2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

51.  Hormones
a
  are always proteinaceous
b
 control the growth, development and differentiation of body tissues
c
 are non diffusible through cell membrane
d
 control metamorphosis and secon dary sexual characters
Answer & Explanation
Answer : Option C
52.  Which of the following rays are produced when very high energy electrons are stopped suddenly at a metal target?
a
  b-rays
b
 g-rays
c
 X-rays
d
 a-rays
Answer & Explanation
Answer : Option C
53.  Rayon is
1.Artificial silk
2.A polypeptide
3.Fibre glass
4.Made up from amino acids The correct answers are:
a
  1, 2 and 4
b
 1, 3 and 4
c
 1, 2 and 3
d
 2, 3 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
54.  The earliest known pesticide is
a
  permethrin
b
 zeatin
c
 DDT
d
 nicotine
Answer & Explanation
Answer : Option D
55.  One of the following is not a function of bones
a
  place for muscle attachment
b
 secretion of hormones for calcium regulation in blood and bones
c
 protection of vital organs
d
 production of blood corpuscles
Answer & Explanation
Answer : Option D
56.  Most fish do not sink in water due to the presence of
a
  buoyant scales on the body
b
 swimmerets
c
 swim bladder
d
 air sinuses
Answer & Explanation
Answer : Option A
57.  The drug that can be used for the treatment of throat infection is
a
  quinine
b
 morphine
c
 sulpha drug like sulphanilamide
d
 xylocaine
Answer & Explanation
Answer : Option C
58.  AIDS is caused by the Human Immunodeficiency Virus (HIV) The transmission of HIV infection generally occurs through.
a
  shaking hand with infected person
b
 eating contaminated food and water
c
 transfusion of contaminated blood and blood products
d
 inhaling polluted air
Answer & Explanation
Answer : Option C
59.  The branch of biology that deals with the study of trees is called:
a
  Teratology
b
 Taxonomy
c
 Palaeobotany
d
 Dendrology
Answer & Explanation
Answer : Option B
60.  The former king of Spain, Juan Karlos, is likely to be a carrier for hemophilia gene because:
1.two of his paternal uncles were hemophilic
2.his grand mother, Eugenie, was a carrier for hemophilia Select the correct answer from the following codes:
a
  Neither 1 nor 2
b
 2 only
c
 Both 1 and 2
d
 1 only
Answer & Explanation
Answer : Option A
61.  An ordinary light bulb has a rather short life because the
1.Filament wire is not uniform
2.Bulb cannot be evacuated completely
3.Wires supporting the filament melt at high temperatures Which of the above statements are correct?
a
  1, 2 and 3
b
 1 and 2
c
 1 and 3
d
 2 and 3
Answer & Explanation
Answer : Option B
62.  Contact lenses mainly consist of
a
  Polypropylene
b
 Polythene
c
 Silicone hydrogels
d
 High-class plastics
Answer & Explanation
Answer : Option C
63.  A transformer is used to
a
  Convert DC into AC
b
 Increase DC voltage
c
 Decrease DC voltage
d
 Increase or decrease AC voltage
Answer & Explanation
Answer : Option D
64.  Asbestosis
1.is a progressive inflammatory disease
2.causes cancer of the lungs
3.is caused by exposure to asbestos
4.is related to diabetes Select the correct answer from the codes below.
a
  1, 2, 3 and 4
b
 2 and 3
c
 1, 2 and 3
d
 2 only
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Food Chemistry
65.  Which of the following waves are diffracted by an obstacle of size 1 cm?
a
  Sound waves
b
 X-rays
c
 Light waves
d
 Ultrasonic waves
Answer & Explanation
Answer : Option D
66.  Wheat, barley, lemon, orange, rye, and pearl millet belong to
a
  two plant families
b
 four plant families
c
 the same plant family
d
 three plant families
Answer & Explanation
Answer : Option C
67.  Though the temperature inside lighted electric bulb is around 2700°C, the filament does not burn because
a
  the metal of which it is made is resistant to burning
b
 the oxygen necessary for combustion (and burning) is not available as the bulb is evacuated and filled with pure nitrogen or inert gases
c
 it is made of a non-metallic substance
d
 it cannot burn in closed systems
Answer & Explanation
Answer : Option B
68.  In cold regions, where temperature may fall below 0°C, farmers fill their fields with water to protect their crops from damage because
a
  Plenty of water is absorbed by soil in cold regions
b
 Water is abundantly available in cold regions
c
 Water has high specific heat capacity
d
 Water has low specific heat capacity
Answer & Explanation
Answer : Option C
69.  What is the latest element being added into computer chips and semiconductor architectures.
a
  Ruthenium
b
 Cobalt
c
 Hafnium
d
 Silicone
Answer & Explanation
Answer : Option B
70.  The well-known drugs 'aspirin' and 'paracetamol' are both
1.Benzenoid compounds
2.Anti-pyretic and analgesic agents
3.Solid compounds
4.Acidic in nature Select the correct answer by using the code below,
a
  2, 3 and 4 only
b
 1, 3 and 4 only
c
 1, 2 and 3 only
d
 1, 2, 3 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option D
71.  The frequency of a sound wave is related to its
a
  pitch
b
 quality
c
 amplitude
d
 loudness
Answer & Explanation
Answer : Option A
72.  Consider the following plant diseases:
1.Molya disease
2.Powdery mildew
3.Tikka disease
4.Tundu disease Which of the above disease/s is/are not caused by fungi?
a
  1, 3, and 4
b
 2 and 4
c
 1 and 4
d
 2 and 3
Answer & Explanation
Answer : Option C
73.  An 80 kg man, a 40 kg woman and a 20 kg girl skydive simultaneously. If their parachutes are identical, then
a
  the man will land first of all
b
 the girl will land first of all
c
 all three will land at the same time
d
 the woman will land first of all
Answer & Explanation
Answer : Option A
74.  Consider the following statements:
1.Catalysts are not consumed during chemical reactions.
2.Catalysts alter the rate of the reactions.
3.Catalysts are required in stoichiometric amounts. The correct statement(s) is/are:
a
  2 and 3 only
b
 1 only
c
 1 and 3 only
d
 1 and 2 only
Answer & Explanation
Answer : Option D
75.  The technique of recording and reproducing the threedimensional images of objects is known as
a
  Photography
b
 Lexicography
c
 Audiography
d
 Holography
Answer & Explanation
Answer : Option D
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...