Number and Letter series questions and answers for competitive exams

    Posted on

    Number and Letter series questions and answers for competitive exams  – Logical Reasoning Questions and Answers for All Kind Of exams UPSC,SSC, bank exams reasoning IBPS SBI Clerk PO and More Entrance exams too will Helpful

     

    151.  2160, 432, 108,?
    a
      54
    b
     36,
    c
     18
    d
     32
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    152.  I, W, K, U, M, S, O, Q, ?
    a
      L
    b
     M
    c
     Q
    d
     P
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    153.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . ORU-O-UXOR-X-RUX
    a
      OURX
    b
     ORXU
    c
     XRUO
    d
     XURO
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    154.  OTE, PUF, QVG, RWH, ?
    a
      SXJ
    b
     TXJ
    c
     SYJ
    d
     SXI
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    155.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . _ ab _ b _ be _ ca _
    a
      cacab
    b
     abcca
    c
     accbb
    d
     abacb
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    156.  WVTSQPNMKJ ??
    a
      HG
    b
     GH
    c
     GF
    d
     IL
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    157.  5, 10, 20, 40, 80, ?
    a
      150
    b
     140
    c
     160
    d
     120
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    158.  14, 28, 20, 40, 32,64; ?
    a
      128
    b
     48
    c
     52
    d
     56
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    159.  T, R, P, N, ?
    a
      L
    b
     E
    c
     M
    d
     V
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    160.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . h _ eg _ fegh _ eghfe _
    a
      hhgg
    b
     ffgh
    c
     fhfg
    d
     gffh
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    161.  AFKPU, BGLQV, CHMRW, ?
    a
      UVWXY
    b
     VQLGB
    c
     KLMNO
    d
     DINSX
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    162.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a_b_a_n_bb_abbn
    a
      babban
    b
     bnbbna
    c
     abnabb
    d
     bnbban
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    163.  0, 3, 8, 15, 24, ? , 48
    a
      37
    b
     41
    c
     35
    d
     29
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    164.  ABCD, IJKL, QRST, ?
    a
      YZAB
    b
     BAZY
    c
     YAZB
    d
     ABYZ
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    165.  DEF, HIJ, MNO, ?
    a
      XYZ
    b
     OPQ
    c
     STU
    d
     IKJ
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    166.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a_baa_baa_ba
    a
      bab
    b
     bbb
    c
     aab
    d
     bba
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    167.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . I-n-mll-m-n-l
    a
      mnmn
    b
     n m m n
    c
     m n m m
    d
     mnnm
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    168.  98, 72, ?, 32, 18, 8
    a
      50
    b
     46
    c
     54
    d
     42
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    169.  5,? , 23, 47, 95,
    a
      11
    b
     13
    c
     10
    d
     17
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    170.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . H- JH - IJHHI - HH -JH
    a
      IHJI
    b
     HJHJ
    c
     HIHI
    d
     IHIJ
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    171.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a_ b_abb _ ab _ a _ bba
    a
      babba
    b
     baaba
    c
     bbaab
    d
     aabba
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    172.  ADG, GJM, ?
    a
      NOT
    b
     WTO
    c
     MOQ
    d
     MPS
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    173.  2460, 3570, 4680, ?
    a
      8640
    b
     5670
    c
     5790
    d
     5970
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    174.  26, 22, 20, 16, 14, ?
    a
      4
    b
     10
    c
     8
    d
     12
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    175.  a, c, f, j, ?, ?
    a
      Ip
    b
     rv
    c
     ou
    d
     mo
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    Nagaland University Non-Teaching Posts nagaland university 07 finance officer pharmacist other vacancies   Sep 14, 2020 [40 Days Left ]
    Spices Board Consultant spices board consultant recruitment 2020   Aug 22, 2020 [17 Days Left ]
    Govt. Tool Room & Training Centre, Bengaluru (GTTC) Lecturer & Principal gttc recruitment 2020 20 lecturer principal vacancies   Aug 07, 2020 [2 Days Left ]
    Steel Authority of India Limited Rourkela Steel Plant (SAIL Rourkela Steel Plant) Specialist & GDMO sail rourkela recruitment 2020 20 gdmo specialist vacancies   Aug 18, 2020 [13 Days Left ]
    Employees State Insurance Corporation Hyderabad (ESIC Hyderabad) Advocate esic hyderabad advocate recruitment 2020   Aug 21, 2020 [16 Days Left ]
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!