Number and Letter series questions and answers for competitive exams

    Posted on

    Number and Letter series questions and answers for competitive exams  – Logical Reasoning Questions and Answers for All Kind Of exams UPSC,SSC, bank exams reasoning IBPS SBI Clerk PO and More Entrance exams too will Helpful

     

    726.  9,16, 25, 36, ?, 64
    a
      49
    b
     72
    c
     80
    d
     56
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    727.  CAGEKIOM
    a
      OQ
    b
     US
    c
     SQ
    d
     QS
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    728.  113, 128, 161, 185, ?
    a
      227
    b
     200
    c
     209
    d
     218
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    729.  6, 10, 18, 34, ?
    a
      66
    b
     56
    c
     76
    d
     46
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    730.  225, 289, ?, 441
    a
      361
    b
     375
    c
     383
    d
     386
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    731.  BE, HK, NQ, ?
    a
      TW
    b
     PR
    c
     UW
    d
     SU
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    732.  3, 4, 6, 6, 12, 8, 24, ?
    a
      36
    b
     12
    c
     48
    d
     10
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    733.  Direction: The number of letters skipped in between adjacent letters in the series decreases by one each time. Which of the following series observes the rule?
    a
      CGKOS
    b
     DHLPT
    c
     EJNQS
    d
     BFJNR
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    734.  0, 7, ?, 63, 124
    a
      22
    b
     24
    c
     26
    d
     23
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    735.  CZA, GYE, KXI, ?
    a
      OMW
    b
     NWL
    c
     ONM
    d
     OWM
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    736.  Direction: Number of letters skipped in between adjacent letters goes on increasing successively by one in the series. Identify the set following the above rule.
    a
      ACFKO
    b
     ADFJO
    c
     ACFJO
    d
     ACFJN
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    737.  109, 74, 46, 25, 11, ?
    a
      11
    b
     36
    c
     4
    d
     0
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    738.  2, 6, 12, 20, ?
    a
      30
    b
     40
    c
     32
    d
     38
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    739.  5, 7, 11,?, 35, 67
    a
      23
    b
     30
    c
     19
    d
     28
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    740.  2816, ?, 176, 44, 11
    a
      352
    b
     2640
    c
     1408
    d
     704
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    741.  BEH, DGJ, NgT, ?
    a
      GHD
    b
     RMO
    c
     JMP
    d
     TKL
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    742.  c, cdc, de, efg, fg, ?
    a
      hij
    b
     fgh
    c
     ijk
    d
     ghi
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    743.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a _ ca _ ca _ caa _
    a
      ccca
    b
     caca
    c
     caac
    d
     cacc
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    744.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a_ba_b_b_a_b
    a
      bbabb
    b
     abaab
    c
     abbab
    d
     aabba
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    745.  Direction: In each of the following questions, a series is given, with one/two terms missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series. C- 3, E - 5, G - 7, I - 9, ? - ?
    a
      M - 18, K- 14
    b
     K- 11, M- 13
    c
     0 - 15, X - 24
    d
     X - 24, M - 21
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    746.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a_bba_bba_bb
    a
      bbb
    b
     aab
    c
     bba
    d
     abb
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    747.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . aba _ baca _ ba _ baeaabac _ aca
    a
      a b c e
    b
     c a c b
    c
     c a b c
    d
     c c a b
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    748.  ELFA, GLHA, ILJA, ? , MLNA
    a
      OLPA
    b
     KLLA
    c
     KLMA
    d
     LLMA
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    749.  1, 3,7,13,21,?
    a
      29
    b
     33
    c
     31
    d
     27
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    750.  AZ, CX, FU, ?
    a
      JQ
    b
     IV
    c
     IR
    d
     KP
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    temporary post used for theme detection ddf176dc 3e04 4432 9dc4 b336931dd919 3bfe001a 32de 4114 a6b4 4005b770f6d7  
    Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) Consultant msde recruitment 2020 11 consultant vacancies   Aug 28, 2020 [23 Days Left ]
    Mizoram Eklavya Model Residential Schools Society (Mizoram Social Welfare) PGT, TGT & Other mizoram social welfare recruitment 2020 66 pgt tgt   Aug 28, 2020 [23 Days Left ]
    rpsc sr teacher tsp result 2020  
    Indian Institute of Technology, Delhi (IIT Delhi) Junior Assistant, Assistant Security Officer & Other iit delhi recruitment 2020 45 various vacancies   Aug 24, 2020 [19 Days Left ]
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!