2250+ general science MCQ GK Questions and Answers

    2250+  general science MCQ GK Questions and Answers for all competitive exams UPSC SSC Bank Exams MCQ  and Entrance exams Preparation Online free Gk Questions practice below

    1.  A positron is an elementary particle
    1.having mass equal to that of an electron
    2.with a charge equal and opposite to that of an electron
    3.with a charge equal to that of a proton
    4.having mass equal to that of a proton Which of the above is/are correct?
    a
      2 and 3
    b
     1 and 3
    c
     1, 2 and 3
    d
     1 and 2
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    2.  The charge capacity of the lithium ion battery can be enhanced by the use of
    a
      glycerin
    b
     sodium chloride
    c
     lithium iodide
    d
     red phosphorus
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    3.  Phloem is a tissue found in
    a
      Reproductive organs of animals
    b
     Plants
    c
     Insects
    d
     Mammals
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    4.  Consider the following statements:
    1.The edible mushroom that we consume is the fruiting body of a fungus.
    2.The bamboos flower every 48 years
    3.The Amarbel (Cuscuta) is a parasitic flowering plant.
    4.The Theory of Spontaneous Generation of Life was categorically disproved by Jean Lamarck. Which of the above statements are not true?
    a
      1 and 4
    b
     2 and 4
    c
     2 and 3
    d
     1 and 3
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    Explanation :
    Drug Abuse And Alcoholism
    5.  Outer covering of virus made up of protein is
    a
      Coat
    b
     Capsid
    c
     Virion
    d
     Viroid
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    6.  Which of the following famous agricultural scientist was awarded a Nobel Peace Prize?:
    a
      Hargobind Khorana
    b
     M.S. Swaminathan
    c
     Norman Borlaug
    d
     S. Chandrasekhar
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    7.  Which of the following drugs cause delusions involving people's feelings more than their senses, and people feel that others are trying to injure them?
    a
      Opium
    b
     Cocaine
    c
     Nicotine
    d
     Marijuana
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    8.  The technique, Sonar uses
    1.Ultrasonic waves
    2.Radio waves
    3.Infrasonic waves
    4.Audible sound waves
    Choose the correct answer by using the codes:
    a
      1, 2, 3 and 4
    b
     1 and 4
    c
     1, 2 and 4
    d
     2 and 3
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    9.  From the point of view of evolution of living organisms, which of the following show the correct sequence?
    a
      Red Panda – Eel – Salamander – Anaconda
    b
     Eel – Salamander – Anaconda – Red Panda
    c
     Anaconda – Salamander – Eel – Red Panda
    d
     Eel – Red Panda – Salamander – Anaconda
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    10.  Plants synthesise protein from
    a
      Starch
    b
     Fatty acids
    c
     Sugar
    d
     Amino acids
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    11.  When a man circles round the earth in a satellite, then
    a
      His mass becomes zero but weight remains constant
    b
     Both mass and weight remain zero
    c
     Mass remains constant but weight becomes zero
    d
     Both mass and weight remain constant
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    12.  The material which can be deformed permanently by heat and pressure is
    a
      called thermoplastic
    b
     called thermoset
    c
     nylon
    d
     plastic starch
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    13.  Sweat contains
    a
      pure water
    b
     water, salt and waste matter
    c
     calcium phosphate and water
    d
     phosphoric acid
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    14.  Hypertension i.e. high blood pressure is directly responsible for
    a
      24% of deaths due to stroke and 57% deaths caused by heart attack
    b
     57% of deaths due to stroke and 24% deaths caused by heart attack
    c
     15% of deaths due to stroke and 66% deaths caused by heart attack
    d
     30% of deaths due to stroke and 51% deaths caused by heart attack
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    15.  Tea will cool most easily in a
    a
      Porcelain cup
    b
     Clay cup
    c
     Glass cup
    d
     Metal cup
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    16.  A normal couple has five children, two of whom suffer from a somewhat uncommon genetic disorder that has, however, appeared occasionally in this familial line. What kind of gene is involved in this case?
    a
      Completely recessive
    b
     Incompletely dominant
    c
     Completely dominant
    d
     Codominant
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    17.  Of all the gases present in the air, which one of the following is the highest in percentage?
    a
      Nitrogen
    b
     Hydrogen
    c
     Oxygen MUltiPle-CHOiCe QUestiOns
    d
     Carbon dioxide
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    18.  Which of the following devices converts electrical energy into mechanical energy?
    a
      Electric motor
    b
     Inductor
    c
     Transformer
    d
     Dynamo
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    19.  When a tuning fork produces sound waves in air, which one of the following is the same in the material of tuning fork as well as in air?
    a
      Amplitude
    b
     Wavelength
    c
     Frequency
    d
     Velocity
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    20.  Consider the following statements:
    1.The human body maintains a normal temperature of 37°C even when the atmospheric temperature is higher.
    2.Evaporation of Sweat helps in cooling. Which of the above statements is/are true?
    a
      Both 1 and 2
    b
     2 only
    c
     1 only
    d
     Neither 1 nor 2
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    21.  The largest organ of the human body is the
    a
      liver
    b
     skin
    c
     heart
    d
     brain
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    22.  Consider the following pairs. Plant hormone Function
    1.Auxin : Fruit development
    2.Ethylene : Bolting
    3.Gibberellin : Fruit ripening
    4.Zeatin : Cell division Which of the above pairs is/are correctly matched?
    a
      1 and 4
    b
     Only 3
    c
     1 and 3
    d
     2 and 4
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Explanation :
    Genetics
    23.  Norin 10 refers to:
    a
      a street in London
    b
     a dwarf variety of rice
    c
     a variety of hybrid maize
    d
     a dwarf variety of wheat
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    24.  Consider the following statements:
    1.All living organisms arise from a single cell
    2.Energy for the synthesis of fats and proteins in plants comes from the breakdown of carbohydrates
    3.Viruses are the smallest living organisms
    4.The presence of thick waxy coating on the leaves and stem of desert plants is an example of growth. Which of the above statements are true?
    a
      Only 2
    b
     1, 2, and 4
    c
     1 and 3
    d
     2 and 4
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    25.  A doctor advises a patient to take plenty of citrus fruits, guavas, tomatoes and amlas over a period of two months regularly. What do you think is the complaint of the patient?
    a
      Extreme weakness, swelling and pain in legs, loss of appetite, headache
    b
     Blurred vision, burning and dryness of eye and tongue, cracking of skin of angle of mouth
    c
     Gums spongy, swollen and bleed easily
    d
     Softness and pain in bones, bending of vertebral column
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    IBPS RRB Office Assistant & Officer Scale ibps rrb 2020 2021 recruitment notification   Jul 21, 2020 [16 Days Left ]
    ONGC Various Posts ongc recruitment 2020 medical officer vacancies   July 17,2020 [12 Days Left ]
    Army Dental Corps civilian Dental Surgeons indian army dental corps recruitment 2020   30.07.2020 [25 Days Left ]
    Indian Institute of Petroleum and Energy Librarian, Deputy Librarian & Other indian institute of petroleum and energy librarian deputy librarian   jul 24, 2020 [19 Days Left ]
    HMT Machine Tools Engineers & Junior Officer hmt machine tools recruitment 2020   Jul 08, 2020 [3 Days Left ]
    500
    Leave a comment...