RRB General Science MCQ Questions And PDF part -2

    280+ General Science MCQ for Indian Railways RRB JE CBT stage MCQ questions and Answers and PDF free Download

    free PDFs containing bunches  of MCQ and Online Practice Test  latest exam pattern based General Science Questions find Below

    Download here PDF  Railway general science MCQ questions part 2

    1.  Which is the closest planet to Earth?
    a
      Venus
    b
     Jupiter
    c
     Mercury
    d
     Mars
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    2.  Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the
    a
      Centripetal force due to the earth's rotation
    b
     Moon's gravitational pull
    c
     Earth's gravitational pull
    d
     Pressure of the atmosphere
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    3.  Venturi tube is used for
    a
      Measuring intensity of earthquakes
    b
     Measuring flow of a fluid
    c
     Measuring specific gravity
    d
     Measuring density
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    4.  Isotopes of an element contain
    a
      The same number of protons but different number of neutrons
    b
     Equal number of nucleons
    c
     The same number of neutrons but different number of protons
    d
     Equal number of protons and electrons
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    5.  Fathometer is used to measure
    a
      Rainfall
    b
     Ocean depth
    c
     Sound intensity
    d
     Earthquakes
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    6.  The electron was first identified by
    a
      J. J. Thompson
    b
     James Chadwick
    c
     D. Rutherford
    d
     J. Kepler
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    7.  The oldest rocks in the earth's crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth's early life and solidified into hard rock's called
    a
      Igneous rocks
    b
     Sedimentary rocks
    c
     Granite
    d
     Basalt
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    8.  RADAR is used for
    a
      Locating geostationary satellites
    b
     Receiving a signals in a radio receiver
    c
     Detecting and locating the position of objects such as aeroplanes
    d
     Locating submerged submarines
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    9.  Rain is falling vertically downwards. To a man running east-wards, the rain will appear to be coming from
    a
      Southeast
    b
     Northeast
    c
     East
    d
     West
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    10.  Gravity setting chambers are used in industries to remove
    a
      NOX
    b
     CO
    c
     SOX
    d
     Suspended particulate matter
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    11.  The absorption of ink by blotting paper involves
    a
      Diffusion of ink through the blotting
    b
     Capillary action phenomenon
    c
     Viscosity of ink
    d
     Siphon action
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    12.  Summer solstice occurs in the Northern hemisphere
    a
      May 21
    b
     April 21
    c
     March 21
    d
     June 21
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    13.  Rainbow is produced when sunlight fall on drops of rain. Which of the following physical Phenomena are responsible for this? I. DiffusionII. Refraction III. Internal reflection
    a
      I and II
    b
     I, II and III
    c
     I and III
    d
     II and III
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    14.  What is laughing gas?
    a
      Nitrous Oxide
    b
     Hydrogen peroxide
    c
     Carbon monoxide
    d
     Sulphur dioxide
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    15.  The method that cannot be used for removing permanent hardness of water is
    a
      Adding sodium carbonate
    b
     Adding caustic soda
    c
     Boiling
    d
     Distillation
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    16.  The isomerism which exists between CH3CHCI2 and CH2CI. CH2CI is
    a
      Metamerism
    b
     Functional group isomerism
    c
     Chain isomerism
    d
     Positional isomerism
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    17.  Primary rainbow is formed when light suffers
    a
      Two internal refractions before emerging out of the drop
    b
     No internal refraction
    c
     Either one or two internal refractions before emerging out of the drop
    d
     One internal refractions before emerging out of the drop
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    18.  'Equinox' means
    a
      None of these
    b
     Days are shorter than nights
    c
     Days and nights are equal
    d
     Days are longer than nights
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    19.  Suitable impurities are added to a semiconductor depending on its use. This is done in order to
    a
      Increase its life
    b
     Enable it to withstand higher voltages
    c
     Increase its electrical conductivity
    d
     Increase its electrical resistivity
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    20.  The 23½° South latitude is known as
    a
      The Prime Meridian
    b
     The Equator
    c
     The Tropic of Capricorn
    d
     The Tropic of Cancer
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    21.  Light travels at the fastest speed in
    a
      Vacuum
    b
     Glass
    c
     Water
    d
     Hydrogen
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    22.  Out of the following, which is not emitted by radioactive substance?
    a
      Alpha particles
    b
     Electrons
    c
     Neutrons
    d
     Electromagnetic radiations
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    23.  Air is a/an
    a
      Electrolyte
    b
     Element
    c
     Mixture
    d
     Compound
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    24.  Water is a good solvent of ionic salts because
    a
      It has no colour
    b
     It has a high boiling point
    c
     It has a high specific heat
    d
     It has a high dipole moment
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    25.  The oil used in the froth floatation process is
    a
      Kerosene oil
    b
     Olive oil
    c
     Pine oil
    d
     Coconut oil
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    OMPL Deputy Manager (Legal) ompl recruitment 2020 deputy manager legal   July 31, 2020 [22 Days Left ]
    VMMC Safdarjung Hospital Various Posts vmmc safdarjung hospital recruitment 2020 various posts   July 22, 2020 [13 Days Left ]
    Oil India Limited Various Posts oil india limited recruitment 2020 chemist project assistant   Jul 20, 2020 [11 Days Left ]
    Regional Centre for Biotechnology Various Posts regional centre for biotechnology vacancy 2020   Jul 18, 2020 [9 Days Left ]
    APSC Assistant Engineer assam psc recruitment 2020 engineering vacancies   Jul 24, 2020 [15 Days Left ]
    500
    Leave a comment...