2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

76.  Orissa coast was reported to be dotted with bodies of thousands of Olive Ridley Turtles on January 9, 2003 as they perished mostly due to
a
  suffocation by the nets of the mechanized trawlers
b
 toxic pollutants discharged by the rivers into the sea
c
 deficiency of dissolved oxygen in the coastal waters
d
 excessive warming of coastal waters with 'Agni' missile falling into the sea after its unsuccessfullaunch
Answer & Explanation
Answer : Option A
77.  The most commonly used bleaching agent is
a
  Chlorine
b
 Carbon dioxide
c
 Alcohol
d
 Sodium chloride
Answer & Explanation
Answer : Option A
78.  Cooking gas supplied in cylinders by gas agencies is
1.In the form of a liquid
2.In the form of a gas
3.A mixture of hydrocarbons
4.A heterogeneous solution The correct statements are:
a
  2 only
b
 1 and 3
c
 1 and 4
d
 3 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option B
79.  Of the 125 ml of glomerular filtrate produces each minute, the amount of urine formed is
a
  1.5 ml/mt
b
 5.0 ml/mt
c
 2.0 ml/mt
d
 1 ml/mt
Answer & Explanation
Answer : Option A
80.  The type of relationship in which one organism is benefited while there is no effect on other is
a
  Parasitism
b
 Mutualism
c
 Commensalisms
d
 Symbiosis
Answer & Explanation
Answer : Option C
81.  Which of the following is NOT related to the Bernoulli's equation?
a
  Operation of a venturimeter.
b
 Lift provided to an aeroplane by the air.
c
 Propelling force provided to an aeroplane by its propellers.
d
 Rise of liquid column inside a capillary tube.
Answer & Explanation
Answer : Option C
82.  Otology is a branch of medicine dealing with the study of:
a
  Ear
b
 Nose
c
 Gall bladder
d
 Pancreas
Answer & Explanation
Answer : Option B
83.  The faint illumination of dark side of the moon during a crescent phase is due to
a
  diffraction of light caused by moon's periphery
b
 sunlight reflected by the earth
c
 moon's halo
d
 scattering of light by thin atmosphere of the moon
Answer & Explanation
Answer : Option B
84.  Coal burning power plants and factories are responsible for about 86% of
a
  nitrogen dioxide in the atmosphere
b
 sulphur dioxide in the atmosphere
c
 chlorine in the atmosphere
d
 carbon monoxide in the atmosphere
Answer & Explanation
Answer : Option B
85.  The elements that provide colour to fireworks are
a
  chromium and nickel
b
 zinc and sulphur
c
 strontium and barium
d
 potassium and mercury
Answer & Explanation
Answer : Option C
86.  Consider the following statements:
1.Isomers are same compounds with different molecular formulae.
2.Isomers have different arrangement of their constituent atoms in space.
3.Ethanol and phenol are isomers. The correct statement(s) is/are:
a
  1 only
b
 1, 2 and 3
c
 2 only
d
 1 and 3 only
Answer & Explanation
Answer : Option C
87.  The ammonium ion is
a
  Trigonal pyramidal
b
 Square pyramidal
c
 Square planar
d
 Tetrahedral
Answer & Explanation
Answer : Option D
88.  The ultra violet radiations of the Sun do not reach the Earth because the upper layers of the atmosphere contain
a
  oxygen
b
 hydrogen
c
 ozone
d
 helium
Answer & Explanation
Answer : Option C
89.  Some of the leading coffee-producing states in our country are Tamilnadu, Kerala, Karnataka and Orissa. Select the states from the following in correct sequence according to their production.
a
  Karnataka>Tamilnadu>Kerala>Orissa
b
 Karnataka>Orissa>Tamilnadu>Kerala
c
 Tamilnadu>Kerala>Karnataka>Orissa
d
 Kerala>Karnataka>orissa>Tamilnadu
Answer & Explanation
Answer : Option A
90.  Fish respire through their
a
  ungs
b
 fins
c
 nose
d
 gills
Answer & Explanation
Answer : Option D
91.  Drinks remain hot or cold for a long time in a thermos flask because of the
a
  vacuum between the double walls
b
 combined effects of ( b) and ( c)
c
 presence of air, which is a bad conductor of heat, in between the double walls
d
 silver coating on the inside of the double walls
Answer & Explanation
Answer : Option B
92.  The medulla oblongata is a part of human
a
  brain
b
 sex organ
c
 liver
d
 heart
Answer & Explanation
Answer : Option A
93.  The materials generally employed as solder in soldering operation in electronics
a
  lead and tin
b
 aluminium and iron
c
 aluminium and lead
d
 iron and tin
Answer & Explanation
Answer : Option A
94.  Which of the following plant growth activities are controlled by gibberellins?
1.Bolting
2.Seed dormancy
3.Thigmonasty
4.Sex differentiation in Canabis (Bhang) Select the correct answer using the codes given below:
a
  1 and 4
b
 1, 2, 3, and 4
c
 1 and 3
d
 1, 2, and 4
Answer & Explanation
Answer : Option D
95.  The two strands of the DNA double helix are held together by
a
  Hydrogen bonds
b
 Peptide bonds
c
 C=C double bonds
d
 Hydrophobic bonds
Answer & Explanation
Answer : Option A
96.  Chocolates can be bad for health because of a high content of
a
  Cobalt
b
 Nickle
c
 Zinc
d
 Lead
Answer & Explanation
Answer : Option B
97.  Sodium chloride, potassium chloride, magnesium oxide are examples of molecules with
a
  Ionic bonding
b
 Hydrogen bonding
c
 Covalent bonding
d
 Metallic bonding
Answer & Explanation
Answer : Option A
98.  The economic contribution from goat products to the national economy is
a
  Rs 300 crores
b
 Rs 120 crores
c
 Rs 150 crores
d
 Rs 350 crores
Answer & Explanation
Answer : Option D
99.  The foetal body temperature in mammals is regulated by
a
  amnion
b
 yolk sac
c
 allantois
d
 chorion
Answer & Explanation
Answer : Option A
100.  A bomb, initially at rest, explodes into a large number of tiny fragments. The total momentum of all the fragments
a
  Is zero
b
 Depends on the speeds of various fragments
c
 Depends on the total mass of all the fragments
d
 Is infinity
Answer & Explanation
Answer : Option A
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...