Railway general science MCQ questions for RRB JE CBT

    General Science MCQ for Indian Railways RRB JE CBT stage MCQ questions and Answers and PDF Available Download

    free PDFs containing bunches  of MCQ and Online Practice Test  latest exam pattern based General Science Questions find Below

    Download here PDF  Railway general science MCQ questions for RRB JE CBT

    1.  An atom of an element with mass number 23 and atomic number 11 will have-
    a
      11 protons, 12 neutrons and 11 electrons
    b
     23 protons and 11 electrons
    c
     11 neutrons, 12 protons and 11 electrons
    d
     11 protons, 12 electrons and 11 neutrons
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    2.  The most malleable metal is-
    a
      Sodium
    b
     Silver
    c
     Gold
    d
     Aluminium
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    3.  In an atomic explosion enormous energy is released which is due to the-
    a
      Conversion of mass into energy
    b
     Conversions of neutrons into protons
    c
     Conversion of mechanical energy into nuclear energy
    d
     Conversion of chemical energy into nuclear energy
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    4.  The hardest substance available in earth is-
    a
      Silicon
    b
     Platinum
    c
     Gold
    d
     Diamond
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    5.  Deficiency of vitamin D causes-
    a
      scurvy
    b
     night blindness
    c
     rickets
    d
     beri-beri
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    6.  Enzymes are absent in-
    a
      algae
    b
     fungi
    c
     bacteria
    d
     viruses
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    7.  Which of the following is the best conductor of electricity ?
    a
      Silver
    b
     Copper
    c
     Gold
    d
     Zinc
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    8.  Starch hydrolysing enzyme is-
    a
      cellulase
    b
     sucrose
    c
     amylase
    d
     invertase
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    9.  Combustion is a process by which-
    a
      light is produced
    b
     heat is produced
    c
     None of these
    d
     heat and light both are produced
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    10.  Which of the following metals forms an amalgum with other metals ?
    a
      Zinc
    b
     Mercury
    c
     Tin
    d
     Lead
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    11.  A substance which changes readily into vapour without heating is called-
    a
      Synthetic
    b
     Volatile
    c
     Efflorescent
    d
     Effervescent
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    12.  Balloons are filled with-
    a
      Helium
    b
     Argon
    c
     Nitrogen
    d
     Oxygen
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    13.  Which of the following is used as lubricant ?
    a
      Diamond
    b
     Silica
    c
     Graphite
    d
     Iron Oxide
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    14.  Which of the following gases is obtained by the reaction of water with Calcium Carbide ?
    a
      Acetylene
    b
     Ethylene
    c
     Methane
    d
     Water gas
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    15.  The penetrating power is maximum in-
    a
      g-rays
    b
     cathode rays
    c
     a-rays
    d
     b-rays
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    16.  Anaemia is caused in man due to the deficiency of-
    a
      vitamin A
    b
     none
    c
     vitamin B12
    d
     folic acid
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    17.  In which of the following activities Silicon Carbide is used ?
    a
      Cutting very hard substances
    b
     Making cement and glass
    c
     Making castes for statues
    d
     Disinfecting water and ponds
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    18.  Photosynthesis is-
    a
      An endothermic process
    b
     A neutral process
    c
     An exothermic process
    d
     A thermostatic process
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    19.  The hydrogenation of the vegetables oils takes place in the presence of finely divided-
    a
      nickel
    b
     aluminium
    c
     silica
    d
     charcoal
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    20.  The gas usually filled in electric bulb is-
    a
      Nitrogen
    b
     Carbon di-oxide
    c
     Hydrogen
    d
     Oxygen
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    21.  Water gas is prepared by passing-
    a
      Steam over heated sulphur
    b
     Air over red hot coke
    c
     Steam over white hot coke
    d
     Methane over red hot coke
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    22.  The process by which an organic compound breaks down into simpler compounds on heating to high temperature is known as-
    a
      Pyrolysis
    b
     Reduction
    c
     Polymerisation
    d
     Aromatisation
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    23.  Sterility in some animals is caused due to deficiency of-
    a
      vitamin D
    b
     vitamin B12
    c
     vitamin B
    d
     vitamin E
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    24.  Deep blue colour is imparted to glass by the presence of-
    a
      Cobalt oxide
    b
     Nickel oxide
    c
     Iron oxide
    d
     Cupric oxide
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    25.  Optical fibres are mainly used in-
    a
      Musical Instruments
    b
     Communication
    c
     Weaving
    d
     Food Industry
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    Nainital Bank Chief Technology Officer nainital bank chief technology officer   Jul 15, 2020 [6 Days Left ]
    Jag Pravesh Chandra Hospital Senior Resident Doctors jpch senior resident doctor recruitment 2020   Jul 07, 2020 [Last Date over]
    APVVP Kadapa Staff Nurse, Pharmacist Grade-II & Other apvvp kadapa staff nurse recruitment 2020   Jul 18, 2020 [9 Days Left ]
    HMT Machine Tools Engineers & Junior Officer hmt machine tools recruitment 2020   Jul 08, 2020 [Last Date over]
    NHM Karnataka Nurse Mid Level Healthcare Provider (MLHPs) nhm karnataka recruitment 2020   July 21, 2020 [12 Days Left ]
    500
    Leave a comment...