Basic General Knowledge Questions and Answers

    Posted on

    Here Providing Most Important Basic General Knowledge Questions and Answers for All competitive exams like IAS, SSC CGL,UGC NET,SET,CTET, CDS, UPSC exams, Bank PO. this huge collection of Questions Will Help you to Prepare easily and fast time consuming . in Many competitive exams will ask GK General Knowledge question In various Concepts

    Below Find All Gk Questions 4485 + MCQ Questions And Answers

    1.  The first thermionic valve was invented by
    a
      J.A. Fleming
    b
     Thomas Edison
    c
     Richardson
    d
     Lee De Forest
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    2.  Who among the following recommends to the parliament for the abolition of the Legislative Council in a State?
    a
      the Governor of the concerned State
    b
     the Legislative Council of the concerned State
    c
     the president of India
    d
     the Legislative Assembly of the concerned State
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    3.  What is meant by demography?
    a
      All the above
    b
     The well being of populations
    c
     Growth of population
    d
     Birth and death of population
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    4.  Which state has established India's first Centre for Animal Law ?
    a
      Telangana
    b
     Maharashtra
    c
     Uttar Pradesh
    d
     Madhya Pradesh
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    5.  It travels over land and water. Who invented the HOVERCRAFT?
    a
      C. Cockerell
    b
     T. Henman
    c
     O. Stricheg
    d
     S. Sperrow
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    6.  Telengana creation as in independent state is primarily the outcome of _____ ?
    a
      13 Lok Sabha
    b
     14th Lok Sabha
    c
     16th Lok Sabha
    d
     15th Lok Sabha
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    7.  Which the smallest among all the birds?
    a
      King Fisher
    b
     Ostrich
    c
     Humming Bird
    d
     Sparrow
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    8.  In which region does rainfall occur throughout the year?
    a
      Polar region
    b
     Sub-polar region
    c
     Equatorial region
    d
     Middle-latitude region
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    9.  Magnetic disks are the most popular medium for
    a
      Sequential access
    b
     None of the above
    c
     Direct access
    d
     Both A & B
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    10.  The first Progressives felt called to action by
    a
      Crowded tenements
    b
     Dangerous working conditions
    c
     Unsafe food processing
    d
     All of the above
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    11.  During which decade did the population of India record a negative growth rate?
    a
      1941 - 51
    b
     1931 - 41
    c
     1921 - 31
    d
     1911 - 21
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    12.  How many Earth- sized Exoplanets have been discovered by NASA around a single star in February 2017 ?
    a
      11
    b
     7
    c
     14
    d
     6
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    13.  The Indian Subcontinent was partitioned into
    a
      Pakistan and Bangladesh
    b
     India and Bangladesh
    c
     India and Tibet
    d
     India and Pakistan
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    14.  Spices detoriate after prolonged boiling
    a
      The essential oils in the spices easily evaporate
    b
     Spices are put in the pickels to add to the flavour
    c
     None
    d
     Both A and B
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    15.  Which of the following is generally true about the stratosphere?
    a
      It is very moist
    b
     The dryness level varies with the moon cycle
    c
     The dryness level varies with the season
    d
     It is very dry
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    16.  Nipah virus outbreak in Bangladesh in the year
    a
      2006
    b
     2001
    c
     2015
    d
     2012
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    17.  Which one of the following launched world's longest scheduled flight ?
    a
      Jet Blue
    b
     British Airways
    c
     Air India
    d
     Qatar Airways
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    18.  Most important weather phenomena occur in the
    a
      Ionosphere
    b
     Thermosphere
    c
     Stratosphere
    d
     Troposphere
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    19.  Oscar Awards are conferred annually by
    a
      Academy of Motion Pictures, arts and sciences, USA
    b
     Hollywood Foreign Press Association
    c
     None
    d
     Government of United States
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    20.  Uranus takes _______years to orbit the sun
    a
      50
    b
     48
    c
     84
    d
     60
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Explanation :
    21.  Sources of geothermal power are
    a
      None of the above
    b
     earth's heat
    c
     water
    d
     Both A & B
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    22.  Which statement is NOT true about polymers?
    a
      Polymers are large molecules composed of small monomeric units
    b
     Polymers are complex molecules composed of random sequences of atoms
    c
     Polymes are macromolecules
    d
     All the above
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    23.  The term stagflation refers to a situation where ?
    a
      Rate of growth is faster than the rate of price increase
    b
     Rate of growth is slower than the rate of price increase
    c
     Growth has no relation with the change in prices
    d
     Rate of growth and prices both are decreasing
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    24.  Who did not have an important role in the Swadeshi Movement ?
    a
      Peasants
    b
     Muslims
    c
     Women
    d
     Students
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    25.  A cavern is an underground chamber formed by
    a
      Runoff
    b
     Erosion
    c
     Deposition
    d
     Evaporation
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :

    Recruitment General Knowledge Questions and Answers PDF Download

    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Latest Bank exams practice & Prepare Online ibpsonline
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    National Crime Records Bureau, New Delhi (NCRB) Inspector ncrb inspector recruitment 2020   Nov 10, 2020 [16 Days Left ]
    wbpsc civil service admit card 2020  
    Chennai Petroleum Corporation Limited (CPCL) Apprentice cpcl apprentice recruitment 2020 142 vacancies   Nov 01, 2020 [7 Days Left ]
    Navodaya Vidyalaya Samiti, Pune (NVS Pune) Staff Nurse, Librarian & Other nvs pune teacher recruitment 2020 96 vacancies   Oct 31, 2020 [6 Days Left ]
    All India Institute of Medical Sciences, Bhubaneswar (AIIMS Bhubaneswar) Junior Resident aiims bhubaneswar jr resident recruitment 2020   Oct 24, 2020 [Last Date over]

    free job alert 2021
    500
    Leave a comment...

      Get Instant Script Download Access!