2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

26.  Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into
a
  Ammonia
b
 Free nitrogen
c
 Proteins
d
 Urea
Answer & Explanation
Answer : Option B
27.  Consider the following statements about the element potassium.
1.It does not exist in the free state in nature
2.It is highly reactive.
3.It is an important enzyme activator and plays a crucial role in nerve action and cardiac functions.
4.It dissolves in water to give an acidic solution of pH 2. The correct statement(s) is/are
a
  1, 2 and 3 only
b
 1 only
c
 1 and 3 only
d
 1, 2, 3 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
28.  Which one of the following is not a semiconductor?
a
  Silicon
b
 Gallium arsenide
c
 Quartz
d
 Germanium
Answer & Explanation
Answer : Option C
29.  Chemically, interferon is a
a
  glycoprotein
b
 nucleic acid
c
 carbohydrate
d
 fluorinated hydrocarbon
Answer & Explanation
Answer : Option A
30.  1 KB (kilobyte) and 1 MB (megabyte) are respectively equal to
a
  1000 bytes and 10000 bytes
b
 1024 bytes and 1000 kilobytes
c
 1024 bytes and 100 kilobytes
d
 1000 bytes and 100 kilobytes
Answer & Explanation
Answer : Option B
31.  Consider the following pairs: Discipline Field of study
1.Endocrinology - Nature, secretion, and effect of hormones
2.Ethology - Animal behavior
3.Gastroenterology - Internal structure of human body
4.Lepidopterology - Moths and butterflies Which of the above pairs are correctly matched? Select the correct answer from the following:
a
  1, 2, 3, and 4
b
 2 and 4
c
 1, 2, and 4
d
 1 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option C
32.  In countries where polished rise is the main cereal in their diet, people suffer from
a
  pellagra
b
 osteomalacia
c
 scurvy
d
 beriberi
Answer & Explanation
Answer : Option A
33.  The conversion of sulphur dioxide into sulphur trioxide in the contact process is a/an
a
  exothermic reaction
b
 irreversible reaction
c
 endothermic reaction
d
 reduction reaction
Answer & Explanation
Answer : Option A
34.  Consider the following statements:
1.when an electric bulb is switched on, the resistance of its tungsten filament increases.
2.the resistance of pure metals increases on heating. Which of the above statements is/are correct?
a
  Both 1 and 2
b
 Only 1
c
 Only 2
d
 Neither 1 nor 2
Answer & Explanation
Answer : Option A
35.  With advancing age the typical pink colour of lungs is replaced by
a
  bacterial decomposition of haemoglobin that leaves behind its peculiar greyish tint
b
 seposition of residual haemoglobin
c
 accumulation of inhaled dust and carbon particles in the pulmonary alveoli
d
 accumulation of inhaled carbon particles in phagocytic cells in connective tissue.
Answer & Explanation
Answer : Option B
36.  Delhi radio station broadcasts at a frequency of 819 kHz. What is the wavelength of the radiowaves?
a
  1.74 × 106 m
b
 2.4 × 10–2 m
c
 3.66 × 103 m
d
 3.66 × 102 m
Answer & Explanation
Answer : Option D
37.  The horned toads are:
1.amphibians with dry skin with horns on the head
2.lizards with horns on the head
3.Ovoviviparous or oviparous
4.animals inhabiting hot and dry deserts
a
  2, 3
b
 1, 4
c
 2, 3, 4
d
 1, 3, 4
Answer & Explanation
Answer : Option C
38.  Which of the following functions is not performed by bile?
a
  Hydrolysis of fats and lipids
b
 Rendering fat soluble substances into water soluble ones
c
 Secretion of lipase
d
 Activation of lipase.
Answer & Explanation
Answer : Option D
39.  Crows and pigeons are
a
  Cold-blooded
b
 Both (a ) and (b )
c
 Warm-blooded
d
 Neither (a ) nor (b )
Answer & Explanation
Answer : Option C
40.  Oxygen in our blood is transported by a protein named
a
  Collagen
b
 Haemoglobin
c
 Keratin
d
 Myoglobin
Answer & Explanation
Answer : Option B
41.  The skin of all mammals is supple and water-proof due to the presence of
a
  sweat glands
b
 subcutaneous fat
c
 sebaceous glands
d
 hair shafts covering the skin
Answer & Explanation
Answer : Option D
42.  Consider the following statements:
1.All halogens are coloured
2.All halogens are reactive
3.Halogens form ionic compounds only The correct statement(s) is/are:
a
  2 and 3 only
b
 1 only
c
 2 only
d
 1 and 2 only
Answer & Explanation
Answer : Option D
43.  DNA replication means
a
  Heterocatalytic function of DNA
b
 Autocatalytic function of DNA
c
 DNA → DNA
d
 DNA → RNA
Answer & Explanation
Answer : Option C
44.  The Hubble space telescope has fixed the age of the universe at
a
  8–12 million years
b
 1–2 billion years
c
 1–2 million years
d
 13–14 billion years
Answer & Explanation
Answer : Option D
45.  The tissue that is involved in the transport of food material in plants is called:
a
  phloem
b
 sclerenchyma
c
 parenchyma
d
 xylem
Answer & Explanation
Answer : Option A
46.  Which of the following statement/s about viruses is/are not true?
1.The genetic material in most animal viruses is double-stranded DNA
2.Some viruses have RNA as their genetic material
3.The ribosomes in viruses are of the 70s type, like bacteria
4.Viruses are obligate parasites Select the correct answer using codes given below:-
a
  2 and 4
b
 Only 3
c
 Only 1
d
 1 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
47.  A simple sequence in which the grass grows, a cow eats the grass, a human eats the cow or drinks its milk, is an example of
a
  food web
b
 pyramid
c
 food cycle
d
 food chain
Answer & Explanation
Answer : Option D
48.  Both rubies and sapphires contain
a
  silicon dioxide
b
 boron nitride
c
 lead tetroxide
d
 aluminium oxide
Answer & Explanation
Answer : Option D
49.  A particle of mass m moves in a circular path of radius r at constant speed v. Its KE is
a
  ½ mv2
b
 Â½ Iw
c
 mv2/r
d
 Â½ mrw2
Answer & Explanation
Answer : Option A
50.  Consider the following statements:
1.If a person looks at a coin which is in a bucket of water, the coin will appear to be closer than it really is.
2.If a person under water looks at a coin above the water surface, the coin will appear to be at a higher level than it really is. Which of the above statements is/are correct?
a
  Neither 1 nor 2
b
 1 and 2
c
 2 alone
d
 1 alone
Answer & Explanation
Answer : Option B
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...