Number and Letter series questions and answers for competitive exams

    Posted on

    Number and Letter series questions and answers for competitive exams  – Logical Reasoning Questions and Answers for All Kind Of exams UPSC,SSC, bank exams reasoning IBPS SBI Clerk PO and More Entrance exams too will Helpful

     

    101.  Direction: The number of letters skipped in between adjacent letters in a series is 5. Which of the following series observes this rule ?
    a
      CIOUZ
    b
     CIOTA
    c
     CINUA
    d
     CIOUA
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    102.  BFH, ZDF, JNP, T, ?
    a
      WX
    b
     XZ
    c
     XY
    d
     ZA
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    103.  N, P, R, ?
    a
      T
    b
     U
    c
     V
    d
     O
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    104.  138, 161, 185, 210, ?
    a
      272
    b
     236
    c
     240
    d
     229
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    105.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . ab_cba_bcc_aabccb_ _bccba
    a
      abcab
    b
     abbac
    c
     cabaa
    d
     ccaab
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    106.  Y, T, P, ?, K
    a
      M
    b
     O
    c
     N
    d
     L
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    107.  2, 8, 40, ?, 1680, 13440
    a
      80
    b
     160
    c
     120
    d
     240
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    108.  6, 12, 20, 30, ?
    a
      42
    b
     48
    c
     40
    d
     41
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    109.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a _ aa bb__ab _ b _
    a
      bbaaa
    b
     b a a a a
    c
     b a a b a
    d
     babab
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    110.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . ac - ga - eg - ce -
    a
      ecag
    b
     dbag
    c
     deag
    d
     ebdg
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    111.  BCZYDEWVFGUTH ?
    a
      Q
    b
     S
    c
     J
    d
     I
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    112.  DKM, FJP, HIS, JHV, ?
    a
      LGY
    b
     HGY
    c
     LGZ
    d
     IGY
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    113.  ?, HJL, NPR, TVX, ZBD
    a
      CFI
    b
     BDF
    c
     BED
    d
     BFD
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    114.  26, 37, 50, 65, ?, 101
    a
      80
    b
     82
    c
     81
    d
     77
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    115.  Direction: How many 7 s in the following sequence of numbers are immediately preceded by 6 but not immediately followed by 8? 3 4 8 7 6 1 567849675
    a
      3
    b
     2
    c
     1
    d
     0
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    116.  2816, ?, 176, 44, 11
    a
      352
    b
     704
    c
     1408
    d
     2640
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    117.  AZ, CX, FU, ?
    a
      KP
    b
     IR
    c
     IV
    d
     JQ
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    118.  F, L, Q, U, X, ?
    a
      B
    b
     Y
    c
     A
    d
     Z
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    119.  14,19,29,49,89, ?
    a
      139
    b
     149
    c
     159
    d
     169
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    120.  25, 35, 55, ?, 125
    a
      65
    b
     85
    c
     75
    d
     95
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    121.  ar, cs, et, ?
    a
      wy
    b
     vb
    c
     gu
    d
     gv
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    122.  Direction: In the following series of letters, how many p's are preceded by t and followed by p? Ptpttpptptpppqqptpttpppt
    a
      3
    b
     2
    c
     1
    d
     4
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    123.  720, 720, 360, 120, 30, 6, ?
    a
      5
    b
     3
    c
     2
    d
     1
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    124.  Series : AB/C , ZY/X , DE/F , WV/U, GH/I, ?
    a
      RS/Q
    b
     TS/R
    c
     ST/R
    d
     SR/Q
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    125.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . ab-abc-bc-bca-c
    a
      caab
    b
     caac
    c
     baca
    d
     beeb
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    SSC Delhi Police (SSC Delhi Police) Constables Executive ssc delhi police constable recruitment 2020 5846 vacancies   Sep 07, 2020 [27 Days Left ]
    All India Institute of Medical Sciences, Jodhpur (AIIMS Jodhpur) Faculty Group A aiims jodhpur recruitment 2020 131 faculty group a vacancies   Aug 31, 2020 [20 Days Left ]
    IBPS IBPS PO (Bank PO) ibps po 2020 recruitment notification   Aug 26, 2020 [15 Days Left ]
    Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) Consultant msde recruitment 2020 11 consultant vacancies   Aug 28, 2020 [17 Days Left ]
    National Institute of Disaster Management (NIDM) Senior Consultants, Junior Consultant & Other Vacancies nidm recruitment 2020 04 senior consultants junior consultant other vacancies   Aug 14, 2020 [3 Days Left ]
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!