UPSC Indian History Gk MCQ Questions And Answers

    Posted on

    Dear Upsc Aspirants, Find UPSC Indian History Gk MCQ Questions And Answers for IAS,IPS , Civil service Prelims 2020-2021 General Studies Questions part Indian History Preparation quiz online
    You may have a look at the syllabus for your understanding. Hence you cannot start it again. Here’s the chance to serve the nation can go by means of this exam and produce your dream possible. If you’ve got good enough knowledge of history, it is quite simple to crack UPSC exam. They’ll also find more information in every subject.
    The test is designed to assess the mental calibre of a candidate. Kindly notice that the Tests will be uploaded in accordance with the schedule given in the table. UPSC exam needs to be conducted once in every year. It is one of the tough exams in India which is conducted by Central Agency of India. Preparation tips are required for any exam. It’s a civil services exam that’s conducted by UPSC every year. As you are aware that the History syllabus given by UPSC for the IAS Prelims Exam is so huge and much comprehensive.

    1.  Which one of the following was the primary assembly in the Chola village administration?
    a
      Sabha
    b
     Mahasabha
    c
     Ur
    d
     Nadu
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    2.  Who among the following used the phrase 'Un- British' to criticize the English colonial control of India?
    a
      Anandmohan Bose
    b
     Pherozeshah Mehta
    c
     Dadabhai Naoroji
    d
     BadruddinTyabji
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    3.  The first use to the wheel, appears to have been
    a
      pottery
    b
     the advancement of metallurgy
    c
     spinning
    d
     drawing a cart
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    4.  A work known as an encyclopedia of social life in the 11th century is:
    a
      Brhatkathamanjari
    b
     Vikramdevcharita
    c
     Shivsutravimarshini
    d
     Kathasaritasagara
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    5.  Ruins of Vijayanagar empire can be seen at
    a
      Hospet
    b
     Hampi
    c
     Madurni
    d
     Halebid
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    6.  In the third battle of Panipat Marathas were defeated by
    a
      Mughals
    b
     Ruhellas
    c
     English
    d
     Afghans
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    7.  What were the 'Four Great Signs' that according to Buddhist tradition led Gautama to renounce the world?
    a
      That the world is full of suffering, desire and carve for existence, renunciation of desire, cycle of births and re-birth
    b
     Love, compassion, non-injury, purity
    c
     None of the above.
    d
     Old age, diseased person, dead body, an ascetic
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    8.  Who among the following was the author of Tarikh-i- Alai, which contains the details of the first few years of Sultan Alauddin Khilji ?
    a
      Amir Khusrau
    b
     Ziauddin Barani
    c
     Shams Siraj Afif
    d
     Yahiya Bin Ahmad
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    9.  Which of the following implies a tax that was levied on wealthy Muslim?
    a
      Ghaniniah
    b
     Dhimmi
    c
     Dafinah
    d
     Zakat
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    10.  Arrange the following events in chronological order: (i) Subhash Chandra Bose had a meeting with Mr. Tojo. (ii) Subhash Chandra Bose arrived at Taipei. (iii) INA hoists the National Flag on the free Indian soil. (iv) Establishment of Indian National Army.
    Select the correct answer from the code given below:
    a
      (iv), (i), (iii), (ii)
    b
     (iv), (iii), (i), (ii)
    c
     (iv), (ii), (iii), (i)
    d
     (iv), (i), (ii), (iii)
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    11.  Which of the following is false about the Bombay Plan?
    1. It was formulated in 1944.
    2.It was formulated by socialists and communists.
    3.It influenced the five-year plans of post- 1947 India.
    4.It was a principle about the formation of linguistic states.Select the code for correct statements:
    a
      All are correct
    b
     2 and 4
    c
     Only 4
    d
     1 and 2
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    12.  Who has the title of 'Kaviraja'?
    a
      SamudraGupta
    b
     KumaraGupta
    c
     ChandraGupta I
    d
     ChandraGupta II
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    13.  Which of the following was great centre of cotton trade?
    a
      Uraiyur
    b
     Korkai
    c
     Tondi
    d
     Musiri or Muziris
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    14.  Who strongly objected to the British government's negotiations on terms of equality with the 'Seditious Fakir', i.e., Mahatma Gandhi in February–March, 1931?
    a
      Lord Wavell
    b
     Ramsay MacDonald
    c
     Winston Churchill
    d
     Lord Linlithgow
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    15.  The Swadeshi Movement began in 1905, mainly because of Lord Curzon's attempt to
    a
      partition of the province of Bengal.
    b
     reform the education system
    c
     reserve all high powers for Englishmen
    d
     curtail the scope of local self-government
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    16.  One of the most effective strategies the capitalists evolved to contain the Left in the national movement was to
    a
      remain within the Congress and strengthen the right wing
    b
     dissociate themselves from the Congress mainstream
    c
     none of the above
    d
     start a new party committee to protect their interests
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    17.  Who among the following was a revolutionary who later turned into a yogi and philosopher?
    a
      Lala Lajpat Rai
    b
     Bal Gangadhar Tilak
    c
     Aurobindo Ghosh
    d
     Agarkar
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    18.  Which portfolio was held by Dr. Rajendra Prasad in the Interim Government formed in the year 1946?
    a
      Food and Agriculture
    b
     External Affairs and Commonwealth
    c
     None
    d
     Defence
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    19.  Who among the following introduced the famous Persian Festival of NAUROJ in India?
    a
      Ala-ud-din Khilji
    b
     Iltutmish
    c
     Balban
    d
     Firuz Tughlaq
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    20.  Which was not one of the effects of Nadrir Shah's invasion?
    a
      It caused an irreparable damage to the prestige of the Mughal Empire
    b
     It exposed the Mughals to the interference by the Marathas and the English
    c
     It destroyed the initiative of the nobles and they retired from active life
    d
     It ruined the finances and the economic life of the empire
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    21.  Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?
    a
      Malavikagnimitra
    b
     Ratnavali
    c
     Swapnavasavadatta
    d
     Meghadoota
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    22.  In the Mahayana Buddhism, the Bodhisatoa Avalokitesvara was also known as:
    a
      Vajrapani
    b
     Padmapani
    c
     Maitreya
    d
     Manjusri
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    23.  Who was the author of Gita Rahasya?
    a
      Ramakrishna Paramahamsa
    b
     Bal Gangadhar Tilak
    c
     C. Vijiaraghavachariar
    d
     Vivekananda
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    24.  Arrange the following in chronological order based on their arrival in India: A. Dutch B. French C. Portuguese D. English
    a
      C, A, B, D
    b
     C, B, A, D
    c
     C, D, A, B
    d
     C, A, D, B
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    25.  Metals known to Indus Valley Civilisation were
    a
      Silver, iron, bronze but not gold
    b
     Iron, copper, gold but not silver
    c
     Gold, copper, silver but not iron
    d
     Zinc, silver, iron but not gold
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :

    All the Best

    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    West Bengal University of Health Sciences, Kolkata (WBUHS) Demonstrator/ Clinical Tutor wbuhs demonstrator recruitment 2020   Oct 06, 2020 [10 Days Left ]
    bihar police si admit card 2020  
    nabard asst manager admit card 2020  
    Shree Saptashrungi Ayurved, Mahavidyalay & Hospital, Maharashtra University of Health Sciences, Nashik (MUHS) Principal, Professor & Other muhs faculty recruitment 2020 57 vacancies   Sep 30, 2020 [4 Days Left ]
    cgpsc sports officer result 2020  
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!