1000+ Indian Polity MCQ Questions And Answers for UPSC / SSC

1000+ Indian Polity MCQ Questions And Answers for UPSC / SSC  and competitive exams Online and Offline Exams Preparation Mcq for prep from Gurujobalert


1.  Which of the following amendments imposed restrictions on the Fundamental Rights of the citizens to protect the sovereignty and integrity of the country?
a
  the 16th Amendment
b
 the 39th Amendment
c
 the 14th Amendment
d
 the 24th Amendment
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
2.  The Parliament can extend the life of the Lok Sabha during the National Emergency in the first instance for a period of
a
  one year
b
 one month
c
 six months
d
 three months
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
3.  Which of the following statements regarding the Supreme Court of India is not correct?
a
  It acts as the protector of the Directive Principles ofState Policy.
b
 It acts as the guardian of the Constitution.
c
 It has final power to investigate disputes regardingelection of the President and the Vice-President.
d
 It acts as the guardian of the liberties of the peopleof India.
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
4.  Right to information is a
a
  social right
b
 legal right
c
 fundamental right
d
 cultural right
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
5.  Which of the following states were initially given the status of autonomous state and subsequently made fullfledged states?
a
  Meghalaya and Sikkim
b
 Assam and Bihar
c
 Nagaland and Assam
d
 Meghalaya and Jammu and Kashmir
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
6.  The Constitution secures the independence of the Comptroller and Auditor General by
a
  making the removal of CAG very difficult
b
 all the above
c
 providing that his salary and service conditions shallnot be changed to his disadvantage
d
 by giving the CAG complete control over hisadministrative staff
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
7.  The person who is appointed as Chief Minister
a
  should be a member of the legislative council only
b
 must possess the qualifications to be elected asmember of state legislature but not be a member ofthe legislature
c
 should not be a member of either house of statelegislature
d
 must be a member of either house of state legisalature
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
8.  Which kind of bills can be reserved by the Governor for the assent of the President?
a
  only certain types of bills passed by the statelegislature
b
 all bills passed by the state legislature
c
 none of the bills passed by the state legislature canbe reserved
d
 only financial bills
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
9.  Who is authorised to decide a dispute regarding the disqualification of members of Parliament?
a
  The President
b
 Supreme Court
c
 President in consultation with Election Commission
d
 Election Commission
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
10.  A writ of Prohibition is issued by a superior court
a
  to prevent an inferior court or tribunal fromexceeding its jurisdiction or acting contrary to therules of natural justice
b
 to an inferior court or body exercising judicial orquasi-judicial functions to transfer the record ofproceedings in a case for its review
c
 to an authority to produce an illegally detainedperson before the court for trial
d
 whereby it can call upon a person to show underwhat authorityhe is holding the office
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
11.  Given below are two statements, one labelled as Asertion (A) and the other labelled as Reason (R) Assertion (A): Wilful disobedience or non-compliance of court orders and use of derogatory language about judicial behaviour amounts to contempt of court. Reason (R): Judicial activism cannot be practised without arming the judiciary with punitive powers to punish contemptious behaviour.
a
  both A and R are true but R is not a correctexplanation of A
b
 A is false but R is true
c
 both A and R are true and R is the correct explanationof A
d
 A is true but R is false
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
12.  The Prime Minister is
a
  elected by the Lok Sabha
b
 appointed by the President
c
 elected by the two houses of Parliament at a jointsitting
d
 appointed by the President in consultation with theSpeaker
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
13.  The right to equality
a
  permits the state to nationalise all means of productionand distribution
b
 permits the state to make special provisions forwomen, children and backward classes
c
 permits the state to make discrimination on groundof residence
d
 prevents the state from making special provision forwomen, children and backward classes
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
14.  Which one of the following freedoms enshrined in Article 19 of the Constitution has since been abolished?
a
  freedom to carry on any profession, occupation,trade or business
b
 freedom to acquire, hold and dispose of property
c
 freedom to assemble peacefully without arms
d
 freedom to reside and settle in any part of the country
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
15.  The States Reorganisation Commission, set up in 1953 to consider the demand for linguistic states, was headed by
a
  M C Mahajan
b
 K M Pannikkar
c
 H N Kunzru
d
 Fazl Ali
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
16.  In India Money bill is certified by
a
  Finance Minister
b
 Speaker
c
 Prime Minister
d
 Chairman of the Upper House
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
17.  The objective of this Amendment is to encourage economic activities of cooperatives which in turn help progress of rural India. The amendment referred to is
a
  94th Amendment Act
b
 73rd Amendment Act
c
 86th Amendment Act
d
 97th Amendment Act
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
18.  The Supreme Court tenders advice to the President on a matter of law or fact.
a
  only if the issue poses a threat to the unity andintegrity of the country
b
 only if the matter relates to Fundamental Rights ofcitizens
c
 only if he seeks such advice
d
 on its own
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
19.  The Rajya Sabha is a permanent house but
a
  one half of its member retire after two years
b
 one-half of its members retire after three years
c
 one-third of its members retire every two years
d
 one-fifth of its members retire every year
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
20.  The High Courts are empowered to issue writs for the enforcement of Fundamental Rights under
a
  Article 226
b
 Article 228
c
 Article 227
d
 Article 225
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
21.  The members of the Rajya Sabha are elected
a
  for life
b
 for a term of five years
c
 for a term of six years
d
 for a term of four years
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
22.  The Directive Principles of State Policy are contained in
a
  Schedule VII of the Constitution
b
 Part III of the Constitution
c
 Part IV of the Constitution
d
 in all the above parts
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
23.  Which Fundamental Right guaranteed that the Constitution prohibits traffic in human beings?
a
  Right to equality
b
 None of the above.
c
 Right against exploitation
d
 Right to freedom
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
24.  Bibek Debroy committee report is related to which of the following?
a
  Coastal area management
b
 Road safety issues
c
 Financial inclusion
d
 Restructuring the railways
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
25.  As a matter of convention, while appointing the Governor of a state, the President consults
a
  the State Council of Ministers
b
 none of the above
c
 the Chief Minister of the state
d
 the Chief Justice of India
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...