Number and Letter series questions and answers for competitive exams

    Posted on

    Number and Letter series questions and answers for competitive exams  – Logical Reasoning Questions and Answers for All Kind Of exams UPSC,SSC, bank exams reasoning IBPS SBI Clerk PO and More Entrance exams too will Helpful

     

    1.  T9NKHEBYVSP???
    a
      MJG
    b
     NKG
    c
     NKI
    d
     MJH
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    2.  48, 24, 96, 48, 192, ?
    a
      90
    b
     98
    c
     96
    d
     76
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    3.  56, 90, 132,184, 248, ?
    a
      362
    b
     326
    c
     368
    d
     316
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    4.  1, 1, 2, 3, 5, ?, 13,21
    a
      7
    b
     6
    c
     9
    d
     8
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    5.  CFL, EIK, G J, IOI, ?
    a
      KRH
    b
     KRJ
    c
     JRH
    d
     KQH
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    6.  WYV, ?, IKH, BDA
    a
      ROP
    b
     PRO
    c
     OQN
    d
     OPR
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    7.  Direction: In the following question, a letter has been skipped after every letter. Which of the following series observes the rule given above?
    a
      RTVYZAC
    b
     SUWYACE
    c
     KMORTUW
    d
     OWZDIOV
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    8.  AZY, EXW, IVU, ?
    a
      MQR
    b
     LST
    c
     MTS
    d
     NRQ
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    9.  2, 3, 10, 29, 66, ?
    a
      89
    b
     130
    c
     127
    d
     99
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    10.  2, 5, 10, ?, 26
    a
      19
    b
     21
    c
     25
    d
     17
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    11.  24. 35. 20, 31. 16, 27
    a
      5, 30
    b
     12, 23
    c
     8, 25
    d
     9, 9
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    12.  7, 12, 22, 37, ?, 82, 112, 147
    a
      57
    b
     50
    c
     58
    d
     156
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    13.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . b_ab_b_aab_b
    a
      abbb
    b
     aabb
    c
     abba
    d
     baaa
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    14.  ACDFGIJLMOP ?
    a
      Q
    b
     R
    c
     T
    d
     S
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    15.  100, 52, 28, 16, 10, ?
    a
      5
    b
     8
    c
     7
    d
     9
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    16.  1, 3, 8, 19, 42, ?
    a
      65
    b
     71
    c
     93
    d
     89
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    17.  V, VIII, XI, XIV, ?, XX
    a
      IX
    b
     XV
    c
     XVII
    d
     XXIII
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    18.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . ab_aabb_bb_
    a
      baaa
    b
     abab
    c
     abbb
    d
     baba
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    19.  Direction: Find the wrong number in the following series : 25,36, 49, 81, 121, 169, 225
    a
      81
    b
     49
    c
     121
    d
     36
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    20.  Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . aac - bba - cc - baa - cb -
    a
      abaac
    b
     cabcb
    c
     bacbc
    d
     bcacb
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    21.  Z, X, ?, N, F
    a
      R
    b
     Q
    c
     T
    d
     O
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    22.  5, 17, 37, 65, ? , 145
    a
      101
    b
     97
    c
     99
    d
     95
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    23.  15, 31, 64, 131, ?
    a
      266
    b
     524
    c
     192
    d
     256
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    24.  Direction: Number of letters skipped in between adjacent letters goes on increasing successively by one in the series. Identify the set following the above rule.
    a
      HLPTXN
    b
     CEHLQW
    c
     CLOUBK
    d
     CHMRWB
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    25.  AN, BO, CP, Dg, ?
    a
      EH
    b
     EG
    c
     EF
    d
     ER
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    Pollution Control Board, Assam (PCB Assam) Assistant Engineer, Junior Accountant & Other pcb assam recruitment 2020 ae ja aa vacancies   Oct 02, 2020 [4 Days Left ]
    Bhopal Memorial Hospital and Research Centre (BMHRC) Contractual Scientist-B bmhrc scientist b recruitment 2020   Oct 06, 2020 [8 Days Left ]
    State Level Police Recruitment Board (SLPRB) (Assam Police) Jr Assistant, Grade IV, Stenographer & Others assam police junior assistant recruitment 2020   Oct 10, 2020 [12 Days Left ]
    Dedicated Freight Corridor Corporation of India Manager, Executive Vacancies dfccil recruitment 2020 apply 02 manager executive vacancies   Nov 17, 2020 [50 Days Left ]
    Jharkhand Rural Health Mission Society Medical Officer Vacancies jrhms recruitment 2020 354 medical officer vacancies   Oct 05, 2020 [7 Days Left ]
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!