Indian History MCQ Questions And Answers

    Posted on

    Indian History MCQ Questions And Answers for UPSC / SSC / and all competitive exams Online and Offline Exams Preparation Mcq for prep from Gurujobalert

    1.  In the integration of Princely States the following played a major role.
    a
      Vallabhbhai Patel and V.P. Menon
    b
     S.K. Dhar and Fazal Ali
    c
     Pannikar and Kunzru
    d
     Vallabhbhai Patel and Jawa har Lal Nehru
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    2.  When the rule of the Delhi Sultan began?
    a
      1406 A.D
    b
     1106 A.D
    c
     1206 A.D
    d
     1306 A.D
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    3.  Gandhi Irwin Pact was signed on
    a
      March 10 1930
    b
     March 12 1930
    c
     March 20 1931
    d
     March 5 1931
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    4.  Find the incorrect match among the
    a
      Dr. B.R. Ambedkar University
    b
     Pt. Jawaharlal Nehru University
    c
     Sir Syed Murtza Khan Aligarh Muslim University
    d
     Madan Mohan Malviya Ba naras Hindu University
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    5.  In Mauryan dynasty Kalinga war took place in the year
    a
      261BC
    b
     260 BC
    c
     126 BC
    d
     232 BC
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    6.  Ganhadra school of art came into existence in
    a
      Mahayanasect
    b
     Shaivasect
    c
     Hinayanasect
    d
     Vaishnavasect
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    7.  The Poona Pact (1932) was an agreement between
    a
      Nehru and Ambedkar
    b
     Gandhi and Ambedkar
    c
     Gandhi and Nehru
    d
     Malaviya and Ambedkar
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    8.  Who is the creator of the piece titled Portrait of Francoise ?
    a
      Leonardo da Vinci
    b
     Pablo Picasso
    c
     Paul Cezanne
    d
     H. Rembrandt
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    9.  Which of the following was established first ?
    a
      University of Allahabad
    b
     University of Bombay
    c
     Aligarh Muslim University
    d
     Banaras Hindu University
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    10.  On April 12 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State Union Territory is that town now ?
    a
      Tripura
    b
     Andaman and Nicobar Islands
    c
     Manipur
    d
     Mizoram
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    11.  Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation ?
    a
      Government of India Act 1935
    b
     Indian Councils Act 1909
    c
     Government of India Act 1919
    d
     Indian Councils Act 1919
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    12.  Who established Mahabalipuram?
    a
      Pallava
    b
     Chola
    c
     Chalukya
    d
     Pandya
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    13.  Who introduced doctrine of lapse
    a
      Lord Lytton
    b
     Lord Wellesley
    c
     Lord Curzon
    d
     Lord Dalhousie
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    14.  Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in 19th century?
    a
      Swami Vivekanand
    b
     Raja Ram Mohan Roy K64
    c
     Swami Dayanand
    d
     Guru Shankaracharya
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    15.  The first Mysore War fought between the British and Hyder Ali in 1767-69 A.D. came to an end by the
    a
      Treaty of Madras
    b
     Treaty of Aix la Chapelle
    c
     Treaty of Pondicherry
    d
     Treaty of Mysore
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    16.  When did the British make English the medium of instruction in India ?
    a
      1833
    b
     1813
    c
     1835
    d
     1844
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    17.  Who founded the Indian National Party In Berlin during 1914?
    a
      Subhash Chandra Bose
    b
     Surendra nath Baneijee
    c
     Champakaraman Pillai
    d
     W.C. Banerjee
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    18.  For the annexation of which Indian Kingdom the Doctrine of Lapse was not followed ?
    a
      Jhansi
    b
     Satara
    c
     Nagpur
    d
     Punjab
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    19.  The famous Kailasnath Temple at Kanchi was built by
    a
      Danti varman
    b
     Mahendra varman
    c
     Narasimha varman
    d
     Nandi varnan
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    20.  What Inspired the paintings of Ajanta ?
    a
      Jain Thirthankaras
    b
     Compassionate Buddha
    c
     Mahabharata encounters
    d
     Radha Krishan Leela
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    21.  Who is known for establishing the Anand Van ?
    a
      Jubilant Buddha
    b
     Motilal Nehru
    c
     Baba Amte
    d
     H. N. Bahuguna
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    22.  Epigraphy means
    a
      The study of inscriptions
    b
     The study of geography
    c
     The study of coins
    d
     The study of epics
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    23.  The split between the Extremists and Moderates came up in the open at the Surat Congress Session in the year
    a
      1905
    b
     1910
    c
     1907
    d
     1906
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    24.  Which of the following pairs is incorrect ?
    a
      Babar vs. Sangram Singh
    b
     Akbar vs. Hemu
    c
     Sher Shah vs. Humayun
    d
     Chengiz Khan vs. Alauddin Khilji
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    25.  Socialism is essentially a movement of
    a
      the middle classes
    b
     the poor people
    c
     intellectuals
    d
     the workers
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    appsc gazetted non gazetted admit card 2020  
    fssai technical officer admit card 2020  
    The Unique Identification Authority of India (UIDAI) Section Officer, Assistant Section Officer & Other uidai section officer recruitment 2020   Oct 05, 2020 [9 Days Left ]
    Bombay High Court Senior System Officer & System Officer bombay high court 111 senior system officer system officer   Oct 08, 2020 [12 Days Left ]
    apdsc teachers result 2020  
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!