SSC Polity Previous Year Questions And answers

    Dear Aspirants , here Get SSC Polity Previous Year Questions And answers  for ssc cgl, chsl, cop , UPSC and All Competitive Exams Preparation Polity part 100 Questions Quiz

    take practice Now

    1.  A federal structure for India was first put forward by the :
    a
      Act of 1909
    b
     Act of 1919
    c
     Act of 1935
    d
     Act of 1947
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    2.  Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution?
    a
      British Constitution
    b
     US Constitution
    c
     Irish Constitution
    d
     The Government of India Act, 1935
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    3.  How does the Constitution of India describe India as?
    a
      A federation of States and Union Territories
    b
     A Union of States
    c
     Bharatvarsh
    d
     A federated nation
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    4.  The system of judicial review originated in
    a
      India
    b
     Gemany
    c
     Russia
    d
     U.S.A.
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    5.  Preventive detention means-
    a
      detention for interrogation
    b
     detention after interrogation
    c
     detention without interrogation
    d
     detention for cognisable offence.
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    6.  What was the basis for constituting the Constituent Assembly of India ?
    a
      The Resolution of the Indian National Congress
    b
     The Cabinet Mission Plan, 1946 INDIAN POLITY & CONSTITUTION
    c
     The Indian Independence Act, 1947
    d
     The resolutions of the Provincial/State Legislatures of the Dominion of India
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    7.  From the Constitution of which country the provision of Federation was borrowed while framing the Constitution of India ?
    a
      USA
    b
     UK
    c
     Canada
    d
     Switzerland
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    8.  Who among the following was not a member of the Consti-tuent Assembly established in July 1946 ?
    a
      Dr. Rajendra Prasad
    b
     K M Munshi
    c
     Mahatma Gandhi
    d
     Abul Kalam Azad
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    9.  Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution ?
    a
      J.(B) Kripalani
    b
     Rajendra Prasad
    c
     J. L. Nehru
    d
     (B) R. Ambedkar
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    10.  India is a republic because-
    a
      it is democratic country
    b
     It is a parliamentary democracy
    c
     the head of the state is elected for a definite period
    d
     All of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    11.  Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly of India ?
    a
      Dr. Rajendra Prasad
    b
     Dr.(B) R. Ambedkar
    c
     Sir(B)N. Rao
    d
     Shri K.M. Munshi
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    12.  Which of the following countries has introduced ?direct democracy??
    a
      Russia
    b
     India
    c
     France
    d
     Switzerland
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    13.  Who was the President of the Republic of India who consistently described Indian Secularism as ?Sarva Dharma Samabhav'?
    a
      Dr. S. Radhakrishnan
    b
     Dr. Zakir Hussain
    c
     Dr. Rajendra Prasad
    d
     Gaini Zail Singh
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    14.  Which of the following countries have an Unwritten Constitution?
    a
      U.S.A
    b
     U.K.
    c
     Pakistan
    d
     India
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    15.  The Constitution of India was adopted on
    a
      26 January, 1950
    b
     26 January, 1949
    c
     26 November, 1949
    d
     31 December, 1949
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    16.  Which of the following is a feature to both the Indian Federation and the American Federation ?
    a
      A single citizenship
    b
     Dual judiciary
    c
     Three Lists in the Constitution
    d
     A Federal Supreme Court to interpret the Constitution
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    17.  The constitution of India describes India as
    a
      A Union of States
    b
     Quasi-federal
    c
     A federation of state and union territories
    d
     A Unitary State
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    18.  Who among the following was the President of the Constituent Assembly of India ?
    a
      Dr. Rajendra Prasad
    b
     Jawaharlal Nehru
    c
     M.A. Jinnah
    d
     Lal Bahadur Shastri
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    19.  The convention that ?once a speaker always a speaker? is followed in
    a
      UK
    b
     USA
    c
     France
    d
     India
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    20.  Indian Penal Code came into operation in
    a
      1858
    b
     1860
    c
     1859
    d
     1862
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    21.  How many Articles are there in the Indian Constitution ?
    a
      395
    b
     396
    c
     398
    d
     399
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    22.  A federal structure for India was first put forward by the
    a
      Act of 1861
    b
     Act of 1909
    c
     Act of 1919
    d
     Act of 1939
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    23.  When was our National Anthem first sung and where ?
    a
      24th January, 1950 in Allahabad
    b
     24th January, 1950 in Delhi
    c
     26th December, 1942 in Calcutta
    d
     27th December, 1911 in Calcutta
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    24.  The Constitution of India came into force on
    a
      26 January, 1950
    b
     26 January, 1952
    c
     15 August, 1948
    d
     26 November, 1949
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    25.  The term ?Caste' was derived from
    a
      Portuguese
    b
     Dutch
    c
     German
    d
     English
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    becil IT Consultant Recruitment 2020 IT Consultant becil it consultant recruitment 2020   Jun 18, 2020 [17 Days Left ]
    DRDO RAC Recruitment 2020 Scientist B drdo rac recruitment 2020   Jul 07, 2020 [36 Days Left ]
    500
    Leave a comment...