1000+ General knowledge Questions MCQ for competitive exams

    1000+ General knowledge Questions MCQ for competitive exams Like UPSC / SSC and PSC, Entrance exams , UGC NET, CTET,IAS,IPS, talent Test exams

    Gk Questions multiple choice Questions ( Objective Questions)  for Easy Practice Online for Aspirants . stay tune for more materials online Practice and PDF Download also

    find practice  below

    1.  The heat required to raise the temperature of body by 1K is called
    a
      Thermal capacity
    b
     Water equivalent
    c
     None of the above
    d
     Specific heat
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    2.  Photo-oxidation is
    a
      Light and oxygen induced breakdown
    b
     Photolysis
    c
     Photorespiration
    d
     All of the above
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    3.  Which consists of two plates separated by a dielectric and can store a charge?
    a
      Relay
    b
     Capacitor
    c
     Transistor
    d
     Inductor
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    4.  Hybridization is
    a
      Cross-fertilization between two varieties
    b
     Decayed vegetable matter
    c
     A process of tilling the land
    d
     Downward movement of water through soil
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    5.  Ramapithecus and Cro-Magnon man are considered
    a
      Ancestors of lion
    b
     Ancestors of modern man
    c
     Ancestors of monkey
    d
     None of the above
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    6.  Who perfected GENETIC ENGINEERING?
    a
      Jaysson & Simons
    b
     Cohen & Boyer
    c
     Sinclair & Roberts
    d
     Hunt & Davids
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    7.  The most important ore of aluminium is
    a
      Magnetite
    b
     Bauxite
    c
     Haematite
    d
     Monazite
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    8.  Which of the following is an element?
    a
      Emerald
    b
     Ruby
    c
     Diamond
    d
     Sapphire
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    9.  How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?
    a
      By decreasing density of Soap
    b
     By increasing density of Soap
    c
     By decreasing solubility of Soap
    d
     By increasing solubility of Soap
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    10.  What does the term PLC stand for?
    a
      Programmable Logic Controller
    b
     Program List Control
    c
     Piezo Lamp Connector
    d
     Programmable Lift Computer
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    11.  The Latin word 'Formica' means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because
    a
      This acid was first obtained by the distillation of ants
    b
     This corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
    c
     This acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills
    d
     Ants are attracted by the odour of this acid
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    12.  Triple antigen provides immunity to children against all of the following disease, except
    a
      Tetanus
    b
     Polio
    c
     Whooping cough
    d
     Diphtheria
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    13.  Benjamin Franklin was a prolific inventor. He invented the lightning rod, the Franklin stove, studied electricity, discovered the Gulf Stream, started the first library, and on and on. Among his many other inventions, what musical instrument did he invent?
    a
      Clarinet
    b
     Oboe
    c
     Banjo
    d
     Harmonium
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    14.  What do we call a network whose elements may be separated by some distance? It usually involves two or more small networks and dedicated high-speed telephone lines.
    a
      WAN (Wide Area Network)
    b
     URL (Universal Resource Locator)
    c
     World Wide Web
    d
     LAN (Local Area Network)
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    15.  Epoxy resins are used as
    a
      Detergents
    b
     Adhesives
    c
     Insecticides
    d
     Moth repellents
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    16.  When a given amount of air is cooled
    a
      The amount of moisture it can hold decreases
    b
     Its absolute humidity increases
    c
     Its relative humidity remains constant
    d
     Its absolute humidity decreases
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    17.  The universal donor blood group is
    a
      O
    b
     A
    c
     AB
    d
     B
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    18.  Which of the following word processors came first?
    a
      Lotus Notes
    b
     MS Word
    c
     WordPerfect
    d
     WordStar
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    19.  When was the toothbrush invented?
    a
      1742
    b
     1765
    c
     1790
    d
     1770
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    20.  Which of these is a documented hoax virus?
    a
      Merry Xmas
    b
     Alien.worm
    c
     McDonalds screensaver
    d
     Adolph
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    21.  One Joule is equal to
    a
      105 ergs
    b
     1011 ergs
    c
     107 ergs
    d
     103 ergs
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    22.  The abbreviation URL stands for:
    a
      Unknown RAM Load
    b
     Ultimate RAM Locator
    c
     Uniform Resource Locator
    d
     User Regulation Law
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    23.  Who was the first person to patent the JET ENGINE?
    a
      C. Lindbergh
    b
     B. Owings
    c
     W. Histell
    d
     F. Whittle
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    24.  Device used to rectify farsightedness is
    a
      Spherical lens
    b
     Convex lens
    c
     Concave lens
    d
     Plane glass
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    25.  The mass number of a nucleus is
    a
      The sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
    b
     Always more than the atomic weight
    c
     A fraction
    d
     Always less than its atomic number
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    Share & Spread the love

    Advertisement
    500
    Leave a comment...