7000+ GK ( General Knowledge) Questions and Answers for UPSC / SSC

    7000+ GK ( General Knowledge) Questions and Answers  Multiple Choice Objective Type Practice Questions (MCQs) with Answers  for All Competitive Exams and Entrance Exams Practice Preparation online

    these Questions may helpful for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL , PSC and General studies papers part

    Quiz practice Online

    1.  The famous battle of Takkolam of South India was fought between _______
    a
      Cholas and Hoyasals
    b
     Cholas and Rashtrakutas
    c
     Cholas and Pandyas
    d
     Cholas and North Chalukyas
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    2.  What is the 2017 theme of International Day for Biodiversity (IDB)  ?
    a
      Biodiversity and Agriculture
    b
     Invasive Alien Species
    c
     Convention on Biological Diversity
    d
     Biodiversity and Sustainable Tourism
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    The International Day for Biological Diversity (IDB) is observed every year on May 22 to increase understanding and awareness of biodiversity issues. The 2017 theme 'Biodiversity and Sustainable Tourism' provides an opportunity to raise awareness and action towards the important contribution of sustainable tourism both to economic growth and to the conservation and sustainable use of biodiversity.
    3.  October 3 is observed as _______
    a
      World Immunization Day
    b
     World Vegetarian Day
    c
     World Smile Day
    d
     United Nations Day for South-South Cooperation
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    4.  Who is the author of the bookFlaming Tresses of Draupadi?
    a
      Veerappa Moily
    b
     Mallikarjun Kharge
    c
     None
    d
     Smriti Irani
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    5.  The first stage in the formation of coal is
    a
      Peat
    b
     Lignite
    c
     Anthracite
    d
     Bituminous
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    The first of the four stages of coal formation is lignite coal.
     
    There are four stages of coal formation:
     
    1. Peat,
     
    2. Lignite,
     
    3. Bituminous and
     
    4. Anthracite.
    The bacteria has removed a large portion of the other constituents of the plant matter and left around 25 to 34 percent.
    6.  When the simmon commission visited India the Viceroy was
    a
      Lord lrwin
    b
     Lloyd George
    c
     Lord Reading
    d
     Lord Ripon
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    7.  Two most important acts and rituals associated with the vedic marriage system was/were
    a
      Marriage Vows
    b
     Pani-Grahana
    c
     Sapta-Padi
    d
     Both (a) and (b)
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    8.  Who is the first Indian woman to receive in Borlaug award and in which year
    a
      Dr. Maduri V.Patel, 1992
    b
     Dr. Amita Patel, 1992
    c
     Dr. Maduri V.Patel, 1991
    d
     Dr. Amita Patel, 1991
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    9.  Which is South Korea's largest car manufacturing 
    a
      Suzuki
    b
     Hyundai
    c
     Toyota
    d
     Honda
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    10.  Africa is seperated from Europe by
    a
      Persian Gulf
    b
     Red Sea
    c
     Mediterranean Sea
    d
     Atlantic Ocean
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    11.  Which of the following is not an element of culture?
    a
      Human Beleifs
    b
     Customs and traditions
    c
     Forms of government
    d
     Religion
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    Culture is the social behavior and norms found in human societies. The 7 main elements that make up culture are ::
     
    1. Social organization
    - the family patterns and social classes of a culture.
     
    2. Customs and traditions
    - way people act, wear, what they eat, and their laws.
     
    3. Language
    - communication by word of mouth.
     
    4. Religion
    - a system of beliefs that answers questions about the meaning of life.
     
    5. Art and literature
    - ways the people entertain themselves. There stories they tell and how they dance. Its also the music they listen to and there artwork.
     
    6. Forms of government
    - the people or group(s) that control the people and provide/ enforce the laws.
     
    7. Economic systems
    - the method used by a society to produce and distribute goods and services.
    12.  How many Indian sites have been mentioned in the report ‘Not For Sale’ by the World Wide Fund for Nature ?
    a
      7
    b
     8
    c
     6
    d
     5
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    The sites in India named include Nanda Devi and Valley of Flowers National Park, Kaziranga National Park, Manas Wildlife Sanctuary, Keoladeo National Park, Western Ghats, Great Himalayan National Park Conservation Area and Khangchendzonga National Park.
    13.  Which among the following has ranked top Brand among Global 500 Brands in 2017 ?
    a
      Amazon
    b
     Facebook
    c
     Apple
    d
     Google
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Explanation :
    1. In the latest Global 500 rankings of most valuable and powerful brands across the globe, Sundar Pichai’s Google has surpassed Apple to achieve the top position.
    2. The Brand Finance Global 500 list published on February 2, 2017 had featured Apple as the top brand for continuous five years.
    3. However, for 2017, the ranking revealed that Google’s brand value rose by 24 percent to $109.5bn in 2016. The brand value of Apple on the other hand dropped 27 percent to $107bn.
    4. This is for the first time since 2011 that Google has been placed at the top spot. The third place has been occupied by Amazon.
    5. The ranking is based upon factors such as marketing investment, familiarity, loyalty, staff satisfaction and corporate reputation.
    14.  Which of the following is NOT a Financial Institute/Agency ?
    a
      BCCI
    b
     FPSB
    c
     IRDA
    d
     SEBI
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    15.  Who present the theory of radioactive disintegration
    a
      Hahn and strassman
    b
     Thomson and Rutherford
    c
     Soddy and Fajan
    d
     Rutherford and Soddy
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    16.  Satyagraha Sabha was formed by gandhi at 
    a
      Bombay
    b
     Pune
    c
     Gujarat
    d
     Calcutta
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    17.  Which compound contains both ionic and covalent bonds?
    a
      All of the above
    b
     NaNO3
    c
     CaSO4
    d
     NH4Cl
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    Here all the given compounds have both ionic and covalent bonds.
     
    NaNO3 - In Sodium nitrate, Nitrate is covalently bonded as nitrogen is bonded with 3 oxygen atoms. And this nitrate is ionically bonded with sodium.
     
    CaSO4 - In Calcium sulphate, sulphate is covalently bonded as sulphur is bonded with 4 oxygen atoms. And this sulphate is ionically bonded with calcium.
     
    NH4Cl - In Ammonium chloride, ammonium is covalently bonded as nitrogen is bonded with 4 hydrogen atoms. And this ammonium is ionically bonded with chlorine.
    18.  'Asian Drama ', by Gunnar Karl Myrdal, is a book on which of the following subjects
    a
      International Politics
    b
     Economics
    c
     Theatre Movements in Asia
    d
     Look East Policy of India
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    19.  The story of vitamins dates back to
    a
      17th century
    b
     18th century
    c
     16th century
    d
     15th century
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    20.  The worst affected state of India, by the menace of sea erosion is ________
    a
      Andhra Pradesh
    b
     Gujarat
    c
     Kerala
    d
     Orissa
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    21.  The plateau rich in minerals in india is
    a
      Malwa plateau
    b
     Mysuru Plateau
    c
     Chhota Nagpur Plateau
    d
     Deccan Plateau
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    22.  Where did Yuvaraj Singh make his ODI debut
    a
      Nairobi, Kenya
    b
     Lahore, Pakistan
    c
     Mumbai, India
    d
     London England
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    23.  Famous book ' The Return of the Native ' is written by
    a
      M.M.Kaya
    b
     Bill Gates
    c
     Lioy Douglas
    d
     Thomos Hardy
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    24.  Which branch of government declares war?
    a
      Judicial
    b
     Executive
    c
     All the above
    d
     Legislative
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    25.  Who of the following is not a recepient of 2011 Nobel Peace prize
    a
      Hu Jintao
    b
     Ellen Johnson Sirleaf
    c
     Tawakkol Karman
    d
     Leymah Gbowee
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Share & Spread the love

    Advertisement
    500
    Leave a comment...