Current Affairs Quiz March 2020

    Dear Aspirants, Find here Current Affairs Quiz March 2020 part 1 15 questions And Answers

    1.  Which of these Acts has been invoked by the Indian government to be enacted by all the states and UTs to prevent the spread of the coronavirus?
    a
      Epidemic Diseases Act, 1997
    b
     Epidemic Diseases Act, 1897
    c
     Epidemic Diseases Act, 1887
    d
     Epidemic Diseases Act, 1987
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    2.  RBI has reduced the prudential exposure limits for Primary (Urban) Co-operative Banks (UCBs) for group of connected borrowers/parties. What is the new limit?
    a
      12%
    b
     30%
    c
     40%
    d
     25%
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    3.  Debasish Panda has recently been nominated on the board of RBI by the Central Government. How many government nominated members are there on the board of RBI?
    a
      2
    b
     4
    c
     3
    d
     1
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    4.  The government of Maharashtra has approved the proposal to rename the Mumbai central railway station after which of these leaders?
    a
      Mahatma Jyotirao Govindrao Phule
    b
     Dadabhai Naoroji
    c
     Jagannath Nana Shankarseth
    d
     Bhimrao Ramji Ambedkar
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    5.  . Bill Gates has stepped down from the Board of Microsoft as well as the Board of___________ recently?
    a
      JPMorgan Chase
    b
     Apple
    c
     Alphabet
    d
     Berkshire Hathaway
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    6.  Which state has recently announced three schemes 'Kaushal Satrang, Chief Minister Apprenticeship Promotion Scheme and Yuva Hub', for skill development and employment generation for youths?
    a
      Uttar Pradesh
    b
     Gujarat
    c
     Rajasthan
    d
     Madhya Pradesh
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    7.  India's First Living Culinary Arts Museum has entered the Limca Book of Records. Where is the museum located?
    a
      Subhas Bose Institute of Hotel Management, Kolkata
    b
     Welcomgroup Graduate School of Hotel Management, Manipal
    c
     Institute of Hotel Management, Catering Technology and Applied Nutrition, Mumbai
    d
     Institute of Hotel Management Catering & Nutrition, Pusa
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    8.  When is the World Consumer Rights Day observed?
    a
      15 March
    b
     16 March
    c
     13 March
    d
     13 March
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    9.  Dana Zatopkova was a veteran sportswomen related to which event?
    a
      Gymnastics
    b
     Fencing
    c
     Wrestling
    d
     Javelin Throw
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    10.  . Rohini Mohan and Arfa Khanum Sherwani are the joint winners of the Chameli Devi Jain Award 2020. The award is given for outstanding work in which field?
    a
      Sports
    b
     Arts & Theatres
    c
     Literature
    d
     Journalism
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    11.  World Sleep Day was observed on 13 March 2020. What was the theme of the 2020?
    a
      Good Sleep is a Reachable Dream
    b
     Join the Sleep World, Preserve Your Rhythms to Enjoy Life
    c
     Better Sleep, Better Life, Better Planet
    d
     Healthy Sleep, Healthy Aging
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    12.  Who has been appointed as the new MD & CEO of the Yes Bank?
    a
      Prashant Kumar
    b
     Mahesh Krishnamurthy
    c
     Atul Bheda
    d
     Sunil Mehta
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    13.  The Department of Post has launched country's first free digital parcel locker service in which city?
    a
      Kolkata
    b
     Indore
    c
     Hyderabad
    d
     New Delhi
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    14.  How much amount has been announced by the Central Government as ex-gratia payment to families of those who die of Coronavirus?
    a
      Rs 4 lakh
    b
     Rs 5 lakh
    c
     Rs 1 lakh
    d
     Rs 2 lakh
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    15.  The GST Council has announced hike in GST Rate of mobile phones with effect from April 1, 2020. What will be the new rate?
    a
      12%
    b
     15%
    c
     18%
    d
     22%
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    J&K Bank Clerk & PO jk bank 2020 clerk recruitment 1850 vacancies   Jul 24, 2020 [15 Days Left ]
    Intelligence Bureau Various Posts intelligence bureau recruitment 2020   August 18, 2020 [40 Days Left ]
    SSC CPO Sub-Inspector (SI) in Delhi Police and Central Armed Police Forces (CAPFs) ssc delhi police recruitment 2020 1564 si vacancies   Jul 16, 2020 [7 Days Left ]
    WBPSC Civil Judge (Jr. Divn) wbpsc recruitment 2020 apply online   Aug 02, 2020 [24 Days Left ]
    DME Assam Staff Nurse and ICU Technician dme assam recruitment 2020 staff nurse icu technician   July 15, 2020 [6 Days Left ]
    500
    Leave a comment...