UPSC General Studies Questions and Answers MCQ

Howdy Aspirants, Here Find 2130 + UPSC General Studies Questions and Answers MCQ Online Quiz practice for UPSC / SSC / All competitive exams Practice Online

upsc syllabus General Studies Preparation Online (Ias Prearation) Prelims ias general studies, upsc exam paper(general studies paper 1) Best Practice Online Here

civil services exam pattern  in Prelims General Studies Plays Crucial Role . Subject wise mock test Available Soon  here in https://currentaffairstoday.in/ 

Download As PDF Here – 2100+ mcq’s Questions

For More Practice up through below links

Indian Polity MCQ Questions and Answers

4400 General Knowledge Questions and Answers

General Science MCQ Questions and Answers for competitive exams

Indian Polity MCQ Questions and Answers Part 2

Indian History Gk Mcq Questions and Answer for UPSC competitive exams

1.  Which of the following is called 'Herring Pond'?
a
  Dead Sea
b
 Pacific Ocean
c
 Atlantic Ocean
d
 Black Sea
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
2.  Mohenjodaro is also known as:
a
  mound of the Great
b
 mound of the Dead
c
 mound of the Living
d
 mound of the Survivors
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
3.  Mahatma Gandhi was referred to 'Father of the Nation'- first by:
a
  Subhash Chandra Bose
b
 C. Rajagopalachan
c
 Jawaharlal Nehru
d
 Vallabhbhai Patel
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
4.  Who was known by the sobriquet of 'Mahak Pari' during the 1857 revolt?
a
  Hajrat Mahal
b
 None of these
c
 Zeenat Mahal
d
 Rani Laxmibai
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
5.  The main river flowing in the state of Jammu and Kashmir is:
a
  Chenab
b
 Nubra
c
 Jhelum
d
 Indus
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
6.  Which one of the following was an associate State of India before becoming a full fledged state?
a
  Sikkim
b
 Meghalaya
c
 Manipur
d
 Mizoram
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
7.  Harijan Sevak Sangh was organised by:
a
  Annie Besant
b
 Dr. B.R. Ambedkar
c
 Raja Rammohan Roy
d
 Mahatma Gandhi
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
8.  'A star which appears blue' is :
a
  as hot as the sun
b
 cooler than the sun
c
 hotter than the sun
d
 cooler than the moon
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
9.  A type of rainfall which occurs when wind rises up along a hill or mountain barrier is called :
a
  cylonic
b
 anti-cyclonic
c
 convectional
d
 orographic
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
10.  The Doctrine of Lapse was introduced by :
a
  Lord Dalhousie
b
 Lord Canning
c
 Lord Wellesley
d
 Warren Hastings
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
11.  The highest lake above the sea level in the World is :
a
  lake Titicaca
b
 lake Tanzania
c
 lake Toba
d
 lake Avernus
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
12.  The Anti Defection Law was enacted as early as 1979 in:
a
  Jammu and Kashmir
b
 West Bengal
c
 Tamil Nadu
d
 Kerala
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
13.  Who of the following gave the town Masulipatnam to the French?
a
  Salabat Jang
b
 Nasir Jang
c
 Asaf Jah
d
 Muzaffar Jang
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
14.  The first oil well in India was dug at:
a
  Digboi
b
 Naharkatiya
c
 Bombay High
d
 Moran
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
15.  Who among the following proposed that atom is indivisible?
a
  Rutherford
b
 Dalton
c
 Avogadro
d
 Berzelius
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
16.  During the proclamation of National Emergency:
a
  Article 32 cannot be suspended
b
 Articles 20 and 21 cannot be suspended
c
 all fundamental rights are suspended
d
 Article 19 cannot be suspended
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
17.  Match the following:
"
a
  4 1 2 3
b
 1 3 2 4
c
 3 1 2 4
d
 3 1 4 2
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
18.  The conditions of service and tenure of the Election Commissioner is prescribed by:
a
  Parliament
b
 Government
c
 the President
d
 the Constitution
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
19.  Chemical name of vitamin A is -
a
  Thiamine
b
 Ascorbic acid
c
 nicotinamide
d
 axerophthol (acid)
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
20.  In 1921, the Presidency Banks of Bengal, Madras and Bombay were nationalised to give birth to :
a
  Syndicate Bank
b
 Punjab National Bank
c
 Punjab and Sindh Bank
d
 State Bank of India
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
21.  Which one of the following is not a site for in - situ method of conservation of flora?
a
  Biosphere Reserve
b
 Botanical Garden
c
 National park
d
 Wildlife Sanctuary
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
22.  Which of the following agencies has the power to declare any industrial unit as a potentially sick unit?
a
  MRTPC
b
 BIFR
c
 IRBI
d
 FICCI
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
23.  In the Vedic society, the term used to denote a group of families was:
a
  vish
b
 grama
c
 jana
d
 gotra
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
24.  The gas produced in marshy places due to decomposition of vegetation is
a
  Carbon dioxide
b
 Carbon monoxide
c
 Methane
d
 Sulphur dioxide
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
25.  Lapse rate is related to the decrease of:
a
  wind velocity with an ascent of 300 feet
b
 pressure with an ascent of 500 feet
c
 humidity with an ascent of 450 feet
d
 temperature at IT for an ascent of 330 feet
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...