100 Gk questions for ssc & Railway CBT Exams

    Dear Aspirants, Here 100 Gk questions for ssc & Railway CBT Exams questions And Answers practice quiz online for all competitive exams

    1.  Which of the following is the correct combination or the inventors and the inventions ?
    a
      Elisha Thomson- windmill
    b
     S.L Baird
    c
     
    d
     
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    2.  It's dangerous to observe Solar eclipse with naked eyes because
    a
      Infrared radiations from sun burns our retina
    b
     Ultraviolet radiations from Sun bum our retina
    c
     Cosmic rays reach eyes more during the eclipse
    d
     All radiations from sun initiate chemical reactions in eyes
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    3.  Which of the following is the Indian Army's biggest airborne exercise?
    a
      Exercise Yudh Abyas
    b
     Exercise Ekuverin
    c
     Exercise Indra
    d
     Exercise Winged Raider
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    4.  Anemophily is pollination by
    a
      Bats
    b
     Wind
    c
     Ants
    d
     Birds
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    5.  Which one among the following was the result of the First Anglo-Maratha War of 1775-82?
    a
      The Marathas won the war
    b
     There was no victory for either side
    c
     It helped Hyder Ali to gather strength because the British and Marathas were engaged in a mutual war
    d
     The British won the war
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    6.  Which division among the plants has the simplest organism?
    a
      Bryophyta
    b
     Pteridophyte
    c
     Thallophyta
    d
     Gymnosperms
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    7.  With the increase of pressure, the boiling point of any substance
    a
      Decreases
    b
     Increases
    c
     Remains Same
    d
     Becomes zero
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    8.  The Indian Railway authorities have decided to replace the Urdu language on signboards at the _________ state platforms with Sanskrit.
    a
      Rajasthan
    b
     Uttarakhand
    c
     West Bengal
    d
     Himachal Pradesh
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    9.  If no external force acts on a system of bodies, the total linear momentum of the system of bodies remains constant. Which law states that?
    a
      Newton's Second Law
    b
     Principle of conservation of linear momentum
    c
     Newton's Third Law
    d
     Newton's first law
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    10.  The members of the UPSC are appointed by the ________ for the term of ______ years.
    a
      President, 5 years
    b
     Home minister, 6 years
    c
     President, 6 years
    d
     PM, 6 years
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    11.  For an ideal gas, which one of the following statements does not hold true?
    a
      There is no interactive force between the molecules.
    b
     The potential energy of the gas molecules is zero.
    c
     The kinetic energies of all gas molecules are not same.
    d
     The speed of all gas molecules is same.
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    12.  Cobalt is associated with
    a
      Intestinal enzyme
    b
     Growth hormone
    c
     Vit-B12
    d
     Haemoglobin
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    13.  The planet having maximum diurnal temperature?
    a
      Venus
    b
     Jupiter
    c
     Mars
    d
     Mercury
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    14.  Who presides over the joint meetings of two or more Zonal Councils?
    a
      Union Home Minister
    b
     Senior most Chairman of the Zonal Councils
    c
     Prime Minister
    d
     Union Finance Minister
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    15.  Where was the International Conclave on Globalising Indian Thought held?
    a
      Thiruvananthapuram
    b
     Kochin
    c
     Thrissur
    d
     Kozhikode
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    16.  __________ is an opening in Earth's crust.
    a
      Storm
    b
     Tornado
    c
     Earthquake
    d
     Volcano
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    17.  The Constitution's 92nd Amendment Act 2003 deals with which of the following?
    a
      Consequential promotion to SC/ ST communities
    b
     Addition of Bodo, Dogri, Maithili, and Santhali
    c
     Amending the Companies Act
    d
     Providing free and compulsory education to children between 6 years and 14 years of age
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    18.  Inactive Nitrogen and Argon gases are usually used in electric bulbs in order to
    a
      Increase the intensity of light emitted
    b
     Make the production of bulb economical
    c
     Increase the life of the filament
    d
     Make the life of the filament
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    19.  Which of the following rivers does not flow into the Arabian Sea?
    a
      Narmada
    b
     Sabarmati
    c
     Tungabhadra
    d
     Mandovi
    Answer & Explanation
    Answer : Option C
    20.  Which of the following article deals with the composition of council of states (Rajya Sabha) and the manner of election of its members?
    a
      Article 90
    b
     Article 81
    c
     Article 82
    d
     Article 80
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    21.  Which of the following statements in the context of structure of the Parliament is / are correct?
    1. The Parliament of India consists of the president the council of states and the house of the people
    2. The president of India is directly elected by an electoral college consisting of the elected members of both the house of the parliament only
    Select the correct answer using the codes given below.
    a
      Only 2
    b
     Only 1
    c
     Neither 1 nor 2
    d
     Both 1 and 2
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    22.  In Newton's third law, the action and reaction forces
    1. Act on Different Bodies
    2. Act on the same Body
    3. Are not Always Equal
    4. Are Always Equal
    Choose the correct answer from the codes given below.
    a
      1 and 4
    b
     1 and 3
    c
     2 and 3
    d
     2 and 4
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    23.  A pregnant woman is advised to undergo abortion if she contracts a disease called.
    a
      German measles
    b
     Small pox
    c
     Measles
    d
     Chicken pox
    Answer & Explanation
    Answer : Option B
    24.  What is the unit of Astronomical Distance?
    a
      Light year
    b
     Angstrom
    c
     Weber
    d
     Lux
    Answer & Explanation
    Answer : Option A
    25.  Which among the following volcanic mountain is called light house of Mediterranean:
    a
      Cotopaxi
    b
     Krakatoa
    c
     Vesuvius
    d
     Stromboli
    Answer & Explanation
    Answer : Option D
    Share & Spread the love

    Advertisement
    Other Govt Jobs 2020:
    Recruitment Board Post Name Apply/details Last Date
    becil IT Consultant Recruitment 2020 IT Consultant becil it consultant recruitment 2020   Jun 18, 2020 [17 Days Left ]
    DRDO RAC Recruitment 2020 Scientist B drdo rac recruitment 2020   Jul 07, 2020 [36 Days Left ]
    500
    Leave a comment...