3000 + SSC CGL & CHSL General Awareness MCQ Questions and Answers

    Find 3000 + SSC CGL & CHSL General Awareness MCQ Questions and Answers free Practice Online test for mock Practice online for ssc upcoming exams General Awareness Preparation purpose

    Find below MCQ Contains  History,  Indian Polity, Geography,  Economy &  General Science  etc

    Stay tune for PDF materials too Available soon

    1.  Which of the following is a name of US Parliament?
    a
      House of Commons
    b
     Senate
    c
     Diet
    d
     Congress
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    2.  A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is
    a
      Teak
    b
     Sal
    c
     Shisam
    d
     Sandalwood
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    3.  The term 'Doab' means
    a
      a land between two seas
    b
     a land between two lakes
    c
     a land between two mountains
    d
     a land between two rivers
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    4.  Which of the following is NOT included in the Technology Mission?
    a
      Maize
    b
     Oil seeds
    c
     Pulses
    d
     Vegetables
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    5.  Chemical properties of isotopes
    a
      must be different
    b
     must be same
    c
     need not be different
    d
     need not be same
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    6.  The term of office of the Vice- President of India is
    a
      5 years
    b
     6 years
    c
     2 years
    d
     4 years
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    7.  The substrate of Photorespiration is :
    a
      Glycolate
    b
     Glucose
    c
     Pyruvic acid
    d
     Fructose
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    8.  Which of the following is the largest irrigation plant in India?
    a
      Indira Gandhi Canal
    b
     Upper Ganges Canal
    c
     Tajewala Canal
    d
     Buckingham Canal
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    9.  Security Council of the UN comprises of 10 non-permanent members and their tenure is ____________
    a
      3 years
    b
     2 years
    c
     5 years
    d
     4 years
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    10.  Who was the first Gyanpeeth Puraskar winner ?
    a
      G. Shankar Kurup
    b
     Uma Shankar Joshi
    c
     K. Shivaram Karanth
    d
     Sumitra Nandan Pant
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    11.  Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?
    a
      Saluva
    b
     Sangam
    c
     Aniridu
    d
     Tuluva
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    12.  The winning candidate in the Election of President of India should secure
    a
      More than fifty percent and majority of the total votes polled
    b
     Sixty six percent of votes polled
    c
     Majority number of votes polled
    d
     Fifty percent of votes polled
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    13.  Ten thaats or scales, belong to which system of music?
    a
      Hindustani Music
    b
     Folk Music
    c
     Western Music
    d
     Chinese Music
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    14.  Who among the following was an illiterate?
    a
      Shah Jahan
    b
     Jahangir
    c
     Aurangazeb
    d
     Akbar
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    15.  Haematopoiesis take place in
    a
      Pancreas
    b
     Bone marrow
    c
     Lungs
    d
     Liver
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    16.  When Granite rocks get metamorphosed, they form
    a
      Marble
    b
     Slate
    c
     Gneiss
    d
     Quartzite
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    17.  A book entitled 'The Hindus : An Alternative History' is written by
    a
      Salman Rushdie
    b
     B.R. Ambedkar
    c
     Wendy Doniger
    d
     Shobha De
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    18.  With which sport is P.V. Sindhu associated?
    a
      Shooting
    b
     Boxing
    c
     Badminton
    d
     Swimming
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    19.  Which of the following is used to protect objects in computer system, in the absence of more complete protection schemes?
    a
      passwords
    b
     digital signature
    c
     digital certificate
    d
     tokens
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    20.  The Cabinet Mission came to India in
    a
      1945
    b
     1946
    c
     1943
    d
     1944
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    21.  Structural adjustment loans given by the World Bank are meant for :
    a
      increasing export-earning capacity of the borrower country
    b
     increasing employment in agriculture
    c
     encouraging capital-intensive industries
    d
     reducing inequalities of income distribution
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    22.  Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution?
    a
      Irish Constitution
    b
     British Constitution
    c
     US Constitution
    d
     The Government of India Act, 1935
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    23.  The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is -
    a
      Acetylene
    b
     Methane
    c
     Ethylene
    d
     Ethane
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    24.  The method of Impeachment of the President of India is adopted from
    a
      U.S.A.
    b
     France
    c
     U.S.S.R.
    d
     U.K.
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    25.  Which of the following is not true about Ajanta Caves?
    a
      They do not contain paintings of flora and fauna
    b
     They are in Maharashtra
    c
     They are decorated with Buddhist Art
    d
     They depict the techniques used in Ancient India
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    DMHO Vizianagaram Various Posts dmho vizianagaram recruitment 2020 staff nurse pharmacists and lab technicians   Jul 22, 2020 [13 Days Left ]
    Assam University LDC, MTS, Attendant, Assistant assam university recruitment 2020   July 15,2020 [6 Days Left ]
    jac result 2020  
    Jammu & Kashmir Gramin Dak Sevaks (GDS) jammu kashmir post office recruitment 2020 442 gds vacancies   Aug 05, 2020 [27 Days Left ]
    GCRI Assistant Professor, Junior Lecturer & Other gcri recruitment 2020 teaching non teaching vacancies   Jul 15, 2020 [6 Days Left ]
    500
    Leave a comment...