2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

101.  The smallest living cell is that of a
a
  virus
b
 bread mold
c
 bacterium
d
 mycoplasma
Answer & Explanation
Answer : Option D
102.  All higher plants and animals, including man, were a single cell in their earliest life history. This cell, the zygote, undergoes repeated divisions to produce all the body cells of the organism which are identical to start with. This process of division is called
a
  meiosis
b
 amitosis
c
 mitosis
d
 cytokinesis
Answer & Explanation
Answer : Option C
103.  When a capacitor is connected to a battery
a
  The current in the circuit keeps on increasing, reaching a maximum value when the capacitor is charged to the voltage of the battery
b
 No current flows in the circuit at all
c
 A current flows in the circuit for some time and then decreases to zero
d
 An alternating current flows in the circuit
Answer & Explanation
Answer : Option C
104.  Bones are mainly made up of
a
  calcium and sulphur
b
 calcium and magnesium
c
 calcium and iron
d
 calcium and phosphorus
Answer & Explanation
Answer : Option D
105.  The earliest stage in the liver disease caused by excessive alcohol consumption over a long period of time is
a
  jaundice
b
 hepatitis
c
 fatty liver
d
 fibrosis
Answer & Explanation
Answer : Option C
106.  In polluted water, the dissolved oxygen in it
a
  Increases
b
 Decreases
c
 Becomes zero
d
 Bubbles out
Answer & Explanation
Answer : Option B
107.  Consider the terms in lists 1 and 2 below. List I (Types of rocks) List II (Rocks) A. Sendimentary
1.Chalk B. Metamorphic
2.Granite C. Igneous
3.Marble D. Organic
4.Dolomite Correct Codes are: A B C D
a
  4 3 1 2
b
 4 3 2 1
c
 4 2 3 1
d
 1 3 2 4
Answer & Explanation
Answer : Option B
108.  In diesel engines, ignition takes place by
a
  Dynamo
b
 Electrical spark
c
 Battery
d
 Compression
Answer & Explanation
Answer : Option D
109.  Enzymes help in
a
  Respiration
b
 Reproduction
c
 Immune system
d
 Digestion of food
Answer & Explanation
Answer : Option D
110.  Aminoglycosides are usually used as:
a
  Analgesics
b
 Hypnotics
c
 Antibiotics
d
 Antifertility agents
Answer & Explanation
Answer : Option C
111.  Consider the following statements:
1.Measles is caused by paramyxovirus transmitted through discharges from respiratory tracts of persons infected with disease
2.Poliomyelitis is caused by poliovirus (enterovirus) through contact, houseflies, food and water
3.Bubonic plague is caused by Yersenia pestis by rat flea from rat to man Which of the above statements given above is/are true?
a
  2,3
b
 1 only
c
 1,2,3
d
 2 only
Answer & Explanation
Answer : Option A
112.  Treads on the shoe soles are made to increase
a
  friction
b
 durability
c
 elasticity
d
 strength
Answer & Explanation
Answer : Option A
113.  A man of AB blood group meets with a serious accident and requires blood transfusion. Who among the following could donate blood to him? Relation Blood group
1.Wife A
2.Son AB
3.Friend O
4.Daughter B
a
  2 and 4
b
 1, 2, 3 and 4.
c
 Only 2
d
 1, 2 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option B
114.  Roxarsone, an arsenic containing nitrophenol is used as
a
  an oxidizing agent
b
 a reducing agent
c
 a food additive that is given to chickens and cows for weight gain
d
 a drug to treat tuberculosis
Answer & Explanation
Answer : Option C
115.  During swallowing the epiglottis prevents the food from entering into
a
  trachea
b
 hypopharynx
c
 bronchi
d
 larynx
Answer & Explanation
Answer : Option D
116.  The poisonous substance that is the main constituent of tobacco is
a
  nicotine
b
 morphine
c
 reserpine
d
 aspirin
Answer & Explanation
Answer : Option A
117.  The different isotopes of an element have the same I. Atomic mass II. Atomic number III. Arrangement of orbital electrons The correct statement(s) is/are:
a
  II and III only
b
 I, II and III
c
 I and II only
d
 II only
Answer & Explanation
Answer : Option A
118.  Consider the following statements:
1.If an iron ball and a wooden ball of the same weight are dropped simultaneously from an aircraft, the iron ball will strike the ground first.
2.Upward viscous force depends on the size of the falling object. Which of the above statements is/are true?
a
  1 only
b
 2 only
c
 Neither 1 nor 2
d
 Both 1 and 2
Answer & Explanation
Answer : Option D
119.  Which part of the camera is analogous to the retina in the human eye?
a
  Film
b
 Shutter
c
 Lens
d
 Aperture
Answer & Explanation
Answer : Option A
120.  When the oxygen to the tissues becomes inadequate, the condition is called
a
  anoxia
b
 dyspnoea
c
 asphyxia
d
 hypoxia
Answer & Explanation
Answer : Option C
121.  A white woman marries a black man. They have four children-2 sons and 2 daughters. What proportion of these children is likely to be black
a
  none
b
 25%
c
 50%
d
 100%
Answer & Explanation
Answer : Option A
122.  An iron hammer, lying in the sun, appears much hotter than its wooden handle because
a
  iron absorbs more heat
b
 iron is a good conductor of heat
c
 iron is darker than wood
d
 iron is at a higher temperature
Answer & Explanation
Answer : Option B
123.  The artificial kidney operates on the principle of
a
  osmosis
b
 dialysis
c
 diffusion
d
 active transport
Answer & Explanation
Answer : Option B
124.  Coke is obtained from coal by
a
  Fractional distillation
b
 Destructive distillation
c
 Cracking
d
 Distillation
Answer & Explanation
Answer : Option B
125.  An element that can form a pentoxide is
a
  Phosphorus
b
 Nitrogen
c
 Boron
d
 Aluminium
Answer & Explanation
Answer : Option A
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...