Current Affairs Quiz March 2020

    Dear Aspirants, Free Current Affairs Quiz March 2020  50 Questions And Answers free practice and Prepare

    1.  Which company launched the Customer Payment Portal?
    a
      HIL (India) Limited
    b
     Hyderabad Industries Ltd
    c
     Cochin Shipyard
    d
     Lumax Industries Ltd.
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    2.  Government hiked the Excise duty on petrol and diesel by ______ per litre on 14 March.
    a
      Rs.1.86
    b
     Rs.2.24
    c
     Rs.3.00
    d
     Rs.3.26
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    3.  Which country is number one in the production and productivity of Copra in the World?
    a
      Sri Lanka
    b
     China
    c
     India
    d
     Indonesia
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    4.  When is the World Consumer Rights Day observed?
    a
      10 March
    b
     15 March
    c
     20 March
    d
     25 March
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    5.  Who is to inaugurate the Ro-Pax Ferry Vessel in Mandwa Port?
    a
      Minister Amit Shah
    b
     Minister Nitin Gadkari
    c
     Minister Mansukh Mandaviya
    d
     Minister Jitu Vaghani
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    6.  Who stepped down from Microsoft's board recently?
    a
      John Stanton
    b
     Emma Walmsley
    c
     Paul Allen
    d
     Bill Gates
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    7.  Who won the women's singles title of All England Badminton Championships 2020?
    a
      Tai Tzu-Ying
    b
     Yuki Fukushima
    c
     Sayaka Hirota
    d
     MelatiDaevaOktavianti
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    8.  Who won the men's singles title of All England Badminton Championships 2020?
    a
      Hiroyuki Endo
    b
     Yuta Watanabe
    c
     Praveen Jordan
    d
     Viktor Axelsen
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    9.  Which company signed an agreement with Numaligarh Refinery for purchase and sale of crude oil for a term of five years?
    a
      Bharat Petroleum
    b
     OIL
    c
     GAIL
    d
     Hindustan Petroleum
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    10.  Indian Culture Portal is available in 2 languages. What are the languages?
    a
      English, Sanskrit
    b
     English, Hindi
    c
     French, Hindi
    d
     French, Sanskrit
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    11.  Who was nominated to Rajya Sabha on 16 March 2020?
    a
      Former CJI S. H. Kapadia
    b
     Former CJI Altamas Kabir
    c
     Former CJI P. Sathasivam
    d
     Former CJI Ranjan Gogoi
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    12.  The first human trial of a vaccine against coronavirus (COVID-19) began in which country?
    a
      Germany
    b
     UK
    c
     US
    d
     France
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    13.  What is the name of the vaccine that is used in the first human trial of a vaccine against coronavirus (COVID-19)?
    a
      mRNA-15A
    b
     mRNA-1273
    c
     tRNA-A140
    d
     tRNA-184
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    14.  Who was awarded the MoghaiOjah award?
    a
      Dr.Paramananda Majumder
    b
     Dr.Krishna Raj
    c
     Dr.Meerasha
    d
     Dr.Mohammed Rafi
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    15.  Who nominated the appointment of former Chief Justice of India (CJI) Ranjan Gogoi to Rajya Sabha?
    a
      Home Minister Amit Shah
    b
     CJI Sharad Arvind Bobde
    c
     Prime Minister Narendra Modi
    d
     President Ram Nath Kovind
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    16.  Which state has started Kaushal Satrang Yojana?
    a
      Bihar
    b
     Punjab
    c
     Uttar Pradesh
    d
     Gujarat
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    17.  Which country provided three new school buildings in Nepal?
    a
      India
    b
     Pakistan
    c
     Indonesia
    d
     Iran
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    18.  Which state has cancelled the Chaitra Jatra festival as a preventive measure to stop the spread of COVID-19 virus?
    a
      Jharkhand
    b
     Tamil Nadu
    c
     Odisha
    d
     Telangana
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    19.  The birth centenary of Sheikh Mujibur Rahman was celebrated on March 17, 2020. He was the first President of which nation?
    a
      Pakistan
    b
     Nepal
    c
     Malaysia
    d
     Bangladesh
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    20.  Who has been appointed as the adviser to J&K Lt. Governor GC Murmu?
    a
      Shehbaz Ahmed
    b
     Baseer Khan
    c
     Tarikh Akhzer
    d
     Sharad Yadav
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    21.  Which team won this year's Ranji Trophy title?
    a
      Karnataka
    b
     Bengal
    c
     Saurashtra
    d
     Mumbai
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    22.  Which state government has introduced two schemes- CMAST and CMAT- to benefit the sports persons and artists in the state?
    a
      Meghalaya
    b
     Assam
    c
     Manipur
    d
     West Bengal
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    23.  Who is the chairman of the National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA)?
    a
      Bhupendra Singh
    b
     Gopal Bhargava
    c
     Narottam Mishra
    d
     Bhupinder Singh Hooda
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    24.  Which country holds the chair of G20 for the year 2020?
    a
      India
    b
     UAE
    c
     Saudi Arabia
    d
     Oman
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    25.  The World Bank has increased its COVID-19 response fund to how much amount?
    a
      USD 14 billion
    b
     USD 15 billion
    c
     USD 17 billion
    d
     USD 20 billion
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    becil IT Consultant Recruitment 2020 IT Consultant becil it consultant recruitment 2020   Jun 18, 2020 [17 Days Left ]
    DRDO RAC Recruitment 2020 Scientist B drdo rac recruitment 2020   Jul 07, 2020 [36 Days Left ]
    500
    Leave a comment...