UPSC Indian Geography MCQ questions and Answers

    Posted on

    UPSC Indian Geography MCQ questions and Answers for IAS IPS Civil service Preliminary Exam General Studies Preparation questions online below

    it may helpful on Practice online Easily for upsc /ssc exams as well

    1.  Nuclear power plant is associated at
    a
      Mathura
    b
     Madras
    c
     Ganganagar
    d
     Kota
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    2.  Which of the following statements is/are correct?
    1.Cyclone is a low pressure system.
    2.The wind movement is clockwise in the cyclone of northern hemisphere.
    Select the correct answer using the code given below:
    a
      Strait of Gibraltar
    b
     Bering Strait
    c
     Strait of Florida
    d
     Malacca Strait
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    3.  Which three continents have the largest areas of coniferous forest ?
    a
      Canada
    b
     Germany
    c
     Zambia
    d
     United States of America
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    4.  Identify from the following states of India through which the Tropic of Cancer passes and arrange them from East to West.
    1.Gujarat
    2.West Bengal
    3.Uttar Pradesh
    4.Jharkhand
    5.Madhya Pradesh 6. Bihar 7. Chhattisgarh
    Select the correct answer using the codes given below.
    a
      1 and 2
    b
     1 and 3
    c
     2 only
    d
     2 and 3
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    5.  Which one of the following is the correct sequence of the given towns of Pakistan while moving from the North towards the South?
    a
      Islamabad - Multan - Peshawar – Gujarawala
    b
     Peshawar - Islamabad - Gujarawala - Multan
    c
     Islamabad - Gujarawala - Peshawar - Multan
    d
     Peshawar - Gujarawala - Multan - Islamabad
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    6.  Identify the climatic region.
    (1) Mean summer temperature around 30°C.
    (2) Very high diurnal temperature range
    (3) Rainfall of about 12 cm; that too highly variable
    a
      Sudan climate
    b
     Stepp climate
    c
     Dry Tropical climate
    d
     Dry mid-latitude climate
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    7.  Consider the following provinces of former Yugoslavia :
    1.Bosnia
    2.Croatia
    3.Slovenia
    4.Serbia The correct sequence of these provinces from the east to the west is
    a
      1, 4, 2, 3
    b
     4, 1, 3, 2
    c
     3, 2, 1, 4
    d
     1, 4, 3, 2
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    8.  Upto a height of 50 km from Earth, the atmosphere is composed of
    a
      nitrogen, oxygen, argon, minor gases
    b
     only minor gases such as carbon dioxide, hydrogen, neon, helium, methane, etc.
    c
     only nitrogen and oxygen
    d
     none of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    9.  Which one of the following is the largest canal?
    a
      Bay of Bengal
    b
     Arabian Sea
    c
     Red Sea
    d
     Andaman Sea
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    10.  The Earth's revolution is also called annual motion or yearly motion because
    a
      it takes 365 1/4 days to complete the journey
    b
     it takes 365 days 5 h 48 min and 45.51 s to complete the journey
    c
     all of these are correct
    d
     it takes 1 solar year to complete the journey
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    11.  Which of the following statements is true with regard to food on this planet?
    a
      if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
    b
     if there is high temperature during the time of ripening
    c
     if frost occurs during the period of ripening
    d
     if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    12.  The science and art of drawing maps and charts on selected scale is called
    a
      Hydrology
    b
     Cartography
    c
     Geology
    d
     Pedology
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    13.  Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea? [IAS Prelims 2015-I]
    a
      Bering
    b
     Hudson strait
    c
     Florida Strait
    d
     Belle isle strait
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    14.  Which one of the following is associated with Indian Agriculture?
    a
      I.C.W.A
    b
     I.C.C.R.
    c
     I.C.A.R.
    d
     I.C.M.R.
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    15.  Consider the following statements: The black cotton soil of India
    1.is mainly distributed over the river valleys of the lava region of the Deccan
    2.has a great capacity of retaining moisture
    3.is extremely fertile at the surface
    4.occupies about 10% of the total area of the country. Of these statements,
    a
      1, 2 and 3 are correct
    b
     1 and 2 are correct
    c
     3 and 4 are correct
    d
     1, 3 and 4 are correct
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    16.  Which one among the following is not a landlocked country in Africa?
    a
      II and III
    b
     none
    c
     I and II
    d
     I, II and III
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    17.  Rivers that pass through Himachal Pradesh are
    a
      Beas and Chenab only
    b
     Beas, Chenab, Ravi, Sutlej and Yamuna
    c
     Chenab, Ravi and Sutlej only
    d
     Beas and Ravi only
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    18.  Consider the following statements:
    1.In India, the Himalayas are spread over five States only.
    2.Western Ghats are spread over five States only.
    3.Pulicat Lake is spread over two States only. Which of the statements given above is/are correct?
    a
      3 only
    b
     1 and 2 only
    c
     2 and 3 only
    d
     1 and 3 only
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    19.  Unlike other Meridians International Date Line is drawn zigzag in order to
    a
      make 180°E and 180°W coterminous
    b
     adjust the day in calendar while sailing from east to west and vice versa
    c
     permit certain land areas and groups of islands to have the same calendar day
    d
     facilitate the sailors to adjust time in their watch
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    20.  For short-term climate prediction, which one of the following events, detected in the last decade, is associated with occasional weak monsoon rains in the India subcontinent?
    a
      El Nino and Southern Oscillations
    b
     Movement of Jet Streams
    c
     Greenhouse effects on global level
    d
     La Nina
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    21.  The Mediterranean type of climate is characterized by
    a
      clear sky and sunshine
    b
     moist summers and dry winters
    c
     hot summers a moist winters
    d
     dry summer and mild, wet winters
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    22.  Diamond ring is a phenomenon observed:
    a
      only along the peripheral regions of the totality trail
    b
     at the start of a total solar eclipse
    c
     at the end of a total solar eclipse
    d
     only in the central regions of the totality trail
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    23.  Which of the following countries share borders with Moldova? [2008]
    1.Ukraine
    2.Romania
    3.Belarus
    Select the correct answer using the codes given below Codes:
    a
      2 and 3
    b
     1 and 2
    c
     1 and 3
    d
     All of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    24.  Which of the following seas/gulfs are connected by the Suez Canal?
    a
      Uniformly high temperature throughout the year
    b
     A distinct wet and dry season with annual range of temperature between 3°C – 8°C
    c
     Broad-leaf evergreen forests and grasses
    d
     No spatial variation in mean annual rainfall
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    25.  Which one among the following South Asian countries has the highest population density?
    a
      Pakistan
    b
     Srilanka
    c
     India
    d
     Nepal
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :

    all the best

    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    Govt. Medical College & Associated Hospitals, Jammu (GMCH Jammu) Pharmacist, Staff Nurse & Other gmch jammu paramedic nurses recruitment 2020   Oct 05, 2020 [9 Days Left ]
    Punjab National Bank (PNB) Faculty, Office Assistant & Other punjab national bank pnb vacancy 2020   Oct 07, 2020 [11 Days Left ]
    Bhopal Memorial Hospital and Research Centre (BMHRC) Contractual Scientist-B bmhrc scientist b recruitment 2020   Oct 06, 2020 [10 Days Left ]
    Medical and Health Recruitment Board, Assam (MHRB Assam) Lecturer mhrb assam lecturer recruitment 2020 44 vacancies   Oct 05, 2020 [9 Days Left ]
    fssai technical officer admit card 2020  
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!