2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

126.  Which of the following diseases is caused by bacteria?
a
  Chikungunya
b
 Dengue
c
 Meningococcal meningitis
d
 Japanese encephalitis
Answer & Explanation
Answer : Option C
127.  Which of the following developmental activities of plants are controlled by abscisic acid?
1.Abscission of flowers and fruits
2.Fruit development
3.Seed dormancy
4.Stomatal closure Select the correct answer using the codes given below:
a
  1, 3, and 4
b
 2 and 4
c
 1, 2, 3, and 4
d
 1 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
128.  Wisdom teeth normally grow between the age of
a
  17 – 25
b
 10 – 17
c
 34 – 40
d
 45 – 55
Answer & Explanation
Answer : Option C
129.  Which organelle does assemble ribosomes?
a
  Nuclear envelope
b
 Nucleolus
c
 Chromosomes
d
 Nucleoplasm
Answer & Explanation
Answer : Option B
130.  The Theory of Evolution by Natural Selection was proposed by:
a
  Alfred Russel Wallace
b
 Darwin and Wallace
c
 Darwin and Haldane
d
 Charles Darwin
Answer & Explanation
Answer : Option B
131.  The inside of a photographic camera is coated black to avoid
a
  scattering of light
b
 reflection of light
c
 absorption of light
d
 total internal reflection of light
Answer & Explanation
Answer : Option B
132.  'Manhattan Project' was initiated to
a
  produce the first atomic bomb
b
 develop contraceptives to control population
c
 develop pesticides to increase agricultural production
d
 develop antibiotics in the Second World War
Answer & Explanation
Answer : Option A
133.  A car is running on a road at a uniform speed of 60 km/h. The net resultant force on the car is
a
  the driving force in the direction of the car's motion
b
 equal to zero
c
 the resistance force opposite to the direction of car's motion
d
 a vertical force
Answer & Explanation
Answer : Option B
134.  The speed of an earth satellite moving in an orbit of radius r is
a
  Does not depend on r
b
 Directly proportional to the square root of r
c
 Inversely proportional to the square root of r
d
 Inversely proportional to r
Answer & Explanation
Answer : Option C
135.  Amongst goat breeds, pashmina is derived from
a
  Beetal
b
 Gaddi
c
 Changthangi
d
 Sangamneri
Answer & Explanation
Answer : Option C
136.  A spring balance A and a beam balance B are used to weigh an object at different points on Earth. It will be observed that
a
  The readings of A and B will bedifferent at different points of the Earth.
b
 Both A and B will have the same reading at all points on the Earth.
c
 The readings of A will be different but those of B will be the same at different points on the Earth.
d
 The readings of A will be the same but the readings of B will be different at different places.
Answer & Explanation
Answer : Option C
137.  Boric acid is a/an
a
  mild antiseptic
b
 germicide
c
 strong antiseptic
d
 antibiotic
Answer & Explanation
Answer : Option A
138.  When a ship enters a sea from a river
a
  it remains at the same level
b
 it sinks a little
c
 it rises a little
d
 it rises or sinks depending on the material it is made of
Answer & Explanation
Answer : Option C
139.  The unit used internationally for measuring the volume of crude oil is:
a
  Barrel
b
 Metric four
c
 Litre
d
 Gallon
Answer & Explanation
Answer : Option A
140.  Why can cardiac muscle fibres contract for longer periods than skeletal fibres?
a
  Cisternae of T-tubules are more developed in cardiac muscle
b
 Extracellular calcium partially controls the strength (and length) of contraction
c
 Cardiac muscle is self-excitatory
d
 Cardiac muscle is uninucleate rather than multinucleate
Answer & Explanation
Answer : Option C
141.  Which of the following states is the largest producer of coffee in India?
a
  West Bengal
b
 Karnataka
c
 Orissa
d
 Kerala
Answer & Explanation
Answer : Option B
142.  Distances of air and sea travel are measured in units of nautical miles. One nautical mile equals: (1) 1.6 mile (2) 1.158 mile (3) 1.852 km Which of the above is/are correct?
a
  1 and 3
b
 2 and 3
c
 1 only
d
 2 only
Answer & Explanation
Answer : Option B
143.  The substance that DOES NOT contain silver is
a
  horn silver
b
 German silver
c
 ruby silver
d
 lunar caustic
Answer & Explanation
Answer : Option B
144.  The surface of water in a pond remains cool even on a hot day because
1.water evaporates at the surface and evaporation causes cooling
2.the heat absorbed at the surface is transmitted downwards
3.water in contact with the bottom of the pond becomes cool and rises to the surface due to convection Which of the above statements is/are correct?
a
  1 only
b
 3 only
c
 1, 2 and 3
d
 1 and 3
Answer & Explanation
Answer : Option A
145.  Consider the following statements:
1.Diabetes insipidus causes diuresis, i.e., urine is passed out several times more than in a normal person.
2.A person with diabetes insipidus suffers from very low or no output of vasopressin.
3.Such diabetic patients drink large quantity of water.
4.Vasopressin is secreted by hypothalamus and stored in posterior pituitary. Which of the above statements is/are correct?
a
  1, 2, 3, 4
b
 1, 3
c
 1, 3, 4
d
 2, 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
146.  Scarification of seeds is done for removing
a
  Dormancy
b
 Germination inhibitors
c
 Embryo
d
 Growth
Answer & Explanation
Answer : Option A
147.  An artificial satellite stays in the orbit around the Earth because
a
  The Earth's attraction is balanced by the attraction of other planets
b
 The Earth's gravity does not act on the satellite due to the great distance between them
c
 There is an engine in the satellite that constantly applies an upward force to balance its weight
d
 The Earth's attraction produces the necessary centripetal acceleration
Answer & Explanation
Answer : Option D
148.  For binding a dye molecule with a fibre, a mordant dye makes use of
a
  a wooden vat
b
 an alkali
c
 an acid
d
 a metal ion
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
International Symbols For Units
149.  Which amongst the following is not a fundamental quantity?
a
  Time
b
 Length
c
 Velocity
d
 Mass
Answer & Explanation
Answer : Option C
150.  Which of the following plant growth hormone/s is/are known to promote cell division?
1.Cytokinins
2.Indole-3 acetic acid
3.a-Naphthalene acetic acid
4.2-4-Dichlorophenoxy acetic acid Select the correct answer from the following:
a
  1 and 4
b
 1 and 3
c
 2 and 4
d
 Only 1
Answer & Explanation
Answer : Option D
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...