February 2020 Current Affairs MCQ Quiz

    dear Aspirants, find Here 40  Q & A Current Affairs MCQ Quiz on February 2020  practice questions and Answers online.

    1.  According to Ministry of Coal & Mines, India will stop import coal from which financial year?
    a
      2021-2022
    b
     2020-2021
    c
     2022-2023
    d
     2023-2024
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    2.  RBI has decided to conduct LTROsfor up to what total amount?
    a
      2 Lakh Crore
    b
     1 Lakh Crore
    c
     50,000 Crore
    d
     1.5 Lakh Crore
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    3.  What is the slogan of the U-17 Women's World Cup 2020?
    a
      'Play with an Open Heart'
    b
     'Kick Off the Dream'
    c
     'Be Brave, Be Bold'
    d
     'The Wings of Women's pride'
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    4.  Which country is the „partner country' of Bio Asia 2020, Asia's largest Biotechnology and Life Sciences Forum?
    a
      Switzerland
    b
     Ethiopia
    c
     Germany
    d
     Portugal
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    5.  The merger of the Union Territories (UT) Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu is effective from?
    a
      26 January, 2020
    b
     15 August, 2019
    c
     27 November, 2019
    d
     1 April, 2020
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    6.  Who Authored the Book 'A Commentary & Digest on the Air, Act 1981'?
    a
      Rajiv Bansal
    b
     K K Khandelwal
    c
     Rajendra Indraman Singh
    d
     Priti K Shroff
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    7.  According to IISS annual 'Military Balance' report, what is India's rank among World's biggest defence spenders?
    a
      4
    b
     7
    c
     3
    d
     5
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    8.  What was the theme of International Fund for Agricultural Development council 2020?
    a
      Rural Innovation and Entrepreneurship
    b
     Investing in sustainable food systems to end hunger by 2030
    c
     Rural Transformation: Key to Sustainable Development
    d
     Fragility to long-term resilience: investing in sustainable rural economies
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    9.  Which European city is set to host „COP26' in November 2020?
    a
      Glasgow
    b
     Geneva
    c
     Berlin
    d
     London
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    10.  Which State/UT is set to get North India's 1st Bird ringing station for observation and monitoring of migratory species?
    a
      Haryana
    b
     New Delhi
    c
     Bihar
    d
     Chhattisgarh
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    11.  What is rank of India in the „Child Flourishing Index' in the report, 'A future for the world's children'?
    a
      129
    b
     77
    c
     130
    d
     131
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    12.  What is the estimated GDP growth rate for India in 2019 by The Economic Intelligence Unit's (EIU)?
    a
      5.8%
    b
     4.9%
    c
     5.4%
    d
     6.1%
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    13.  The Supreme Court of India's bench has approved to constitute permanent commission to women officers in the Army so that women military officers can work till the age of retirement headed by?
    a
      Justice D Y. Chandrachud
    b
     Justice Ajay Rastogi
    c
     Justice S.A. Bobde
    d
     Both 2 and 3
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    14.  The 15th Finance Commission forms 5-member panel to investigate arrangement made for funding defense and internal security. Who is the head of the panel??
    a
      AN Jha
    b
     TV Somanathan
    c
     NK Singh
    d
     Sanjiv Puri
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    15.  The World Radio Day (WRD) is celebrated annually on which date?
    a
      February 13
    b
     February 13
    c
     February 24
    d
     February 20
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    16.  „Lui-Ngai-Ni' festival 2020 was celebrated in which state?
    a
      Chhattisgarh
    b
     Manipur
    c
     Nagaland
    d
     Mizoram
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    17.  Which Indian state has launched its 1st inter-city electric bus service?
    a
      Maharashtra
    b
     Gujarat
    c
     Punjab
    d
     West Bengal
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    18.  Which Indian Former Cricketer has been appointed as director of Cricket UAE?
    a
      Robin Singh
    b
     Hemang Badani
    c
     Ajay H. Patel
    d
     Anil Kumble
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    19.  Who has been appointed as the Chairman of PFRDA by appointments committee of cabinet?
    a
      Supratim Bandyopadhyay
    b
     Sanjay Kothari
    c
     Sudhir Bhargava
    d
     Bimal Julka
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    20.  Which Indian private sector bank gets RBI approval for reducing the promotor's stake?
    a
      Kotak Mahindra Bank
    b
     Axis Bank
    c
     Development Credit Bank
    d
     IndusInd Bank
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    21.  Which company launched 'Himmat Plus App' to ensure safety and security of the people travelling in cabs?
    a
      Meru
    b
     Uber
    c
     Ola
    d
     Carzonrent
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    22.  Which is India's 1st single use plastic free Airport?
    a
      Indira Gandhi International Airport
    b
     Kushok Bakula Rimpochee Airport
    c
     Chattrapati Shivaji International Airport
    d
     Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    23.  According to Times Higher Education's (THE) emerging economies University ranking 2020 which Indian University topped among Indian Universities in top 100?
    a
      Indian Institute of Technology Kharagpur
    b
     Indian Institute of Science, Bengaluru
    c
     Indian Institute of Technology Bombay
    d
     Indian Institute of Technology Delhi
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    24.  Which Indian state has announced a cash reward for its home state gold winners in Olympics 2020?
    a
      Haryana
    b
     Uttar Pradesh
    c
     Maharashtra
    d
     Bihar
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    25.  With Which Bank the GoI has signed loan agreement to support Atal Bhujal Yojana?
    a
      ADB
    b
     World Bank
    c
     IMF
    d
     NDB
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    GCRI Assistant Professor, Junior Lecturer & Other gcri recruitment 2020 teaching non teaching vacancies   Jul 15, 2020 [3 Days Left ]
    CFW AP Civil Assistant Surgeons cfw ap recruitment 2020 civil assistant surgeons   Jul 18, 2020 [6 Days Left ]
    RINL Vizag Steel Plant Medical Professionals rinl vizag steel plant recruitment 2020 medical professionals   Aug 08, 2020 [27 Days Left ]
    Odisha Public Service Commission (OPSC) Insurance Medical Officer and Specialist opsc medical officer recruitment 2020 92 vacancies   Jul 30, 2020 [18 Days Left ]
    ssc cgl 2019 prelims marks out  
    500
    Leave a comment...