Ancient India MCQ Questions for UPSC SSC for Competitive Exams

    Dear Aspirants, Here find objective Questions and Answers Quiz Ancient India MCQ Questions for UPSC SSC for Competitive Exams

     

    1.  What was 'Halivakara' in the Gupta Era?
    a
      A kind of Play
    b
     A kind of Instrument
    c
     A kind of Tax
    d
     A kind of Tribe
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    2.  The famous poet Kalidasa lived in the court of
    a
      Chandragupta
    b
     Chandragupta-II
    c
     Samudragupta
    d
     Kumaragupta
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    3.  Who among the following wrote Priyadarshika?
    a
      Harshavardhana
    b
     Prabhakarvardhana
    c
     Banabhatta
    d
     Yashovardhana
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    4.  Banabhatta, a great scholar, lived during the reign of
    a
      Ashoka
    b
     Harsha
    c
     Kanishka
    d
     Chandragupta II
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    5.  The later Vedic Age means the age of the compilation of
    a
      Brahmanas
    b
     Aranyakas
    c
     Samhitas
    d
     All the above
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    6.  The mother of Vardhamana Mahavira was a
    a
      Maurya Princess
    b
     Lichavi Princess
    c
     Saka Princess
    d
     Not a member of the royal family
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    7.  What was the original name of Euthydemia?
    a
      Gondhara
    b
     Kapisa
    c
     Sakala
    d
     Purushapura
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    8.  Of all the states in northern India in 6th century BC Which of the following states emerged as the most powerful?
    a
      Kashi
    b
     Magadha
    c
     Anga
    d
     Kosala
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    9.  The last great ruling dynasty of Magadha was
    a
      Kusana
    b
     Kanva
    c
     Sunga
    d
     Gupta
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    10.  Which among the following Buddhist Text is considered to have been recorded by Buddha himself?
    a
      Dhammaghosa
    b
     Buddhaghosa
    c
     Dhammapada
    d
     Abhidhamma
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    11.  Which Gupta ruler had led a campaign to the south, besides being an accomplished veena player?
    a
      Samudragupta
    b
     Chandragupta I
    c
     Skandagupta
    d
     Chandragupta Vikramaditya
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    12.  Buddhism was first propagated outside India In
    a
      Thailand
    b
     Cambodia
    c
     China
    d
     Ceylon
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    13.  Who is the author of Kadambari, from among the following?
    a
      Kautilya
    b
     Panini
    c
     Kalidas
    d
     Bana
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    14.  The earlier Buddhist sculptures had shied away from depicting the image of the Buddha, except through such symbols as
    a
      The Bodhi Tree
    b
     Stupas
    c
     Footprints
    d
     All of the above
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    15.  Which of the following Sanskrit language?
    a
      Kushanas
    b
     Mauryas
    c
     Guptas
    d
     Indo-Greeks
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    16.  Which of the following works credits 'Pushyabhuti' as the founder of the Vardhana dynasty?
    a
      Yuan-Chwang
    b
     Banskhera Inscription of Harsha
    c
     Harshacharita
    d
     Kadambari
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    17.  The earliest surviving extant, i.e. still standing, temples date from the period?
    a
      Gupta
    b
     Vedic
    c
     Sunga
    d
     Maurya
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    18.  Consider the following matches:
    1. Kena Upanishad : Sam Veda
    2. Katha Upanishad: Krishna yajurveda
    3. Prasna Upanishad : Samveda
    4. Mandukya Upanishad: atharvaveda
    Which among the above is / are correct?
    a
      1, 2, 3,
    b
     1, 2, 4
    c
     2, 3, 4
    d
     all are correct
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    19.  Who wrote Mrichchhakatika (Clay Cart)?
    a
      Kalidas
    b
     Akbar
    c
     Sudraka
    d
     Dandin
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    20.  Which among the following was used to create sculptures in the Mathura school of art that ourished around 1st century AD?
    a
      Granite
    b
     Marble
    c
     State stone
    d
     Red sandstone
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    21.  Who among the following were also known as Tocharians?
    a
      Hunas
    b
     Kushanas
    c
     Greeks
    d
     Shakas
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    22.  On which of the following systems of Hindu Philosophy, Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?
    a
      Sankhya
    b
     Vaisheshika
    c
     Yoga
    d
     Uttarmimansa
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    23.  Jatakas are the stories of
    a
      Buddha's life
    b
     Buddha's previous lives
    c
     The lives of the future Buddhas
    d
     Great saints of Buddhism
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    24.  Whose general was Appolodotus?
    a
      Diodotus
    b
     Euthydemus
    c
     Demetrius
    d
     Antichos
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    25.  The single most important factor responsible for the transformation of Ancient Indian society into medieval society was the
    a
      decline of trade
    b
     practice of land grants
    c
     proliferation of castes
    d
     rigidity of the caste system
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    becil IT Consultant Recruitment 2020 IT Consultant becil it consultant recruitment 2020   Jun 18, 2020 [17 Days Left ]
    DRDO RAC Recruitment 2020 Scientist B drdo rac recruitment 2020   Jul 07, 2020 [36 Days Left ]
    500
    Leave a comment...