SBI PO 2020 basic Calculation quiz1

    Dear Aspirants , find here Basic SBI PO 2020 basic Calculation questions And Answers online Practice with explained Solutions

    1.  683.46 – 227.39 – 341.85 = ?
    a
      114.22
    b
     141.22
    c
     144.22
    d
     112.22
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    2.  $3 \frac{2}{3}+2 \frac{3}{4}+1 \frac{1}{2}=?$
    a
      $8 \frac{11}{12}$
    b
     $10 \frac{12}{13}$
    c
     $7 \frac{11}{12}$
    d
     $9 \frac{11}{13}$
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    $(3+2+1)+\left(\frac{2}{3}+\frac{3}{4}+\frac{1}{2}\right)$ $=6+\frac{8+9+6}{12}=6+\frac{23}{12}=7 \frac{11}{12}$
    3.  $\sqrt{?}-5=\sqrt{2209}$
    a
      $\sqrt{2704}$
    b
     $(52)^{2}$
    c
     $\sqrt{52}$
    d
     52
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    $\sqrt{?}=47+5=52$ or, $?=(52)^{2}=2704$
    4.  14.5% of 608 = ?
    a
      88.16
    b
     86.18
    c
     81.68
    d
     86.88
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    14.5% of 608 = 88.16
    5.  840 ÷ 40 ÷ 0.5 = ?
    a
      8.5
    b
     21
    c
     10.5
    d
     42
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    $?=\frac{840}{40 \times 0.5}=422$
    6.  22.5 × 32.4 ÷ 4.5 = ?
    a
      164
    b
     152
    c
     156
    d
     166
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option E
    Explanation :
    $?=22.5 \times 32.4 \div 4.5=\frac{22.5 \times 32.4}{4.5}=162$
    7.  3055 ÷ 25 × 3.4 + 125 = ?
    a
      520.50
    b
     418.28
    c
     662.68
    d
     540.48
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    $?=3055 \div 25 \times 3.4+125=\frac{3055}{25} \times 3.4+125=415.48+125=540.48$
    8.  $75 \times \sqrt{841} \div 15=?$
    a
      135
    b
     145
    c
     125
    d
     115
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    $?=75 \times \frac{29}{15}=145$
    9.  $(74 \times \sqrt{676})-(42 \times \sqrt{?})=496$
    a
      1024
    b
     1296
    c
     1156
    d
     1089
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    $(74 \times \sqrt{676})-(42 \times \sqrt{?})=496$ $\Rightarrow(74 \times 26)-42 \sqrt{?}=496$ $\Rightarrow 1924-42 \sqrt{?}=496$ $\Rightarrow-42 \sqrt{?}=496-1924$ $\Rightarrow \sqrt{?}=\frac{-1428}{-42}=34$ $\Rightarrow ?=1156$
    10.  8452 + 1208 = ? × 28
    a
      345
    b
     365
    c
     355
    d
     325
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    $\because ? \times 28=8452+1208$ $?=\frac{9660}{28}=345$
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    JIPMER Senior Resident Posts jipmer recruitment 2020 64 senior resident   Jul 16, 2020 [4 Days Left ]
    SPSR Nellore Staff Nurse, Lab Technician & Other spsr nellore staff nurse recruitment 2020   Jul 10, 2020 [Last Date over]
    Sainik School Kapurthala Recruitment 2020 - Teachers, Lab Assistant Teachers, Lab Assistant sainik school kapurthala recruitment 2020   Jul 18, 2020 [6 Days Left ]
    Power grid Corporation of India Limited (PGCIL) Apprentice Vacancies pgcil recruitment of apprentice vacancies 2020   Jul 12, 2020 [Last Date over]
    Intelligence Bureau Various Posts intelligence bureau recruitment 2020   August 18, 2020 [37 Days Left ]
    500
    Leave a comment...