Number and Letter series questions and answers for competitive exams

    Posted on

    Number and Letter series questions and answers for competitive exams  – Logical Reasoning Questions and Answers for All Kind Of exams UPSC,SSC, bank exams reasoning IBPS SBI Clerk PO and More Entrance exams too will Helpful

     

    126.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a_ab_baa_bb_
    a
      baba
    b
     abab
    c
     bbaa
    d
     aabb
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    127.  Direction: How many even numbers are there in the following sequence of numbers which are immediately followed by an odd number as well as immediately preceded by an even number? 86768932753422355228119
    a
      Four
    b
     Three
    c
     One
    d
     Five
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    128.  Direction: The number of letters skipped in between adjacent letters in the series is decreased by one. Which of the following series observes the rule ?
    a
      DIOSU
    b
     DJOTV
    c
     DJOSV
    d
     DJOSW
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    129.  5760, 960, ?, 48, 16, 8
    a
      120
    b
     240
    c
     192
    d
     160
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    130.  133, 119, 105, 91, ?
    a
      80
    b
     85
    c
     79
    d
     77
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    131.  0, 6, 24, 60, 120, 210, ?
    a
      504
    b
     290
    c
     336
    d
     240
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    132.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . m _ pl _ pp lmp _ lmpp _
    a
      l m m l
    b
     p m p l
    c
     l m p l
    d
     p m m l
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    133.  A, CD, GHI, ? , UVWXYZ
    a
      LMNP
    b
     MNOL
    c
     MNOP
    d
     NOPL
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    134.  2, 6, 8, 14, 22, 36, ?, 94
    a
      58
    b
     49
    c
     48
    d
     57
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    135.  6341, 5432, ? , 3614
    a
      4253
    b
     4532
    c
     4523
    d
     4614
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    136.  HIIJ, IJJK, JKKL, KLLM, LMMN, J?
    a
      MNNO
    b
     NOOP
    c
     LNNO
    d
     MNNP
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    137.  EZ FY XG ?
    a
      WG
    b
     GW
    c
     HW
    d
     WH
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    138.  0, 4, 18, 48, ?, 180
    a
      84
    b
     100
    c
     68
    d
     58
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    139.  9,17, 31, 57, ?, 205
    a
      107
    b
     109
    c
     102
    d
     104
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    140.  5, 2, 7, 9, 16, 25, ?
    a
      41
    b
     45
    c
     52
    d
     48
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    141.  BY, GT, LO, ?, VE
    a
      PJ
    b
     QK
    c
     QP
    d
     QJ
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    142.  1, 2, 7, ?, 23, 34, 47
    a
      14
    b
     15
    c
     13
    d
     12
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    143.  48, 82, 44, 77, 40, 72, ?
    a
      76
    b
     70
    c
     36
    d
     40
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    144.  EJO, FKP, GLg, HMR, ?
    a
      ABC
    b
     MNO
    c
     DEF
    d
     INS
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    145.  3, 6, 9, 15, 24, 39, 63, ?
    a
      87
    b
     100
    c
     99
    d
     102
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    146.  EAC, GCE, IEG, ?
    a
      JGI
    b
     KGI
    c
     KIJ
    d
     JHI
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    147.  Direction: Find the wrong number in the following series : ,101, 98, 93, 86, 74, 66, 53
    a
      66
    b
     101
    c
     93
    d
     74
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    148.  39, 169, 299, ?
    a
      519
    b
     429
    c
     609
    d
     339
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    149.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . - abbaa - c - ad - aae -
    a
      babce
    b
     bebde
    c
     acede
    d
     acade
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    150.  Direction: In each of the following questions, a series is given, with one/two terms missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series. 4E, 8I, 13N, 19T, _?
    a
      26A
    b
     26Z
    c
     26U
    d
     25Y
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    Employees State Insurance Corporation Hyderabad (ESIC Hyderabad) Advocate esic hyderabad advocate recruitment 2020   Aug 21, 2020 [10 Days Left ]
    Himalayan Forest Research Institute (HFRI) Project Assistant, DEO & Other hfri recruitment 2020 17 jrf jpf deo other vacancies   Aug 13, 2020 [2 Days Left ]
    Nagaland University Non-Teaching Posts nagaland university 07 finance officer pharmacist other vacancies   Sep 14, 2020 [34 Days Left ]
    Postgraduate Institute of Medical Education & Research, Chandigarh (PGIMER) Data Entry Operator pgimer chandigarh 01 data entry operator vacancy   August 17 , 2020 [6 Days Left ]
    National Institute of Biomedical Genomics (NIBMG) Business Development Officer, Project Coordinator & Other nibmg recruitment 2020 technical associate vacancies   Aug 18, 2020 [7 Days Left ]
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!