Child Development & Pedagogy MCQ Questions for CTET

    Find  Important MCQs on Child Development & Pedagogy for CTET Questions and Answers practice online free test quiz

    A Collection of Important MCQs Useful for CTET, STETS, UPTET, Assam TET, Manipur TET, HTET, MPTET and all other Teacher Recruitment &Entrance Exams

    1.  In case teacher finds a scholar to be bright. He will _________
    a
      Motivate him so that he can make more progress
    b
     Remain pleased with him
    c
     Not give him additional homework
    d
     Inform his parents about the fact that he is intelligent
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    2.  Fitting new information into existing schemes is known as
    a
      Equilibration
    b
     Assimilation
    c
     Organisation
    d
     Accommodation
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    3.  The concept of pragmatism in educational philosophy says that education should be about
    a
      virtue
    b
     life and growth
    c
     obedience
    d
     shaping good citizens
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    4.  Which of these does not imply practical intelligence in the Triarchic theory?
    a
      Thinking practically about oneself only
    b
     Reshaping the environment
    c
     Adapting to the environment
    d
     Choosing an environment in which you can succeed
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    5.  Which of the following cognitive verbs are used to analyse the information given?
    a
      Identify
    b
     Classify
    c
     Differentiate
    d
     Describe
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    6.  In the context of education, socialization means
    a
      adapting and adjusting to social environment
    b
     respecting elders in society
    c
     creating one's own social norms
    d
     always following social norms
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    7.  Which would be the best theme to start with in a nursery class?
    a
      My neighbourhood
    b
     My family
    c
     My best friend
    d
     My school
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    8.  Readiness for learning refers to
    a
      satisfying nature of the act of learning
    b
     present cognitive level of students in the learning continuum
    c
     general ability level of students
    d
     Thorndike's Law of Readiness
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    9.  Plato believed that talent and intelligence are
    a
      distributed gender-wise
    b
     not distributed gender-wise
    c
     distributed genetically
    d
     not distributed genetically
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    10.  If heredity is a significant feature to evaluate a particular behavior, what forecast can we make about expression of the behavior in identical twins reared apart compared to its expression in fraternal twins reared apart?
    a
      Identical twins will express the behaviour more similarly than fraternal twins.
    b
     There will be little similarity in the expression of the behaviour in either set of twins.
    c
     Fraternal twins will express the behaviour more similarly than identical twins.
    d
     The behaviour will be expressed as similarly by identical twins as it is by fraternal twins.
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    11.  A PT teacher wants her students to improve fielding in the game of cricket. Which one of the following strategies will best help his students achieve that goal?
    a
      Explain the logic behind good fielding and rate of success.
    b
     Give students a lot of practice in fielding.
    c
     Tell students how important it is for them to learn to field.
    d
     Demonstrate fielding while students observe.
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    12.  IQ scores are generally ________ correlated with academic performance.
    a
      highly
    b
     least
    c
     perfectly
    d
     moderately
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    13.  The most desired skill of a teacher is:
    a
      Oration skill
    b
     Managerial skills,
    c
     Teaching skills
    d
     Listening skills
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    14.  A teacher collects and reads the work of the class, then plans and adjust the next lesson to meet student needs. He/ She is doing
    a
      Assessment at learning
    b
     Assessment as learning
    c
     Assessment of learning
    d
     Assessment for learning
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    15.  Gifted students are
    a
      independent in their judgements
    b
     introvert in nature
    c
     non-assertive of their needs
    d
     independent of teachers
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    16.  The philosopher who for the first time mentioned the importance of play (or sports) in education was
    a
      Aristotle
    b
     John Locke
    c
     Socrates
    d
     Plato
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    17.  Which of the following skill is associated with emotional intelligence?
    a
      Empathising
    b
     Envisaging
    c
     Memorising
    d
     Motor processing
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    18.  Which of the following is the most capable step for a teacher to take in order to develop class discipline?
    a
      Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
    b
     Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
    c
     Note specific infractions of class rules in the marking book
    d
     Call a parent – teacher meeting to discuss the situation
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    19.  Socialization is a process by which children & adults learn from:
    a
      Family
    b
     School
    c
     All of these
    d
     Peers
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    20.  Which one of the following is an example of a fine motor skill?
    a
      climbing
    b
     hopping
    c
     running
    d
     writing
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    21.  The emphasis from teaching to learning can be shifted by
    a
      focusing on examination results
    b
     adopting frontal teaching
    c
     adopting child-centred pedagogy
    d
     encouraging rote learning
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    22.  Difficulty in recalling sequence of letters in words and frequent loss of visual memory is associated with
    a
      Dysgraphia
    b
     Dyspraxia
    c
     Dyslexia
    d
     Dyscalculia
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    23.  According to Emile, the noblest work in education is to make a/an
    a
      entrepreneur
    b
     good citizen
    c
     thinker
    d
     reasoning man
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    24.  Why the knowledge of child psychology is a must for a primary teacher?
    a
      the examination result is improved
    b
     It helps in making children disciplined
    c
     It helps the teacher in understanding the behavior of children
    d
     It becomes a convenient mode for motivating children
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    25.  The best method to study growth and development of the child is-
    a
      Statistical Method
    b
     Comparative Method
    c
     Psychoanalytic Method
    d
     Developmental Method
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    Deendayal Port Trust Apprenticeship deendayal port trust recruitment 2020   07.07.2020 [Last Date over]
    AASL Transition Commander / Commander aasl recruitment 2020   Sep 18, 2020 [71 Days Left ]
    SVNIRTAR Various Posts svnirtar recruitment 2020   09/07/2020 [60 Days Left ]
    AP Kurnool Staff Nurse, Lab Technician Grade II & Pharmacist Grade II ap kurnool recruitment 2020   Jul 22, 2020 [13 Days Left ]
    FACT Various Posts fact recruitment 2020   08.07.2020 [Last Date over]
    500
    Leave a comment...