UPSC General Studies Previous year MCQ Questions and Answers

    UPSC General Studies Previous year MCQ Questions and Answers for Civil Service examination IAS IPS IRS Preliminary Exam Preparation purpose to help clear Prelims Here Providing All Previous Year Asked Questions papers  Multiple Choice Objective Type Practice Questions (MCQs) with Answers on General Studies for All Competitive Exams Free online test practice sets of test – topics covered PDF notes books  Free Download also Provided below

    General Studies for Civil Services Preliminary Examination PDF here

    1.  With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements
    1. The rent was paid directly by the peasants to the Government
    2. The Government gave Pattas to the Ryots
    3. The lands were surveyed and assessed before being taxed
    Which of the statements given above is/are correct?
    a
      1 only
    b
     1 and 2 only
    c
     1, 2 and 3
    d
     None
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    2.  The name of the famous person of India who returned the Knighthood conferred on him by the British Government as a token of protest against the atrocities in Punjab in 1919 was:
    a
      Syed Ahmad Khan
    b
     Tej Bahadur Sapru
    c
     Rabindra Nath Tagore
    d
     Ashutosh Mukherjee
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    3.  Who among the following Sultans declared himself as a lieutenant of Caliph?
    a
      Muhammad-bin-Tughlaq
    b
     Iltutmish
    c
     Ferozeshah Tughlaq
    d
     Balban
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    4.  If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within:
    a
      3 months
    b
     1 year
    c
     1 month
    d
     6 months
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    5.  First Five-Year Plan laid stress on
    a
      Agriculture
    b
     Uplifting of poor people
    c
     Power
    d
     Industry
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    6.  Which of the following has the highest calories per gram?
    a
      Fats
    b
     Proteins
    c
     Glucose
    d
     Sugar
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    7.  The rich source of iron is
    a
      Milk
    b
     Eggs
    c
     Pulses
    d
     Green vegetables
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    8.  The Dinesh Goswami Committee recommended
    a
      a ban on the candidature of independent candidates in the parliamentary elections
    b
     governmental funding of parliamentary elections
    c
     the constitution of state-level election commissions
    d
     List System of election to the Lok Sabha
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    9.  The first factory Act restricting the working hours of women and children, and authorizing local governments to make necessary rules was adopted during whose time?
    a
      Lord Ripon
    b
     Lord Lytton
    c
     Lord Bentinck
    d
     Lord Canning
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    10.  Who among the following drafted the resolution on fundamental rights for the Karachi Session of Congress in 1931?
    a
      Sardar Vallabhbhai Patel
    b
     Dr. Rajendra Prasad
    c
     Pandit Jawaharlal Nehru
    d
     Dr. B.R. Ambedkar
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    11.  Normally the temperature decreases with the increase in height from the earth's surface, because
    1. the atmosphere can be heated upwards only from the Earth's surface
    2. there is more moisture in the upper atmosphere
    3. the air is less dense in the upper atmosphere Select the correct answer using the codes given below:
    a
      1 and 3 only
    b
     2 and 3 only
    c
     1 only
    d
     1, 2,3
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    12.  Lathyrism is caused by excessive consumption of
    a
      Kesari dal
    b
     Mushrooms
    c
     Mustard oil
    d
     Polished rice
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    13.  The number of families per block to be covered under the Integrated Rural Development Programme during 1980-85 was
    a
      2,000
    b
     6,000
    c
     3,000
    d
     1,000
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    14.  With reference to India economy, consider the following statements
    1. The rate of growth of real Gross Domestic Product has steadily increased in the last decade
    2. The Gross Domestic Product at market prices (in rupees) has steadily increased in the last decade Which of the statement given above is/are correct?
    a
      Neither 1 nor 2
    b
     Both 1 and 2
    c
     2 only
    d
     1 only
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    15.  Which two countries follow China and India in the decreasing order of their populations?
    a
      Russia and Nigeria
    b
     Brazil and USA
    c
     Canada and Malaysia
    d
     USA and Indonesia
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    16.  Consider the following statements Industrial development in India, to an extent, is constrained by
    1. lack of adequate entrepreneurship and leadership in business
    2. lack of savings to invest
    3. lack of technology, skills and infrastructure
    4. limited purchasing power among the larger masses Which of the above statements are correct?
    a
      2, 3 and 4
    b
     1, 2 and 3
    c
     1, 2 and 4
    d
     1, 3 and 4
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    17.  The problem of international liquidity is related to the non-availability of
    a
      goods and services
    b
     gold and silver
    c
     dollars and other hard currencies
    d
     exportable surplus
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    18.  Consider the following statements
    1. The -Bombay Manifesto signed in 1936 openly opposed the preaching of socialist ideals
    2. It evoked support from a large , section of business community from all across India
    Which of the statements given above is/are correct?
    a
      Neither 1 nor 2
    b
     Both 1 and 2
    c
     1 only
    d
     2 only
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    19.  Who was the Speaker of the first Lok Sabha?
    a
      U.N. Dhebar
    b
     G.V.Mavalankar
    c
     Hukam singh
    d
     K.M. Munshi
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    20.  Which one of the following diseases is least infectious?
    a
      Hepatitis
    b
     Tuberculosis
    c
     Leprosy
    d
     Conjunctivitis
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    21.  Angora wool is obtained from a breed of
    a
      Rabbit
    b
     Cat
    c
     Sheep
    d
     Fox
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    22.  Which one of the following pairs is correctly matched?
    a
      Rationing : Fiscal control
    b
     Import Quota : Physical control
    c
     Licensing : Comprehensive Control
    d
     Cash Reserve Ratio : Selective Credit Control
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    23.  In which of the following States in India, the number of electorate is the highest?
    a
      Bihar
    b
     Uttar Pradesh
    c
     Karnataka
    d
     Rajasthan
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    24.  Foetus development in women's womb can be ascertained by
    a
      Ultrasound
    b
     Co-27 experiment
    c
     PTT scanning
    d
     CAT scanning
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    25.  Why is it easier to cook in a pressure cooker?
    a
      High pressure creates turbulence
    b
     Boiling point of water is raised
    c
     More steam is formed inside the cooker
    d
     Boiling point of water is lowered
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    CIMFR Technical Assistant cimfr recruitment 2020   Jul 25, 2020 [16 Days Left ]
    Central Silk Board Scientist & Assistant central silk board recruitment 2020 scientist assistant   Jul 17, 2020 [8 Days Left ]
    Central University of Orissa Faculty Vacancies central university of orissa recruitment 2020   July 31, 2020 [22 Days Left ]
    Chandigarh Administration Junior Coach chandigarh administration recruitment 2020 junior coach   July 15, 2020 [6 Days Left ]
    PFRDA Offica Grade A Vacancies pfrda recruitment 2020 officer grade   Jul 31, 2020 [22 Days Left ]
    500
    Leave a comment...