2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

2201.  Which solids are readily soluble in water?
a
  Covalent
b
 Metallic
c
 Molecular
d
 Ionic
Answer & Explanation
Answer : Option D
2202.  One of the pandemic diseases is
a
  filariasis
b
 amoebic dysentry
c
 influenza
d
 hepatitis
Answer & Explanation
Answer : Option C
2203.  A woman receives her X-chromosome from
a
  either her mother or her father
b
 her mother only
c
 her father only
d
 both her mother and father
Answer & Explanation
Answer : Option D
2204.  Gravitational constant (G) is an example of
a
  Quantity without dimensions
b
 Numeric constant
c
 Dimensional constant
d
 Non-dimensional constant
Answer & Explanation
Answer : Option C
2205.  In Newton's third law, the action and reaction forces (1) act on different bodies (2) act on the same body (3) are not always equal (4) are always equal
Choose the correct answer from the codes given below:
a
  1 and 3
b
 2 and 4
c
 1 and 4
d
 2 and 3
Answer & Explanation
Answer : Option C
2206.  Which of the following creatures has no blood but respires?
a
  Earthworm
b
 Cockroach
c
 Fish
d
 Hydra
Answer & Explanation
Answer : Option D
2207.  Cadmium rods are used in a nuclear reactor
a
  For controlling the operation of the reactor
b
 For promoting chain reaction
c
 For slowing down the neutrons
d
 For creating more neutrons
Answer & Explanation
Answer : Option A
2208.  Consider the following statements I. The tendency of a liquid drop to contract and occupy minimum area is due to its surface tension. II. Blotting of ink is due to the phenomenon of capillarity. Which of the above statement(s) is/are correct?
a
  Both I and II
b
 Neither I nor II
c
 Only I
d
 Only II
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Heat And Electromagnetic Radiation
2209.  Good quality carpet wool that is imported to Europe and is labelled as Joria wool belongs to the sheep breed
a
  Coimbatore
b
 Hissar Dale
c
 Gurez
d
 Kathiawari
Answer & Explanation
Answer : Option D
2210.  The statement that is NOT correct is
a
  Whisky contains high percentage of methanol.
b
 Alcoholic fermentation involves the conversion of sugars into alcohol by the use of micro-organisms.
c
 Root beer does not contain alcohol.
d
 The breaking of complex and big molecules into simpler and smaller molecules by micro-organisms is called fermentation.
Answer & Explanation
Answer : Option A
2211.  Which of the following structures is the pacemaker in humans?
a
  A-V node
b
 Node of Ranvier
c
 S-A node
d
 Sinus venosus
Answer & Explanation
Answer : Option A
2212.  The chemical compound 'niacin (or nicotinic acid)' is a constituent of
a
  hormone thyroxine
b
 table sugar
c
 vitamin B complex
d
 vitamin C
Answer & Explanation
Answer : Option C
2213.  Which of the following cannot be purified by sublimation?
a
  Citric acid
b
 Naphthalene
c
 Iodine
d
 Camphor
Answer & Explanation
Answer : Option A
2214.  Many of our winter serials will not flower if grown during the summer months. What could be the possible reason?
1.They are short day plants and will, therefore, not flower when day lengths are long during summers
2.They require a cold temperature treatment during early growth period
3.They require low temperatures for flowering Which of the above reason/s is/are correct? Select the correct answer using the codes given below:
a
  Only 3
b
 Only 2
c
 Only 1
d
 1 and 3
Answer & Explanation
Answer : Option B
2215.  Consider the following statements
1.Cuba is considered the sugar bowl of the world
2.Sugar was a rare commodity in Europe till the middle ages
3.Honey is a rich source of vitamins and minerals
4.All green plants synthesize sugar that are subsequently converted into lipids, polysaccharides, and /or proteins Which of the above statement/s is/are true?
a
  1 and 3
b
 2 and 3
c
 Only 1
d
 2 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option D
2216.  Who among the following is known as the father of surgery?
a
  Hippocrates
b
 Theophrastus
c
 Mahrishi Susrut
d
 Jean Baptiste Lamarck
Answer & Explanation
Answer : Option C
2217.  The chemical name of vitamin C is
a
  Ascorbic acid
b
 Nitric acid
c
 Citric acid
d
 Oxalic acid
Answer & Explanation
Answer : Option A
2218.  At high altitudes it is difficult to cook eggs or vegetables properly because of
a
  Low value of acceleration due to gravity
b
 High boiling point of water and low atmospheric pressure
c
 Low boiling point of water and low atmospheric pressure
d
 High atmospheric pressure and low boiling point of water
Answer & Explanation
Answer : Option C
2219.  The term meaning 'copper demon' denotes the metallic element
a
  tin
b
 zinc
c
 iron
d
 nickel
Answer & Explanation
Answer : Option D
2220.  A police van sounding its siren is moving away from an observer. The pitch (shrillness) of the sound from the siren relative to its normal pitch is
a
  lower
b
 higher
c
 same
d
 lower or higher depending on the speed of the van
Answer & Explanation
Answer : Option A
2221.  The coffee plant (Coffea arabica) is indigenous to:
a
  Ethiopia
b
 Ceylon
c
 Arabia
d
 France
Answer & Explanation
Answer : Option A
2222.  The hardest form of carbon is
a
  Diamond
b
 Graphite
c
 Coke
d
 Charcoal
Answer & Explanation
Answer : Option A
2223.  The two gases used in the industrial preparation of sulphuric acid are
a
  sulphur dioxide and oxygen
b
 carbon dioxide and oxygen
c
 sulphur dioxide and chlorine
d
 sulphur dioxide and hydrogen
Answer & Explanation
Answer : Option A
2224.  The plants popularly known as 'petro crops' are rich in
1.Carbohydrates
2.Hydrocarbons
3.Proteins
4.Lipids The correct answer is:
a
  2 and 4
b
 1, 2 and 3
c
 2, 3 and 4
d
 1, 3 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
2225.  The only movable bone in the skull is
a
  frontoparietal
b
 maxilla
c
 nasal
d
 mandible
Answer & Explanation
Answer : Option D
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...