Basic General Knowledge Questions and Answers

    Here Providing Most Important Basic General Knowledge Questions and Answers for All competitive exams like IAS, SSC CGL,UGC NET,SET,CTET, CDS, UPSC exams, Bank PO. this huge collection of Questions Will Help you to Prepare easily and fast time consuming . in Many competitive exams will ask GK General Knowledge question In various Concepts

    Below Find All Gk Questions 4485 + MCQ Questions And Answers

    51.  A prescribed set of well-defined instructions for solving mathematical problems is called ________
    a
      A compiler
    b
     An algorithm
    c
     A code
    d
     A description
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    52.  Which one of the following strongly threatens biodiversity?
    a
      Inaccessible habitates in the Himalayas
    b
     Eragile ecosystems such as mangroves and wetlands
    c
     Creation of biosphere reserves
    d
     Desstruction of natural habitates and regetation and Jhum cultivation
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    53.  A computer consists of
    a
      central processing unit
    b
     All of the above
    c
     motherboard
    d
     hard disk drive
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    54.  DNA is made of repeating units called
    a
      Peptides
    b
     Aminoacids
    c
     Ribozomes
    d
     Nucleotides
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    55.  Amrita Pritam's work A Revenue Stamp is
    a
      A novel
    b
     A biography
    c
     A book of stories
    d
     An autobiography
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    56.  The State which has the highest percentage of literate unemployed in India is
    a
      Kerala
    b
     Manipur
    c
     Andhra Pradesh
    d
     Gujarat
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    57.  An object with a constant speed
    a
      also has a constant velocity
    b
     might be accelerated
    c
     is not accelerated
    d
     is always accelerated
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    58.  Cyclonic rainfall largely occurs in
    a
      Egypy
    b
     U.K
    c
     India
    d
     Mexico
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    59.  KYC norms for e-wallets made mandatory from
    a
      May 1
    b
     March 1
    c
     April 1
    d
     March 31
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    60.  Which of the following act was mentioned as a Charter of Slavery by Jawahar Lal Nehru ?
    a
      Government of India Act
    b
     
    c
     Vernacular Press Act
    d
     Regulation Act
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    61.  Who is the father of Tissue Culture ?
    a
      Bonner
    b
     Gautheret
    c
     Haberlandt
    d
     Laibach
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    62.  During the Indian Freedom struggle, the Khudai Khidmatgars, also known as Red Shirts (Lal Kurtis) called for _____
    a
      the pathan nationalist unity and a struggle against colonialism
    b
     the union of Pasthun tribal areas in north-west with the Afghanistan
    c
     the adoption of terrorist tactics and methods for terrorising and finally ousting the colonial rulers.
    d
     the adoption of communist revolutionary ideology for political and social reform
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    63.  The First step of Bacterial Replication is
    a
      Attachment of the DNA to the plasma membrane
    b
     Pinching of the plasma membrane
    c
     Separation of daughter cells
    d
     DNA Replication
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    64.  Name the first e-commerce company that will become the member of Advertising Standards Council of India (ASCI)?
    a
      Snapdeal
    b
     Amazon
    c
     Paytm
    d
     Flipkart
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    65.  Asian Hotels Ltd owns and operates world's one of the leading hotel brands in India. Identify the brand.
    a
      Le Meridien
    b
     Hilton
    c
     Welcome
    d
     Hyatt Regency
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    66.  Two electric bulbs marked 25W – 220V and 100W – 220V are connected in series to a 440Vsupply. Which of the bulbs will fuse?
    a
      25 W
    b
     Both
    c
     Neither
    d
     100 W
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    67.  Storage media such as a CD read and write information using _________
    a
      All of these
    b
     magnetic strips
    c
     a laser beam of red light
    d
     magnetic dots
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    68.  How do you display current date and time in MS Excel ?
    a
      Date ()
    b
     Time ()
    c
     Today ()
    d
     Now ()
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    69.  The first indian to enter the Indian Civil Service was
    a
      Rabindranath Tagore
    b
     Satyendra Nath Tagore
    c
     Ramanuja
    d
     Gokhale
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    70.  The first news paper in the world was started by ?
    a
      USA
    b
     India
    c
     Japan
    d
     China
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    71.  How long does a basketball game last?
    a
      48 min
    b
     55 min
    c
     1 hr 15 min
    d
     35 min
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    72.  The cause of Beri Beri was discovered by
    a
      Eijkman
    b
     Alexanderson
    c
     Cockrell
    d
     Macmillan
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    73.  The most abundant element in sea water is
    a
      Magnesium
    b
     Sodium
    c
     Sulphur
    d
     Chlorine
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    74.  Name the movie that voted 2016's Best Film by Indian film critics' poll?
    a
      Mohenjadaro
    b
     Pink
    c
     Sultan
    d
     Dangal
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    75.  Who Invented Piano ?
    a
      Jacques Cousteau
    b
     Adolf Gaston Eugen Fick
    c
     Bartolomeo Cristofori di Francesco
    d
     Ruth Graves Wakefield
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :

    Recruitment General Knowledge Questions and Answers PDF Download

    Share & Spread the love

    Advertisement
    500
    Leave a comment...