Computer Awareness for IBPS , SBI and Bank Exams

    Get Free Practice Here Computer Awareness for IBPS , SBI and Bank Exams  MCQ Questions and Answers  for various Government Exams like IBPS RRB PO, NABARD, SSC CPO, SSC CGL, SSC CHSL, IBPS PO, RBI Grade B and Entrance Exams

    1.  Which of the following does not affect the resolution of a video display image?
    a
      Bandwidth
    b
     Raster scan rage
    c
     Vertical and horizontal lines of resolution
    d
     Screen Size
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    2.  Latency time is
    a
      Time to spin the needed data under head
    b
     Time to spin the needed data under track
    c
     Time to spin data under sector
    d
     All of these
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    3.  DPI stands for
    a
      Desktop projection Ink
    b
     Dot per inch
    c
     Dot-matrix printer ink
    d
     Desktop pixel Inch
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    4.  Databases software may be divided into
    a
      five distinct categories
    b
     four distinct categories
    c
     three distinct categories
    d
     two distinct categories
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    5.  File record length
    a
      Should always be fixed
    b
     Should always be variable
    c
     Depends upon the size of file
    d
     Should be chosen to match the data characteristics.
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    6.  ………….is the time required by a sector to reach below read/write heat
    a
      Seek Time
    b
     Latency Time
    c
     Access Time
    d
     None
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    7.  ………….is a technique of improving the priority of process waiting in Queue for CPU allocation
    a
      Starvation
    b
     Ageing
    c
     Revocation
    d
     Relocation
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    8.  A grammar for a programming language is a formal description of
    a
      Syntax
    b
     Semantics
    c
     Structure
    d
     Code
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    9.  …………is a technique of temporarily removing inactive programs from the memory of computer system
    a
      Swapping
    b
     Spooling
    c
     Semaphore
    d
     Scheduler
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    10.  The memory allocation scheme subject to 'external' fragmentation is
    a
      segmentation
    b
     swapping
    c
     pure demand paging
    d
     multiple fixed contiguous partitions
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    11.  Virtual memory is
    a
      simple to implement
    b
     used in all major commercial operating systems
    c
     less efficient in utilization of memory
    d
     useful when fast I/O devices are not available
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    12.  Before proceeding with its execution, each process must acquire all the resources it needs is called
    a
      hold and wait
    b
     No pre-emption
    c
     circular wait
    d
     starvation
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    13.  The main reason to encrypt a file is to ……………
    a
      Reduce its size
    b
     Secure it for transmission
    c
     Prepare it for backup
    d
     Include it in the start-up sequence
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    14.  'LRU' page replacement policy is
    a
      Last Replaced Unit
    b
     Last Restored Unit
    c
     Least Recently Used
    d
     Least Required Unit
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    15.  Which of the following is not a fundamental process state
    a
      ready
    b
     terminated
    c
     executing
    d
     blocked
    e
     None of these
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Share & Spread the love

    Advertisement
    IBPS Upcoming Notifications
    IBPS recruitment
    500
    Leave a comment...