SSC Polity Previous Year Questions And answers part 2

    Dear Aspirants , here Get SSC Polity Previous Year Questions And answers  for ssc cgl, chsl, cop , UPSC and All Competitive Exams Preparation Polity part 100 Questions Quiz

    take practice Now

    1.  Which among the following writs comes into the category of public litigation petition before High Court or Supreme Court ?
    a
      a challenge to elections of the office-bearers of a political party
    b
     against political interference
    c
     against the decision of Lower Court
    d
     against a general topic
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    2.  India is considered as a ?Republic' mainly because :
    a
      the head of the State is elected.
    b
     it gained independence on 15th August 1947
    c
     it has its own written constitution
    d
     it is having a Parlia-mentary form of Government.
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    3.  What was the exact constitutional position of the Indian Republic when the Constitution was brought into force with effect from 26th January, 1950?
    a
      A Democratic Republic
    b
     A Sovereign Democratic Republic
    c
     A Sovereign Secular Democratic Republic
    d
     A Sovereign Secular Socialist Democratic Republic
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    4.  Which Writ is issued by a High Court or the Supreme Court to compel an authority to perform a function that it was not performing?
    a
      Writ of Certiorari
    b
     Writ of Habeas Corpus
    c
     Writ of Mandamus
    d
     Writ of Quo Warranto
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    5.  Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution :
    a
      The Preamble
    b
     The Fundamental Rights
    c
     The Directive Principles of State Policy
    d
     The Seventh Schedule
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    6.  Which of the following categories of citizens of the prescribed age may be registered as a voter?
    a
      Bankrupt
    b
     Convicted for certain crimes or corruption
    c
     Non-resident citizens
    d
     Mentally unsound
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    7.  Which of these is NOT included as a Fundamental Right in the Indian Constitution ?
    a
      Right to Freedom of Speech
    b
     Right to Equality before the Law
    c
     Right to Constitutional Remedies
    d
     Right to equal wages for equal work
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    8.  Bills of which of the following categories can be initiated only in Lok Sabha ?
    a
      Ordinary Bill
    b
     Private Members Bill
    c
     Money Bill
    d
     Constitution Amend-ment Bill
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    9.  Which of the following can a court issue for enforcement of Fundamental Rights ?
    a
      A decree
    b
     An Ordinance
    c
     A writ
    d
     A notification
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    10.  Under the Directive Principles of State Policy, up to what age of the children, they are expected to be provided free and compulsory education?
    a
      14 years
    b
     15 years
    c
     16 years
    d
     18 years
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    11.  The term ?secular' was added in the Preamble to the Indian Constitution by
    a
      41st Amendment
    b
     42nd Amendment
    c
     43rd Amendment
    d
     44th Amendment
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    12.  Which of the following is not a Fundamental Right ?
    a
      Right to Equality
    b
     Right to Liberty
    c
     Right against Exploitation
    d
     Right to Property
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    13.  Which of the following writs/ orders of the High Court/ Supreme Court is sought to get an order of an authority quashed ?
    a
      Mandamus
    b
     Certiorari
    c
     Quo Warranto
    d
     Habeas Corpus
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    14.  Civil equality implies
    a
      equality before law
    b
     equality of opportunity
    c
     equal distribution of wealth
    d
     equal right to participate in the affairs of the state
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    15.  Of the following words in the Preamble of the Constitution of India, which was not inserted through the Constitution (Forty Second Amendment) Act, 1976?
    a
      Socialist
    b
     Secular
    c
     Dignity
    d
     Integrity
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    16.  Indian Parliament can rename or redefine the boundary of a State by
    a
      a simple majority
    b
     absolute majority
    c
     2/3rd majority of the members voting
    d
     2/3rd majority of the members voting and an absolute majority of its total membership
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    17.  Which is the source of political power in India ?
    a
      The Constitution
    b
     The Parliament
    c
     The Parliament and the State Legislatives
    d
     We, the People
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    18.  Which one of the following is a political right ?
    a
      Right to freedom
    b
     Right to contest elections
    c
     Right to equality before law
    d
     Right to life
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    19.  Fundamental Rights in India are guaranteed by it through
    a
      The Right to Equality
    b
     Right Against Exploitation
    c
     Right to Constitutional Remedies
    d
     Educational and Cultural Rights
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    20.  Which of the following ?writs? of the High Court or the Supreme Court is sought to produce in the court a person, suspected to be missing/in custody ?
    a
      Mandamus
    b
     Quo Warranto
    c
     Habeas Corpus
    d
     Certiorari
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    21.  To which of the following Bills the President must accord his sanction without sending it back for fresh consideration ?
    a
      Ordinary Bills
    b
     Money Bills
    c
     Bills passed by both Houses of the Parliament
    d
     Bill seeking amendment to the Constitution
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    22.  Where in the Indian Constitution has ?economic justice? been provided as one of the objectives?
    a
      mental Rights
    b
     Directive Principles
    c
     Fundamental Rights
    d
     Fundamental Rights and the Directive Principles
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    23.  Which one of the following is not enumerated as a right in the Constitution of India ?
    a
      Political and social right
    b
     Educational right
    c
     Economic right
    d
     Right to religion
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    24.  Which one of the following is not mentioned in the Preamble to the Constitution of India ?
    a
      Justice
    b
     Fraternity
    c
     Adult franchise
    d
     Equality of position
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    25.  The Indian Constitution recognises minorities on the basis of
    a
      Religion
    b
     Caste
    c
     Percentage of the population of the Group to the total population
    d
     Colour
    Answer & Explanation
    Answer : Option C

    Find here SSC Polity Previous Year Questions And answers part 1

    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    becil IT Consultant Recruitment 2020 IT Consultant becil it consultant recruitment 2020   Jun 18, 2020 [17 Days Left ]
    DRDO RAC Recruitment 2020 Scientist B drdo rac recruitment 2020   Jul 07, 2020 [36 Days Left ]
    500
    Leave a comment...