Basic General Knowledge Questions and Answers

    Here Providing Most Important Basic General Knowledge Questions and Answers for All competitive exams like IAS, SSC CGL,UGC NET,SET,CTET, CDS, UPSC exams, Bank PO. this huge collection of Questions Will Help you to Prepare easily and fast time consuming . in Many competitive exams will ask GK General Knowledge question In various Concepts

    Below Find All Gk Questions 4485 + MCQ Questions And Answers

    26.  When two similar sources vibrate with slightly different frequencies , a regular rise and fall occurs in the loudness of tone. This phenomenon is known as
    a
      resonance
    b
     doppler effect
    c
     echo
    d
     beats
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    27.  What region is also referred as the Garden of southern India ?
    a
      Cardamom Hills
    b
     Cauvery Delta
    c
     Western Ghats
    d
     Nilgiris
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    28.  The Computer size was very large in
    a
      Fourth Generation
    b
     Second Generation
    c
     Third Generation
    d
     First Generation
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    29.  Proteins differ from one another because
    a
      The peptide bonds linking amino acids differ from protein to protein
    b
     The sequence of amino acids in the polypeptide chain differs from protein to protein
    c
     The number of nucleotides found in each protein varies from molecule to molecule
    d
     Each protein contains its own unique sequence of sugar molecules
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    30.  which company uses tagline Drive your way ?
    a
      Hyundai
    b
     Yamaha
    c
     Erickson
    d
     Toyota
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    31.  How many members should be present to hold the meeting of the Lok Sabha?
    a
      50% strength of the Lok Sabha
    b
     One-fourth of the total membership
    c
     One-tenth of the total membership of the house
    d
     At least 100 members
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    32.  When you cut or copy information it gets place in the___________
    a
      Mother board
    b
     None of these
    c
     RAM
    d
     Clipboard
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    33.  Cretinism is due to the disorder of the glands
    a
      Thyroid
    b
     Parathyroid
    c
     Thymus
    d
     Adrenal
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    34.  As per Swachh Survekshan 2017 records India's cleanest city is ?
    a
      Hyderabd
    b
     Indore
    c
     Bangalore
    d
     Tirupathi
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    35.  A gland below the bladder and surrounding the urethra?
    a
      Bulbourethral
    b
     Prostate
    c
     Vas deferens
    d
     Seminal vesicle
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    36.  The deepest land locked and protected port in india is
    a
      Mumbai
    b
     Vishakhapatnam
    c
     Marmugoa
    d
     Cohin
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    37.  The gap between two communicating neurons is termed
    a
      Cell body
    b
     Schwann cell
    c
     Synaptic cleft
    d
     Effector
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    38.  The quality of sound produced by an instrument depends on the
    a
      Frequency
    b
     None of these
    c
     Intensity
    d
     Number of overtones
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    39.  What is the largest landlocked country in the world?
    a
      Uzbekistan
    b
     Turkmenistan
    c
     Kazakhstan
    d
     Russia
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    40.  In which of the following cases, the Supreme Court held that fundamental rights are unamendable?
    a
      Keshvananda Bharati's case
    b
     A.K.Gopalan's case
    c
     M.C Mehta's case
    d
     Golak Nath's case
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    41.  Which Bank has opened 9 SmartUp Zones in Bengaluru, Karnataka?
    a
      Axis Bank
    b
     SBI Bank
    c
     HDFC Bank
    d
     Karnataka Bank
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    42.  Primitive people practice animal rearing in the tropical grasslands of _______
    a
      Orinoco Basin in South America
    b
     Northern Australia
    c
     East Africa
    d
     Brazil
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    43.  What is the element present in urea
    a
      C,N,O
    b
     C,N,H
    c
     C,O,N,H
    d
     C,H,O
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    44.  Telangana region represents one of the following types of vegetation?
    a
      Thorn
    b
     Tropical ever green
    c
     Sub - tropical decidual
    d
     Tropical deciduous
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    45.  The first battle of Panipat (1526) was fought between
    a
      Barbar and Daulat Khan
    b
     Barbar and Ibrahim Lodi
    c
     Barbar and Alam Khan
    d
     Barbar and Rana Sanga
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    46.  Roentgen discovered
    a
      Electrocardiograph
    b
     Xâ'rays
    c
     Anti polio vaccine
    d
     Encephalograph
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    47.  Which of the following is a secondary air pollutant?
    a
      Acid rain
    b
     CO2
    c
     SO2
    d
     Dust particles
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    48.  Which major event in Indian history is also called as 'White Flowing River'?
    a
      Quit India Movement
    b
     Partition of India
    c
     Dandi March
    d
     Operation Bluestar
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    49.  Which of the following is not a function of the Control Unit?
    a
      Interpret instructions
    b
     Read instructions
    c
     Execute instructions
    d
     Direct operations
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    50.  Yellow color of urine is due to presence of
    a
      Cholesterol
    b
     Lymph
    c
     Urochrome
    d
     Bile juice
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :

    Recruitment General Knowledge Questions and Answers PDF Download

    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    SSC Exam upcoming Exam Schedule 2020 ssc exam upcoming exam schedule 2020  
    JK Bank recruitment 2020 Probationary Officer & Banking Associate jk bank recruitment 2020  
    DRDO RAC Recruitment 2020 Scientist B drdo rac recruitment 2020   Jul 07, 2020 [33 Days Left ]
    becil IT Consultant Recruitment 2020 IT Consultant becil it consultant recruitment 2020   Jun 18, 2020 [14 Days Left ]
    500
    Leave a comment...