4000+ UPSC History Previous Questions asked MCQ in IAS IPS Prelims General Studies

4000+ UPSC Indian History Previous Years Questions and Answers  asked MCQ in IAS IPS Exams  Prelims General Studies and for All competitive exams an entrance exams , Talent Test .  PDF Download set Available also please refer latest post for pdf mcq 

Covered Topics : •ANCIENT INDIA,•Sources Of History,•Pre-Historic Period,•Pre-Historic Period,•The Vedic Period,•Mahajanapadas,•Religious Movements,,•The Mauryan Period,•The Sangam Period,•The Gupta Period ,•Harshavardhan Period,•MEDIEVAL INDIA,•Medieval Period,•Delhi Sultanate,•Vijayanagar Kingdom,•Sufi And Bhakti Movement,•Mughal Period,•MODERN INDIA,•British Period,•East India Company,•Indian Freedom Movement.

1.  Which of the following did not constitute part of the army reforms of Sher Shah?
a
  Cash payment to soldiers
b
 Keeping a large army at the centre
c
 Introduction of a swiftly moving artillery
d
 Introduction of the practice of branding horses
Answer & Explanation
Answer : Option C
2.  Which of the following terms are used to denote Jaina texts? A. Nirgranthas B. Purvas C. Angas D. Upangas
Select the correct answer from the codes given below:
a
  B and D only
b
 B, C and D
c
 A only
d
 A, B and C
Answer & Explanation
Answer : Option B
3.  With reference to the philosophy of Kabir, Consider the following statements :
1. Kabir believed that the Quran was infallible.
2. Kabir rejected the conception of avataras. Which of the above is/are correct?
a
  Both 1 and 2
b
 1 only
c
 2 only
d
 Neither 1 nor 2
Answer & Explanation
Answer : Option C
4.  The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year
a
  1882
b
 1853
c
 1833
d
 1858
Answer & Explanation
Answer : Option B
5.  Who were the Muttadars?
a
  Administrators
b
 Estate holders
c
 Bankers
d
 Traders
Answer & Explanation
Answer : Option C
6.  What is the correct order of happenings of the following three events in the British rule in India?
1. Rowlatt Act
2. Hunter Report
3. Jallianwalla Bagh Tragedy
Select the correct answer from the codes given below:
a
  2, 3, 1
b
 3, 2, 1
c
 2, 1, 3
d
 1, 3, 2
Answer & Explanation
Answer : Option D
7.  Select the correct statements with regard to the Vedic texts:
1. Brahmanas deal with metaphysical problems
2. Upanishad deal with methods of performing Vedic rituals
3. Atharvaveda documents folk tradition
4. Rigveda and Avesta have carries linguistic similarities
a
  1 and 3
b
 1, 2, 3 and 4
c
 1 and 2
d
 2 and 3
Answer & Explanation
Answer : Option B
8.  In the Mahayana Buddhism, the Bodhisatoa Avalokitesvara was also known as:
a
  Vajrapani
b
 Maitreya
c
 Manjusri
d
 Padmapani
Answer & Explanation
Answer : Option D
9.  Majority of the Gupta emperors patronised
a
  Jainism
b
 Vaishnavism
c
 Shaivism
d
 Buddhism
Answer & Explanation
Answer : Option B
10.  Who was the Shahi ruler of Punjab defeated by Muhammad Ghazni?
a
  Nagabhatta
b
 Prithviraj
c
 Jayapala
d
 Mahipala
Answer & Explanation
Answer : Option C
11.  Which of the following Tamil poets were associated with Kanchi?
I. Appar II. Paranar
III. Mamulanar IV. Sundaramurti
a
  I and IV only
b
 III and IV only
c
 I and III only
d
 I and II only
Answer & Explanation
Answer : Option A
12.  The theory of economic drain from India to England was propounded by
a
  Dadabhai Naoroji
b
 L. K. Jha
c
 R. C. Dutt
d
 G. Tilak
Answer & Explanation
Answer : Option A
13.  What was the purpose of the Chaityas during the early phase of Buddhism?
a
  They served the purpose of temples
b
 They were used for religious assemblies and prayers
c
 They were used for holding social functions
d
 They were meditation halls
Answer & Explanation
Answer : Option B
14.  Which two of the following plays did Kalidasa wrote before writing Abhigyanashakuntalam?
1. Vikramorvashiyam
2. Malavikagnimitram
3. Swapnavasavadattam
4. Kadambari Select the correct answer using the codes given below
a
  3 and 4
b
 1 and 3
c
 1 and 2
d
 1 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option C
15.  Gandhi's Champaran satyagraha aimed at
a
  solving the problems of indigo workers
b
 a civil disobedience movement
c
 securing the rights of Harijans
d
 maintaining the unity of Hindu society
Answer & Explanation
Answer : Option A
16.  Why was the Non-Cooperation Movement suspended by Gandhiji so abruptly?
a
  Some differences arose between some of the Congress leaders and Gandhiji.
b
 The British Government suppressed the movement ruthlessly
c
 There was no response from the public
d
 It turned out to be 'violent', which was against his principles
Answer & Explanation
Answer : Option D
17.  Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?
a
  Susrutha
b
 Sudraka
c
 Shaunaka
d
 Saumilla
Answer & Explanation
Answer : Option A
18.  List-I List-II (A) Shunga dynasty (1) Narayan, Susharma Vasudev (B) Kanva dynasty (2) Siemukh, Shatkarni, Krishna (C) Satvahan dynasty (3) Kaniskha (D) Shaka dynasty (4) Pushyamitra, Sujesthasak
a
 
b
 3
c
 
d
 
Answer & Explanation
Answer : Option A
19.  Which of these statements is false regarding the early Congress?
a
  All the above
b
 The Congress did not clearly distance itself from the cow-protection movement or the Urdu-Hindi controversy, which were Hindu communal campaigns.
c
 The Congress styled itself as a Hindu organisation.
d
 The Congress banked on Badruddin Tyabji to attract Muslim participation in its sessions.
Answer & Explanation
Answer : Option C
20.  Which one of the following Indian leaders was dismissed by the British from the Indian Civil Service?
a
  R. C. Dutt
b
 Satyendranath Tagore
c
 Surendranath Banerji
d
 Subhash Chandra Bose
Answer & Explanation
Answer : Option C
21.  Arrange the following developments in an ascending chronological sequence: (1) Iltutmish's recognition as the Sultan of Delhi (2) Building of first mosque in Delhi (3) Fall of Chalukyas (4) Destruction of Baghdad by Mongols Select the code for correct chronological sequence:
a
  1, 3, 2, 4
b
 2, 1, 4, 3
c
 1, 2, 4, 3
d
 3, 2, 1, 4
Answer & Explanation
Answer : Option D
22.  At which place Gautama Buddha delivered his first sermon?
a
  Bodh Gaya
b
 Sarnath
c
 Lumbini
d
 Vaishali
Answer & Explanation
Answer : Option B
23.  Consider the following statements and identify the person referred to therein with the help of the codes given below During his stay in England, he endeavoured to educate the British people about their responsibilities as rulers of India. He delivered speeches and published articles to support his opposition to the unjust and oppressive regime of the British Raj. In 1867, he helped to establish the East India Association of which he became the Honorary Secretary.
a
  Dadabhai Naoroji
b
 Fierozeshah Mehta
c
 Mary Carpenter
d
 Anand Mohan Bose
Answer & Explanation
Answer : Option A
24.  According to the theory of double invasion of India by the Aryans, the first group inhabited the Punjab, and the second group pushed its way through Gilgit and Chitral andsettled in the midland country. Who put forward this theory?
a
  Sir George Grierson
b
 Dr. Giles
c
 C.V. Vaidya
d
 Dr. Hoernle
Answer & Explanation
Answer : Option D
25.  Who was the founder of Servants of India Society?
a
  V.D. Savarkar
b
 G.K. Gokhale
c
 Annie Besant
d
 Jyotiba Phule
Answer & Explanation
Answer : Option B
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...