Number and Letter series questions and answers for competitive exams

    Posted on

    Number and Letter series questions and answers for competitive exams  – Logical Reasoning Questions and Answers for All Kind Of exams UPSC,SSC, bank exams reasoning IBPS SBI Clerk PO and More Entrance exams too will Helpful

     

    76.  2, 8, 16, 128, ?
    a
      2046
    b
     2048
    c
     2041
    d
     2045
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    77.  SCD, TEF, UGH, ? , WKL
    a
      UJI
    b
     CMN
    c
     VJI
    d
     VIJ
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    78.  AGMSY, CIOUA, EKQWC, ? , IOUAG, KQWCI
    a
      FMYES
    b
     GMSYE
    c
     FMSYE
    d
     GNSYD
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    79.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . ac _ bd_cc_df_egh
    a
      d, g, f,e
    b
     d, e, f, g
    c
     b, d, c, a
    d
     d, f, g,e
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    80.  8, 24, 12,? , 18, 54
    a
      36
    b
     46
    c
     28
    d
     38
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    81.  B, D, F, I, L, P, ?
    a
      T
    b
     S
    c
     U
    d
     R
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    82.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a_c_baab_cb_
    a
      bcca
    b
     aabb
    c
     abab
    d
     abbc
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    83.  19, 23, 26, 30, 33, ?
    a
      35
    b
     37
    c
     31
    d
     39
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    84.  Direction: How many 8's followed by an even number and preceded by an odd number ? 7,8, 5, 6, 7, 8, 4, 3, 2, 1, 3, 8, 6, 4, 3, 7, 8, 4, 2, 1, 3, 8, 2, 8, 9
    a
      2
    b
     5
    c
     3
    d
     4
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    85.  2, 10, 26, 50, ?
    a
      82
    b
     78
    c
     74
    d
     50
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    86.  CEG, IKM, OQS, ?
    a
      UWZ
    b
     TVW
    c
     UWY
    d
     TVX
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    87.  XYZCBAUVWFE??
    a
      DR
    b
     RS
    c
     DS
    d
     MN
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    88.  3, 6, 18, 21, 63, 66,?
    a
      198
    b
     181
    c
     160
    d
     147
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    89.  9, 17, 33, 65, ?
    a
      99
    b
     129
    c
     117
    d
     119
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    90.  0, 3, 8, 15, ?, 35, 48
    a
      22
    b
     26
    c
     24
    d
     20
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    91.  6, ?, 15, 27, 51, 99
    a
      12
    b
     9
    c
     11
    d
     10
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    92.  6, 29, 121, ?, 1961
    a
      461
    b
     429
    c
     484
    d
     489
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    93.  ELFA, GLHA, ILJA, ?, MLNA
    a
      KLLA
    b
     KLMA
    c
     QLPA
    d
     ILMA
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    94.  BAT, EAT, HAT, ?
    a
      KAT
    b
     FAT
    c
     CAT
    d
     RAT
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    95.  DHK, DNW, JNQ, ?
    a
      LPS
    b
     MQT
    c
     NRU
    d
     MRU
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    96.  Direction: Number of letters skipped in between adjacent letters goes on increasing successively by one in the series. Identify the set following the above rule.
    a
      AEIMQU
    b
     DINSXC
    c
     FHKOTZ
    d
     EHKNQT
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    97.  BC, GH, LM, ?
    a
      RS
    b
     QR
    c
     PQ
    d
     OP
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    98.  Direction: In the following question, a letter has been skipped after every letter. Which of the following series observes the rule given above?
    a
      ZXTNCD
    b
     MNXYPQ
    c
     RSABLM
    d
     PRTVXZ
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    99.  36, 34, 30, 28, 24, ?
    a
      20
    b
     23
    c
     22
    d
     26
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    100.  5, 9, 13, 17, ?, 25
    a
      23
    b
     21
    c
     27
    d
     19
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    Postgraduate Institute of Medical Education & Research, Chandigarh (PGIMER) Data Entry Operator pgimer chandigarh 01 data entry operator vacancy   August 17 , 2020 [6 Days Left ]
    upsc civil services ias 2019 result  
    Employees State Insurance Corporation Hyderabad (ESIC Hyderabad) Advocate esic hyderabad advocate recruitment 2020   Aug 21, 2020 [10 Days Left ]
    Kalpana Chawla Govt. Medical College (KCGMC) Duty Medical Officer kcgmc recruitment 2020 11 duty medical officer vacancies   Aug 10, 2020 [Last Date over]
    Gujarat Environment Management Institute (GEMI) Deputy Superintendent, Clerk cum Typist & Other gemi recruitment 2020 06 deputy superintendent clerk cum typist   Aug 15, 2020 [4 Days Left ]
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!