2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

2226.  Which of the following plant diseases affect the wheat plant?
1.Loose smut
2.Karnal bunt
3.White rust
4.Yellow rust Select the correct answer from the codes given below:
a
  1,2 and 4
b
 3 and 4
c
 1 and 3
d
 1 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
2227.  Which of the following statements about green plants is true?
a
  They respire all the time, like animals, but the rate of photosynthesis during the day is much higher than the rate of respiration.
b
 Leaves are the respiratory organs of plants
c
 They respire at night and photosynthesize during the day
d
 Only green plants photosynthesize
Answer & Explanation
Answer : Option C
2228.  Heart murmur is due to a
a
  leaky valve
b
 non-functional atrium
c
 small aorta
d
 coronary thrombosis
Answer & Explanation
Answer : Option D
2229.  If a bomb is released from a plane moving with uniform velocity, then by the time the bomb reaches the ground, the plane will be
a
  Ahead of the bomb
b
 Vertically above the bomb
c
 Behind the bomb
d
 Ahead or behind, depending on its velocity
Answer & Explanation
Answer : Option B
2230.  In addition to proteins and carbohydrates, other substances of nutritional value found in milk may be
1.Calcium
2.Potassium
3.Iron
4.Cobalt The correct answer is / are:
a
  1, 2 and 4
b
 1, 2 and 3
c
 2, 3 and 4
d
 1, 3 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option D
2231.  The methods that can be used for removing permanent hardness of water are
1.Adding sodium carbonate
2.Distillation
3.Adding caustic soda
4.Boiling The correct answers are:
a
  1, 2 and 3
b
 1, 2, 3 and 4
c
 2, 3 and 4
d
 1, 2 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
2232.  Milk is an example of
a
  Gel
b
 Sol
c
 Suspension
d
 Emulsion
Answer & Explanation
Answer : Option D
2233.  18 carat gold is:
a
  60% gold and 40% impurity
b
 75% gold and 25% impurity
c
 50% gold and 50% impurity
d
 100% gold
Answer & Explanation
Answer : Option B
2234.  Among the many applications of lasers one is (1) holography (2) medical sonography (3) surgery (4) controlled thermonuclear reactions
Choose the correct answer from the codes given as follows.
a
  1, 2, 3 and 4
b
 1, 2 and 3
c
 1, 3 and 4
d
 1 and 3
Answer & Explanation
Answer : Option C
2235.  At the time of implantation, the human embryo is called a(n)
a
  zygote
b
 foetus
c
 embryo
d
 somite
Answer & Explanation
Answer : Option B
2236.  2-Acetoxybenzoic acid is
a
  an antiseptic
b
 known as aspirin
c
 an antibiotic
d
 a dye
Answer & Explanation
Answer : Option B
2237.  Dr. Norman E. Borlaug, the Nobel Peace Prize winner of 1970, was invited by the Govt. of India to impart expert assistance to our scientists. He recommended introduction of 4 semi-dwarf Mexican varieties of wheat of which 2 were found suitable for India whose cultivation led to our green revolution. Which of the following were these two varieties?
a
  Lerma Rojo 64A and Mayo 64
b
 Sonora 63 and Lerma Rojo 64A
c
 Sonora 64 and Lerma Rojo 64A
d
 Mayo 64 and Sonora 63
Answer & Explanation
Answer : Option C
2238.  If a mouse over eight times its normal size has been produced by introducing human growth hormone gene, the technique involved is called
a
  hormonal feeding
b
 hybridization
c
 mutation breeding
d
 genetic engineering
Answer & Explanation
Answer : Option D
2239.  Acquired Immune-Deficiency Syndrome (AIDS) is caused by
a
  virus
b
 bacterium
c
 fungus
d
 protozoa
Answer & Explanation
Answer : Option A
2240.  In which of the following industries is mica used as a raw material?
a
  Iron and steel
b
 Toys
c
 Electrical
d
 Glass and pottery
Answer & Explanation
Answer : Option C
2241.  Stem cells have often been in news these days. Study the following statements about them:
1.Stem cell therapy has the potential of treating many of the incurable human diseases.
2.Stem cells can be derived from all multicellular organisms.
3.One concern about stem cell therapy is that the transplanted cell may become cancerous if cell division continues uncontrollably. Which of the above statement/s is/are true?
a
  1 and 2 only
b
 1, 2 and 3
c
 1 and 3
d
 3 only
Answer & Explanation
Answer : Option B
2242.  The tea plantations at Dehra Dun and Ranchi have not been quite successful because the tea plants
a
  cannot withstand heavy rains
b
 require average monthly temperature of 15- 20°C
c
 cannot withstand long spells of dry whether
d
 cannot tolerate low temperatures during winters
Answer & Explanation
Answer : Option C
2243.  Regarding the atom of a chemical element, the magnetic quantum number refers to
a
  orientation
b
 spin
c
 shape
d
 size
Answer & Explanation
Answer : Option A
2244.  Reserpine is used to:
a
  increase blood pressure when it is low
b
 cure arthritis
c
 alleviate pain
d
 reduce high blood pressure
Answer & Explanation
Answer : Option D
2245.  Consider the following statements in respect of attaining certain objectives for 'Family Planning'.
1.To avoid unwanted births
2.To bring about wanted births
3.To regulate the intervals between pregnancies
4.To determine the number of children in the family Of these statements
a
  1, 2, 3 and 4 are correct
b
 2 and 4 are correct
c
 1, 2 and 4 are correct
d
 2, 3 and 4 are correct
Answer & Explanation
Answer : Option A
2246.  If the hepatic portal vein of rabbit is tied up, the blood glucose level following meals:
a
  goes up gradually
b
 falls down gradually
c
 fluctuates and then remains unchanged
d
 remains unchanged
Answer & Explanation
Answer : Option B
2247.  Maize grain is
a
  A seed
b
 An ovule
c
 An embryo
d
 A fruit
Answer & Explanation
Answer : Option D
2248.  During dehydration, the substance that is usually lost by the body is
a
  sodium chloride
b
 potassium chloride
c
 sugar
d
 calcium phosphate
Answer & Explanation
Answer : Option A
2249.  A magnetic field does not interact with
a
  Stationary permanent magnets
b
 Moving permanent magnets
c
 Motive charge
d
 Stationary charge
Answer & Explanation
Answer : Option D
2250.  Permanent hardness of water is due to the presence of
a
  Calcium sulphate
b
 Calcium bicarbonate
c
 Sodium bicarbonate
d
 Magnesium bicarbonate
Answer & Explanation
Answer : Option A
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...