1400 Indian Polity MCQ Questions And Answers part 2

1400 + Indian Polity MCQ Questions And Answers part 2 for UPSC / SSC  and competitive exams Online and Offline Exams Preparation Mcq for prep from Gurujobalert

1.  Which is the highest and final judicial tribunal in respect of the Constitution of India ?
a
  Parliament
b
 Supreme Court
c
 Union Cabinet
d
 President
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
2.  The directive principles were made non – justifiable and legally non – enforceable because:
1. The country did not possess sufficient financial resources to implement them.
2. There was widespread backwardness in the country that could stand in the way of implementation.
a
  2 only
b
 None
c
 1 only
d
 Both
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
3.  Which term is not used in the preamble of the Indian constitution ?
a
  Integrity
b
 Federal
c
 Socialist
d
 Republic
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
4.  Constituent Assembly which framed India's Constitution was set up by:
a
  Government of India Act, 1935
b
 Queen's Proclamation
c
 Indian Independence Act
d
 Cabinet Mission Plan - 1946
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
5.  Which one of the following provisions was NOT made in the Charter Act of 1833?
a
  The designation of the supreme authority was to be changed as theGovernor-General of India in Council
b
 All law-making powers to be conferred on Governor-General inCouncil
c
 An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor-General's Council
d
 The trading activities of the East India Company were to be abolished
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
6.  The Constitution (Eighth Amendment) Act, 1960
a
  Substituted entry 33 of Concurrent List of 7th Schedule
b
 Act 92A was added to the Union List of Seventh Schedule
c
 Extenstion of reservations to SC and ST and Anglo Indians
d
 Article 31(2) of Constitution was amended to provide state power of compulsory acquisition of private property
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
7.  Which of the following are included in the original jurisdiction of the Supreme Court?
1. A dispute between the Government of India and one or more States
2. A dispute regarding elections to either House of the Parliament or that of Legislature of a State
3. A dispute between the Government of India and a Union Territory
4. A dispute between two or more States
Select the correct answer using the codes given below:
a
  3 and 4
b
 2 and 3
c
 1 and 2
d
 1 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
8.  Which statement is correct?
1. Territory of the constituents of the Indian federation may be altered by the Parliament by a simple majority.

2. Consent of the State Legislature is necessary before the Parliament alters boundaries.
3. President's recommendation is necessary for introducing any Bill on redrawing the boundary of a State.
4. President must have State's opinion before altering the name of the State. Which of the following statements is/are correct?
a
  1 and 3
b
 1 only
c
 1, 3 and 4
d
 1 and 2
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
9.  Consider the following tasks:
1. Superintendence, direction and conduct of free and fair elections
2. Preparation of electoral rolls for all elections to the Parliament, State Legislatures and the Office of the President and the Vice-President
3. Giving recognition to political parties and allotting election symbols to political parties and individuals contesting the election
4. Proclamation of final verdict in the case of election disputes Which of the above are the functions of the Election Commission of India?
a
  1, 2 and 3
b
 1 and 3
c
 1, 2 and 4
d
 2, 3 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
10.  Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court?
a
  Disputes between the Centre and the States
b
 Disputes between the States inter se
c
 Protection against the violation of the Constitution
d
 Protection of the Fundamental Rights
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
11.  Which of the following are quasi judicial bodies:
1. Finance Commission.
2. Central Vigilance Commission
3. National Human Rights Commission.
4. Central Information Commission.
5. Competition Commission of India.
6. Union Public Service Commission.
7. National Commission for SCs.
a
  None of the above options are correct
b
 All except 1, 2 & 6
c
 All except 6
d
 All except 2, 4 & 6
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
12.  Who has the right to seek advisory opinion of the Supreme Court of India, on any question of Law?
a
  Any judge of the high court
b
 President
c
 Prime Minister
d
 All of the above
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
13.  Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India?
a
  It allocates seats in the Council of States
b
 It contains the provisions regarding the administration of tribal areas
c
 It contains the languages listed in the Constitution
d
 It contains the scheme of the distribution of powers between the Union and the States
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Fourth schedule allocates seats in the Council of States i.e. Rajya Sabha (Upper House of Parliament) .
14.  The 44th Amendment of the Indian Constitution withdrew the Fundamental Right:
a
  to property
b
 to constitutional remedies
c
 against exploitation
d
 to freedom of religion
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
The 44th Amendment of the Indian constitution removed the right to property from the list of fundamental right and made it an ordinary right.
15.  Who among the following have held the office of the Vice-President of India?
1. Mohammad Hidayatullah
2. Fakhruddin Ali Ahmed
3. Neelam Sanjiva Reddy
4. Shankar Dayal Sharma
Select the correct answer using the code given below :
a
  1 and 4 only
b
 3 and 4 only
c
 1, 2, 3 and 4
d
 2 and 3 only
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
16.  When the offices of both Speaker and Deputy Speaker falls vacant –
a
  The members of Lok Sabha immediately elect a Speaker.
b
 The Deputy Chairman of Rajya Sabha presides over till the next speaker is elected.
c
 The senior most willing member of Lok Sabha becomes the speaker.
d
 The President appoints any member of Lok Sabha as speaker.
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
17.  With reference to Union Government, consider the following statements :
1. The Ministries/Departments of the Government of India are created by the Prime Minister on the advice of the Cabinet Secretary.
2. Each of the Ministries is assigned to a Minister by the President of India on the advice of the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct ?
a
  Both 1 and 2
b
 2 only
c
 1 only
d
 Neither 1 nor 2
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
18.  The UPSC submits an annual report of its work to
a
  the President
b
 Parliament
c
 the Cabinet Secretariat
d
 the Home Minister
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
19.  The Union Legislature cannot legislate on a subject in the State List unless:
a
  The President call upon it to do so
b
 The Rajya Sabha passes a resolution that it is necessary in national interest to do so
c
 The Speaker certifies that it is necessary
d
 There is a national emergency
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
20.  Which among the following statements with respect to the Comptroller and Auditor General of India is/are correct?
1. The procedure and grounds for his removal from the office are the same as of a Judge of Supreme Court.
2. He prescribes the form in which accounts of the Union and the States are to be kept.
Select the correct answer using the code given below
a
  1 only
b
 Both 1 and 2
c
 Neither 1 nor 2
d
 2 only
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
21.  In which among the following cases, the joint session of both the Houses of Parliament can be summoned?
1. To amend the Constitution.
2. When a Bill has been pending with one House for more than six months after it was passed by the other
3. When both the Houses disagree on the amendments to be made in a Bill.
4. When a bill is passed by one House and is rejected by the other.
Select the correct answer using the codes given below.
a
  2, 3 and 4
b
 1 and 4
c
 2 and 3 only
d
 1, 2 and 3
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
22.  The 'Council of Ministers' does not consist of:
1. Deputy Ministers.
2. Parliamentary Secretaries.
3. Deputy Chairman – Planning Commission.
a
  1, 2 & 3
b
 2 only
c
 None of these
d
 3 only
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
23.  The lowest unit in the Panchayati Raj institutions is
a
  the Panchayat Samiti
b
 the Gram Sabha
c
 Zilla Parishad
d
 a village panchayat
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
24.  Consider the following functionaries:
1. Cabinet Secretary
2. Chief Election Commissioner
3. Union Cabinet Ministers
4. Chief Justice of India Their correct sequence, in order of precedence is
a
  4, 3, 1, 2
b
 4, 3, 2, 1
c
 3, 4, 2, 1
d
 3, 4, 1, 2
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
25.  Money Bill
a
  both ( a) and (b )
b
 cannot be introduced in the Rajya Sabha
c
 has to be certified by the President
d
 can be amended by the Council of States
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Share & Spread the love

Advertisement
500
Leave a comment...