2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

151.  Very abundantly occurring plant products are
a
  flavonoids
b
 lignins
c
 tannins
d
 alkaloids
Answer & Explanation
Answer : Option B
152.  The production of ammonia is important because it is used in the
a
  manufacture of artificial foods
b
 manufacture of proteins by polymerization
c
 preparation of soaps
d
 production of fertilizers
Answer & Explanation
Answer : Option D
153.  Marsh gas, formed from decaying organic matter and in coal mines is
a
  methane
b
 carbon monoxide
c
 carbon dioxide
d
 ethane
Answer & Explanation
Answer : Option A
154.  The part of the leg that is supported by tibia and fibula is referred to as:
a
  foreleg
b
 thigh
c
 shank
d
 lower leg
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
The Species
155.  Consider the following statements:A. Zeroeth law of thermodynamics states that thermodynamic equilibrium is an equivalence relation. B. First law of thermodynamics deals with the conservation of energy. Select the correct option:
a
  A & B both are false
b
 Only A is true
c
 A & B both are true
d
 Only B is true
Answer & Explanation
Answer : Option C
156.  Consider the following statements.
1.A large majority of bacteria are useful to mankind
2.A bacterium, if allowed to multiply uninhibited for 24 hours, will produce a bacterial mass of more than 5 million tons.
3.The insectivorous plants obtain their nourishment from insects because they are unable to photosynthe size.
4.We obtain some of our important antibiotics from bacteria. Which of the above statement/s is/are true?
a
  1 and 3
b
 1, 2 and 4
c
 1 and 4
d
 2 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option C
157.  The quantity of water vapour that the atmosphere can hold
a
  fluctuates with increase of temperature
b
 is independent of temperature
c
 decreases with increase of temperature
d
 increases with increase of temperature
Answer & Explanation
Answer : Option D
158.  In overpopulated parts of the world where there is shortage of food, the inhabitants should feed predominantly on
a
  herbivores
b
 rice, wheat and other food grains
c
 large carnivores
d
 small carnivores
Answer & Explanation
Answer : Option B
159.  Most viruses that infect plant possess
a
  double - stranded DNA and RNA
b
 single - stranded RNA
c
 double - stranded RNA only
d
 single - stranded DNA
Answer & Explanation
Answer : Option B
160.  The function of fuse in an electrical circuit is
a
  break the circuit in case of overloading or shortcircuiting
b
 regulate the flow of current
c
 avoid electric shocks
d
 switch off current
Answer & Explanation
Answer : Option A
161.  Nichrome wire is used as a heating element in many appliances because
a
  both (b ) and ( c) are correct
b
 it resists oxidation in air when red hot
c
 it has high resistivity
d
 it can be drawn out into wires easily
Answer & Explanation
Answer : Option A
162.  The seat of memory in the human brain is located in the
a
  cortex
b
 medulla oblongata
c
 cerebrum
d
 cerebellum
Answer & Explanation
Answer : Option A
163.  The technique that is useful in detecting abnormalities of the uterus and fallopian tubes is
a
  fallopian tube recannulation
b
 hysterosalpingography
c
 hysterography
d
 salpingography
Answer & Explanation
Answer : Option B
164.  Bohr's theory of fixed orbits contradicts
a
  Planck's theory
b
 Uncertainty principle
c
 de Broglie relation
d
 Coulomb's law
Answer & Explanation
Answer : Option B
165.  The substances used in the manufacture of stainless steel are
1.Chromium
2.Iron
3.Copper
4.Steel The correct answers are:
a
  1, 2, 3 and 4
b
 2, 3 and 4
c
 1 and 4
d
 1, 2 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option C
166.  Human blood contains --- percentage of plasma.
a
  35%
b
 40%
c
 50%
d
 65%
Answer & Explanation
Answer : Option D
167.  The theory of spontaneous generation of life was proposed by:
a
  Lamark
b
 Leewenhock
c
 Aristotle
d
 Louis Pasteur
Answer & Explanation
Answer : Option C
168.  Diamond is the form of carbon that is
a
  Amorphous
b
 Alkaline
c
 Chemical
d
 Crystalline
Answer & Explanation
Answer : Option D
169.  What type of mirror can be used to obtain the real image of an object?
a
  Concave mirror
b
 No mirror can produce a real image
c
 Convex mirror
d
 Plane mirror
Answer & Explanation
Answer : Option A
170.  The Harappans most likely would not have used
a
  sunflower oil
b
 mustrad oil
c
 crude oil
d
 groundnut oil
Answer & Explanation
Answer : Option C
171.  Which of the following has highest solubility in ionic solvent?
a
  Silver bromide
b
 Silver iodide
c
 Silver chloride
d
 Silver fl uoride
Answer & Explanation
Answer : Option D
172.  Some animals have a unique method of bringing oxygen directly to the cells. These are
a
  spiders
b
 scorpions
c
 insects
d
 flatworms
Answer & Explanation
Answer : Option C
173.  Which of the following spices is/are obtained from stem?
1.Cinnamon
2.Ginger
3.Nutmeg
4.Turmeric Select the correct answer from the following:
a
  2 and 4
b
 3 only
c
 2 and 3
d
 1 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
174.  An observer moves towards a stationary plane mirror at a speed of 1 m/s. His image will move towards him at a speed of
a
  4 m/s
b
 1 m/s
c
 Â½ m/s
d
 2 m/s
Answer & Explanation
Answer : Option D
175.  Consider the following statements:
1.Cross bridges can cause muscle contraction.
2.They are able to oscillate back and forth and hook up with active sites on actin filaments
3.The bridges enable the thin filaments to pull the thick filaments by a kind of back and forth movement.
4.A single bridge thus hooks onto an active site, pulls the thin filaments a short distance, then releases it and again hooks on the next active site. Which of the above statements are correct?
a
  1, 2, 3, 4
b
 1, 2, 4
c
 2, 3
d
 1, 2
Answer & Explanation
Answer : Option B
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...